דייב למלמן מציג את עצמו כמומחה לגמגום. הוא מטפל בכמה סניפים ברחבי הארץ בשיטה מהפכנית שהוא טוען כי פיתח והוא מתחייב לשחרר לחלוטין מהגמגום בתוך שלושה חודשים. בטיפול קצר מבטיח חיים נטולי גמגום מעל לכל ספק. אבל עדויות רבות של מטופליו חושפות אמת אחרת – טיפוליו עולים עשרות אלפי שקלים והכישלונות רבים.

"אי אפשר לתאר את גודל המהפכה שהטיפול הזה יעשה", משווק את עצמו למלמן, ומבטיח 90 אחוזי הצלחה בטיפול בגמגום באמצעות שיטה חדשנית ושנויה במחלוקת. אבל השיטה שלו השאירה הרבה מאוד לקוחות מתוסכלים, ונראה שלהבטחות אין שום כיסוי. "אני אצלו כבר חצי שנה ואני לא רואה שום שינוי ושיפור. והוא בשלו, אמר לי שהכול בסדר איתי. כשאני יודעת שזה לא נכון", מספרת לילך (שם בדוי).

דייב למלמן (צילום: החדשות 12)
דייב למלמן, מציג את עצמו כמומחה לגמגום | צילום: החדשות 12

המשפחות שטופלו אצל למלמן שילמו בין 30 ל-100 אלף שקלים עבור הטיפול, לרוב לתקופה של שלושה חודשים של טיפול אחד בשבוע. את הכסף הרב הוא מבקש מראש, לרוב במזומן. הוא טיפל בבתה המגמגמת של ירדנה (שם בדוי), שחושפת את הקושי: "זה לא היה קל. לא מדובר ב-5,000 או 10,000 שקלים, מדובר ב-50 אלף שקלים. וזו הייתה התקווה האחרונה שלי. אמרתי לעצמי שגם אם זה יעלה 100 אלף שקלים אני מוכנה לשלם. הכול בשביל הבת שלי".

רויטל (שם בדוי), שבתה טופלה אצל למלמן, שיתפה: "הבת שלי נכסה לדיכאון מאוד מאוד קשה. היא הייתה שנה בבית ולא יצאה ממנו. היא הגיעה למצב שהיא רצתה לגמור את החיים שלה".

למלמן מתהדר לא אחת ביכולת שלו לזהות מגמגמים. כדי להבין את השיטה הייחודית של למלמן, שלחנו אליו שחקן שאינו מגמגם. הוא סיפר לו שהוא סובל מגמגום מאז שהיה ילד קטן, אך לא גמגם בפניו. זה לא מנע מלמלמן לנקוב בסכום אסטרונומי של 58 אלף שקלים לטיפול המותאם אישית.

 

דייב למלמן (צילום: החדשות 12)
למלמן מבטיח 90 אחוז הצלחה בריפוי הגמגום | צילום: החדשות 12

"גמגום בלשון עבר", השיטה שפיתח למלמן לפני כעשר שנים כשהיה מורה למשחק היא אינה שיטה מוכרת או מוכחת מחקרית. לפי עדויות המטופלים, מול למלמן הם עשויים להצליח לדבר בשטף, אבל בשגרה הם ממשיכים לגמגם, ודאי במצבים חדשים ובמקומות לא סטריליים כמו חדר הטיפולים.

המשותף לכל מי ששוחחנו איתו הוא שברגע שהטיפול לא הצליח, ההורים התלוננו בפניו, אבל למלמן האשים את הילד עצמו, מה שיצר עוד יותר לחץ וחרדה והם גרמו לגמגום להחמיר. את הכסף הוא לא היה מוכן להחזיר, אפילו לא חלק. "למרות כל ההבטחות שלו, שום דבר לא השתפר", מספרת ירדנה, שבתה מטופלת אצל למלמן.

"מי שעוסק במקצוע כזה צריך להיות בעל ידע מאוד מאוד רחב ומאוד מאוד מקיף ולעבוד תחת פיקוח. אם הלכתי לרופאה והיא לא הצליחה לעזור לי לדעתי,  אני אלך לקבל חוות דעת נוספת, אבל אני בטח לא אלך לסנדלר", מסבירה ד"ר אסנת סגל, יו"ר האגודה לקלינאי תקשורת בישראל. עם זאת, חשב לציין שלפי חוק הוא אינו מחויב לעבוד תחת פיקוח.

 

לילך (שם בדוי) התאכזבה מהטיפול של דייב למלמן (צילום: החדשות 12)
לילך (שם בדוי), התאכזבה מהטיפול של למלמן | צילום: החדשות 12

סגל מוסיפה: "הבטחות לריפוי מהיר ומוחלט מגמגום הן הבטחות שווא. הן מוליכות שולל והן מנצלות חולשה אצל האדם שפונה לטיפול. זה מאוד לא אתי להבטיח הבטחות כאלה שלא מעוגנות בשום ידע, לא אקדמי ולא מקצועי שקיים. זה עלול לגרום למשפחות, גם להורים וגם לילדים, לפתח ציפיות גבוהות שאחר כך מתנפצות לקרקע של המציאות, זה תסכול מאוד גדול, זו תחושת אשמה. גם אם אנשים מסוימים אומרים: 'לי זה עזר', אבל אנשים אחרים יכול להתרסק עליהם עולמם".

כשעומת עם העובדות, למלמן נשאר בשלו. "חלק מההכפשות לא נכונות. אני אף פעם לא מבטיח ריפוי ב-100 אחוז. כל אחד יכול להתרפא מגמגום. והעובדה היא שיותר מ-90 אחוז, בשנה האחרונה אגב יותר מ-94 אחוז יוצאים לחופש מוחלט. כמעט כולם בלי יוצא מן הכלל", הוא טען, וסירב בתוקף לענות על שאלות בנוגע להכשרתו המקצועית.

יש להדגיש – ללמלמן הרבה מטופלים מרוצים, כאלה שעזר להם להיפטר מהגמגום. דור סיני הגיע לטיפול אצלו לפני 3 שנים, ובמקרה שלו הטיפול הצליח: "בחוויה האישית שלי זה היה שווה כל שקל. כי בסופו של דבר זה הוציא אותי מכל הכלוב הזה של התקיעות, ונתן לי לדבר באופן חופשי. שזה משהו שהיה מאוד חשוב לי".

 

דנית (שם בדוי) דייב למלן טיפל בבתה המגמגמת (צילום: החדשות 12)
דנית (שם בדוי, למלמן טיפל ללא הצלחה בבתה המגמגמת | צילום: החדשות 12

תגובתו של דייב למלמן שנמסרה על ידי עורכי דינו ארז לוי ומשה מזור: "בניגוד לאופן שבו מוצגים הדברים בכתבה, הרי שלא נפל כל דופי או רבב בפעילותו של מר למלמן, אשר עודנו מסייע לאורך השנים למאות ממטופליו הסובלים מהפרעות בדיבור. הכתבה מביאה את סיפורם של כמה מטופלים שגורם בעל אינטרס עסקי עומד מאחוריהם, ומתעלמת מסיפורי הצלחה רבים שהובאו לידי עורכי התחקיר ואשר מלמדים היטב על פועלו של למלמן ושיטת טיפולו הייחודית. הניסיון להציג את למלמן כמי שגובה סכומים מופקעים לעומת המקובל בשוק, עולה כדי הטעיה של ממש. מדובר בטיפול אמיתי ולא בטיפולים קוסמטיים, אשר עולים למטופל במצטבר הרבה יותר ועדיין מותירים אותו עם הגמגום".

מארגון האנשים שמגמגמים בישראל - אמב"י, נמסר: "לצערנו אנחנו מכירים את הנושא לעומק מעשרות דיווחים שהתקבלו באמב"י בשנים האחרונות. העובדה שכל מי שרוצה יכול להציג את עצמו כמטפל בגמגום, מבלי להראות אסמכתאות לכך, זהו דבר שלא יעלה על הדעת וצריך להיות ממוסד בחוק. הגורם המקצועי היחיד שמוסמך על-פי חוק לטפל בגמגום במדינת ישראל הוא קלינאי תקשורת.

"המגמה היום בעולם מתרכזת בקבלה עצמית של הגמגום ושחרור מהמאבק בו ומהרדיפה להעלימו. קבלה עצמית זו, היא חלק אינטגרלי משיפור איכות חייו של האדם שמגמגם, ומחקרים רבים שנעשו בנושא זה בשנים האחרונות תומכים בכך.

"זה אבסורד שצריך להגיד את זה, אבל לצערנו זה עדיין לא ברור מאליו – אפשר בהחלט לחיות חיים רגילים עם עבודה וזוגיות ולהיות מאושרים, גם אם אתה אדם שמגמגם או חי עם שונות אחרת.  אנחנו קוראים לכל אחד שרוצה להתייעץ, לשתף ולקבל מידע מהימן ונכון, לפנות לאמב"י ולקבל הכוונה אמיתית אודות אפשרויות הטיפול בגמגום".