רקטה, צבע אדום, אזעקה (צילום: תום צרף, חדשות)
"צעד אכזרי". אילוסטרציה | צילום: תום צרף, חדשות

ביישובי עוטף עזה קיבלו בתדהמה את הודעת השירות הפסיכולוגי היום (ראשון), שלפיה משרד החינוך מפסיק את הסיוע הנפשי לילדים החל מיום שישי הקרוב (19.6.15) - בשל היעדר תקציב. ההחלטה גררה זעם גם בקרב ראשי המועצות המקומיות ובמערכת הפוליטית. עם זאת, לחדשות 2 Online נודע כי לאחר לחצים שהופעלו על משרד ראש הממשלה - בין היתר מצד ראשי המועצות בעוטף עזה וח"כ חיים ילין (יש עתיד), ראש מועצת אשכול לשעבר, צפויה ועדת חריגים לאשר העברה מיידית של שלושה מיליון שקלים לטובת הסיוע הנפשי לילדי עוטף עזה. לאחר מכן אמורה לאשר זאת גם ועדת הכספים. יצוין כי ילין קיבל על כך הודעה מלשכת ראש הממשלה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ילין בירך על ההחלטה "שתאפשר לילדי עוטף עזה להמשיך ולקבל את הסיוע הדרוש להם שמחזקם את חוסנם ומאפשר להם להמשיך ולהתגורר בעוטף, חרף האיומים הביטחוניים אותם הם חווים. צר לי שיש מי שחשב לנסות ולחסוך על גב דור העתיד של תושבי עוטף עזה". ראש המועצה האזורית שדות נגב תמיר עידאן טענן מנגד כי "לאחר בדיקה שערכתי מול רשות החירום הלאומית וכלל הגורמים העוסקים בנושאים אלה. התברר לנו כי היה עיקוב טכני בהעברת התקציבים והם יועברו בימים הקרובים".

"תושבי הפריפריה חשופים" (צילום: רויטרס)
"החלטה חסרת אחריות". ארכיון | צילום: רויטרס
מוותר על השיריון, ילין (צילום: חדשות 2)
ילין, ארכיון | צילום: חדשות 2

מוקדם יותר, עוד בטרם נודע על הפיכת ההחלטה, אמר ראש מועצת אשכול גדי ירקוני אמר כי קיבל בתדהמה את הודעת משרד החינוך: "המשמעות היא הפסקה מיידית וללא כל הכנה מראש של עשרות טיפולים נפשיים בילדים שחוו טראומה קשה בקיץ האחרון, שהשפעותיה עדיין ניכרות. מדובר בפגיעה קשה בתהליכי הטיפול שהחלו עם הילדים והוריהם והפסקתם מצביעה על נתק ממה שעובר על ילדי עוטף עזה אחרי מלחמת צוק איתן ונוכח ההתחממות האחרונה בדרום. תהליך השיקום וההחלמה של ילדי עוטף עזה רחוק מסיום ואנו דורשים את החזרת התקצוב לאלתר".

יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג לפנה לשר החינוך נפתלי בנט ודרש ממנו "הסבר דחוף ופתרון מהיר להחלטה ההזויה". הוא צירף סרטון לפוסט בעמוד הפייסבוק שלו עם התיאור הבא: "בסרטון - ינאי מנתיב העשרה שכבר יודע לדקלם 'צבע אדום' והוא עוד לא בן חמש. מהילדים האלה אתם רוצים לקחת את המימון?".

יושבת-ראש מרצ זהבה גלאון תקפה גם היא את ההחלטה וכינתה אותה "צעד אכזרי": "ביזיון. כסף לטיפול נפשי בילדי הדרום, שמדיניות הממשלה דנה אותם לחיים של פחד וטראומה - אין. כסף לסגני שרים שיאפשרו את הישרדותה של הממשלה - יש ויש. ככה נראית הממשלה, ככה נראים סדרי העדיפויות שלה.

"לא רק שאין שום כוונה לתת תשובה אמיתית למצוקה של תושבי עוטףע זה וילדיהם על ידי קידום פתרון לא-צבאי וארוך-טווח למצב ברצועה, אלא שאפילו את התשובה החלקית והלא-מספקת - טיפול נפשי בפוסט-טראומה - היא לוקחתם מהם. זה לא יעבור. אין שום סיכוי שניתן לממשלה לגזול מילדי הדרום את הטיפול הקריטי שהם זקוקים לו".

 ביישובי הדרום בכלל ובעוטף עזה בפרט מתמודדים ילדים רבים עם תסמיני חרדה ופוסט-טראומה כתוצאה מהמצב הביטחוני המתוח בשנים האחרונות. בשבועות האחרונים, נשמעו שוב אזעקות באזור בעקבות חידוש הירי מעזה. בכמה מקרים התפוצצו רקטות בשטח ישראל, אך לא גרמו לנפגעים או נזק.

"מבקשים שהמטפלים ישקלו את אופן הפרידה מהילדים"

במכתב שקיבלו אנשי השירות הפסיכולוגי החינוכי ביישובי עוטף עזה ממשרד החינוך נכתב: "אנחנו מודעים לקושי העולה לנוכח עיתוי הפנייה אליכם[...]אנו מבקשים שהמטפלים ישקלו את אופן הפרידה מהילדים ומההורים בנסיבות שנוצרו".

עוד צוין במכתב: "לצערנו הרב, בגלל חוסר בתקציב לכיסוי כל מכסת הטיפולים, בשנה תקציבית מורכבת בהיעדר תקציב מדינה, אנו נאלצים לקצר את הקצאת הטיפולים ולהודיע למטפלים לסיים את עבודתם. עד לרגע האחרון נעשו מאמצים רבים לגייס את התקציב ולסיים את השנה כיאות. אנחנו מבקשים להודות לכם על ההבנה והמאמצים הרבים שאתם עושים".