לפני כשבועיים נסגר מעון "רעות" בירושלים של עמותת 'אור שלום', שטענה כי החליטה לסגור את המעון בעקבות גירעון מתמשך שנבע מחוסר תקצוב ממשרד הרווחה. 25 ילדי המעון היו אמורים להיות מפוזרים למסגרות שונות שמחלקת הרווחה בעיר ירושלים הייתה אמורה לדאוג להתאמתם, אך בדיקת חדשות 2 Online מעלה כי שבעה מהילדים שהיו אמורים להיקלט במסגרת שתתאים להם - נמצאים עדיין בבית.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ילדי מעון רעות לא סתם הגיעו למסגרת הזאת. הם מגיעים מרקע של משפחות הרוסות, מהורים שלא היה להם את הכלים ואת היכולת לגדל אותם או כאלו שהספיקו לעבור חוויות שישאירו אותם עם צלקות לכל החיים. מעון רעות וצוות העובדים שבתוכו היו אלו שעזרו להם להשתקם, על ידי משמעת חינוכית ומערכת שעות שהכניסה אותם למסגרת שממנה לא ניתן לברוח, לצד הרבה חום אהבה וההרגשה שלא מוותרים עליך.

ע', אמא לשישה ששניים מהם למדו במעון, מספרת לחדשות 2 Online על כך שבשבועיים שעברו מאז הסגירה, הספיקו ילדיה להתדרדר אחרי התקופה הטובה שהייתה להם במעון. "כל הלילה הם מסתובבים ברחובות, מעשנים ושותים, אני מאוד חרדה לגורלם", היא אומרת. "שלחו את שניהם לפנימיות שלא התאימו להם".



גם נ', אמא לי' בן ה-13 שכבר 6 שנים לומד במעון רעות, מספרת שמכל המסגרות שהציעו לבן שלה לאחר הסגירה, הבית הוא כרגע המקום הכי בטוח עבורו. "העיקר הוא לא לשבץ אותו בכל מסגרת לא משנה מה היא, המסגרת אמורה להתאים לצרכים שלו. מעון רעות היה הבית משפחה, שם הבן שלי צמח ושם אני למדתי איך להיות אמא".

"הילד חולם להיות שחקן כדורגל"

בפניה מרגשת לשר הרווחה ולמחלקת הרווחה בעיר ירושלים, מבקשות האימהות שהגורמים האחראיים יתעוררו ולא ישכחו את הילדים שלהם לאחר סגירת המעון. "כשאנחנו רצינו להחזיר אותם הביתה, הם אמרו לנו שאנחנו לא יכולות כי אנחנו לא מסוגלות להחזיק אותם", מוסיפה ע'. "אבל עכשיו הם יכולים להיות שבועיים בבית בלי מסגרת?".

"יש לי ילד שחולם להיות שחקן כדורגל, איזה שחקן הוא יכול להיות אם כבר יש לו עבר פלילי ונפתחה חקירה במשטרה?", היא אומרת בכאב. ע' דורשת שהגורמים האחראיים יקחו אחריות ויעמדו בהבטחות שלהם. "שיתעוררו ויראו מה הילדים האלה עוברים וחווים. היום זה מעון רעות, מחר זאת המסגרת השנייה".

ידידי מעון רעות - קבוצה של מתנדבים בהם עורך דין, רואה חשבון, פסיכולוגים ועיתונאים, נמצאים בכעת בהליך להקמת עמותה עצמאית, אליה ירוכזו כספי התרומות שנאספו עד כה, ובמקביל הם מנהלים משא ומתן עם כמה עמותות ותיקות לשיתוף פעולה אפשרי בהקמה מחודשת של המעון כבר בספטמבר 2017, קליטה של ילדים שנשארו ללא מסגרת, ושל עוד עשרות ילדים שצריכים את הטיפול המסור שהציע מעון רעות.

מעון רעות
מעון רעות | צילום:



במקביל מנהל הארגון במעקב אחר הילדים ועומדים בקשר עם ההורים בכדי להבין את מצבם האמתי בשטח - בניסיון שלא להשאיר אותם לבד במשבר הנורא שנקלעו אליו. כעת הם מבקשים את עזרת הציבור בתרומות - נשארו שבועיים לגייס 250 אלף שקלים, שישמשו אותם למעקב אחר הילדים ופתיחת מעון מחודש.

ממחלקת הרווחה בעירית ירושלים נמסר בתגובה: "אנו מצרים על סגירת מסגרת מעון רעות, שהיווה מסגרת איכותית וייחודית לנוער בסיכון.  עיריית ירושלים פעלה מיידית כדי לתת מענה לשמונת הנערים הירושלמים ששהו במעון. במסגרת זו נערכה וועדה לכל נער ונשקלו חלופות על ידי המשפחה ואנשי מקצוע.  שלושה מהנערים התקבלו למסגרות חוץ ביתיות, שלושה נערים שבו לבית הוריהם וישולבו במוסדות חינוך על ידי הוריהם. באשר לשני נערים השוהים בבית נבדקות מסגרות נוספות על פי בקשת ההורים ואנו ממשיכים לפעול יחד איתם על מנת לאפשר את כניסתם למסגרות חינוכיות בהקדם".

לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il