נשיא המדינה יצחק הרצוג קיבל היום (ראשון) את כתב ההאמנה של שגריר השגריר החדש של ארה"ב בישראל תום ניידס, בטקס רשמי שנערך בבית הנשיא. בדבריו הדגיש הרצוג כי אם הקהילה הבין-לאומית לא תפעל לנוכח איום הגרעין האירני - ישראל תעשה זאת. עוד הוא הדגיש: "במקרה שלא יושג פתרון דיפלומטי מקיף - ישראל שומרת את כל האופציות על השולחן ותגן על עצמה בעצמה".

הרצוג הודה לאמריקנים על שיתוף הפעולה ואמר: "אבקש לנצל את ההזדמנות הזו להביע את הערכתי העמוקה לנשיא ביידן על תמיכתו הבלתי נלאית ומחויבותו חסרת הפשרה לברית הברזל בין ארה"ב לישראל. זהי ברית שחייבת להיות מעל כל פוליטיקה מפלגתית, אשר זוכה לתמיכה של כל ממשל באשר הוא. שתדע, אדוני השגריר, שעבור אזרחי ישראל, יש לכך משמעות לאין שיעור".

 "אני יודע, השגריר ניידס, כמה אכפת לך מהקשר בין ארה"ב לישראל וכי אתה מתכוון לפתח ולהעמיק אותו בתקופת שירותך", הוא הוסיף. "ישראל מצפה לעבוד ביחד בהרמוניה ובשיתוף מלא. אתה מגיע לאזור שבו יותר תקווה. הסכמי אברהם שינו לחלוטין את המצב האסטרטגי והאזורי. עלינו לממש את הפוטנציאל של ההסכמים ההיסטוריים הללו לצד ארצות הברית. שמחתי לשוחח על כך עם יורש העצר של האמירויות, השייח מוחמד בין זייד, בשיחת הטלפון החמה והידידותית שלנו בסוף השבוע האחרון".

הנשיא התייחס לאיום הגרעין האירני וביקש להבהיר כי "האתגר הגדול העומד בפני ישראל וארה"ב הינו האיום המשותף של אירן. אנו עוקבים מקרוב אחר המשא המתן של הקהילה הבין-לאומית עם איראן. ישראל תברך על פתרון דיפלומטי מקיף שיפתור אחת ולתמיד את סוגיית איום הגרעין האירני. במקרה שלא יושג פתרון כזה, ישראל שומרת את כל האופציות על השולחן".

ברקע הדברים, ראש הממשלה נפתלי בנט מוביל קו תקיף על רקע הסבב האחרון של שיחות הגרעין בין אירן למעצמות בווינה. ביום חמישי הוא שוחח עם שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן והתעדכן על מצב שיחות הגרעין בין אירן והמעצמות בווינה - ואמר לבלינקן כי "אירן מבצעת סחיטה גרעינית כטקטיקת משא ומתן, וכי הדבר צריך להיענות בהפסקה מיידית של המשא ומתן ובצעדים קשים מצד המעצמות".

נפתלי בנט ואנתוני בלינקן (צילום: פלאש 90, רויטרס)
בנט ובלינקן | צילום: פלאש 90, רויטרס

גורם מדיני מסר כי השיחה בין השניים הייתה ארוכה ו"לא פשוטה", ורובה המוחלט עסק באירן. ראש הממשלה התייחס להפרות המתמשכות וה"פרובוקטיביות" של אירן בתוכנית הגרעין שלה, כולל בזמן המשא ומתן עצמו. הוא אמר לבלינקן כי התשובה היא "לא להיסחט, אלא לגבות מהאירנים מחיר מיידי על הסחטנות".

כפי שפרסמנו אתמול ב"חדשות סוף השבוע", ראש המוסד דוד ברנע המריא היום לוושינגטון, בשליחות ראש הממשלה נפתלי בנט. ברנע צפוי לחשוף בפני האמריקנים מידע חדש בנושא אירן. בימים האחרונים חלו התפתחויות שעשויות להשפיע על המשא ומתן בין אירן למעצמות.

ההבנה בישראל היא שנושא האורניום כבר אבוד מפני שיש לאירנים כבר מספיק אורניום מועשר. לכן, צריך להתמקד בשני תחומים נוספים - גם בנושא פיתוח מתקן הפיצוץ שהוא הרכיב המרכזי בפצצת גרעין, וגם בפיתוח הטילים הבליסטיים.