במבצע רגיש ומורכב: במהלך השנה מדינת ישראל חילצה כ-60 משארית יהודי אתיופיה מאזור חבל טגראי - כך הותר היום (ראשון) לפרסום. באזור מתנהלת מלחמה עקובה מדם בין השלטון הפדרלי למורדים. אחרי הגעתם, התעוררו שאלות ונאמר כי יש כאלה ש"תפסו טרמפ" ולא שייכים לקהילה היהודית. בני הקהילה שהיו מאחורי הקלעים של המבצע אמרו ל-N12 שאין אמת בטענות.

בנובמבר 2020 פרצה מלחמה עקובה מדם בין מורדים באזור טגראי לבין הכוחות הפדרליים של אתיופיה. באזור הזה נקלעו לקו האש כמה יהודים שגרים בחבל טגראי - ולבסוף מדינת ישראל חילצה אותם. בשלב הזה לא ניתן לספר על הדרך שבה בוצע המבצע.

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

הם שוכנו באחד ממרכזי הקליטה של הסוכנות היהודית בצפון הארץ, ועם הגעתם כמה מבני משפחתם החלו להעלות תמונות שלהם ברשתות החברתיות - אך הם התבקשו להסיר אותם. כמה ימים לאחר מכן התעוררו שאלות - בין היתר נאמר כי יש כאלו ש"תפסו טרמפ" ולא שייכים לקהילה. בני הקהילה שהיו מאחורי הקלעים של מבצע החילוץ אמרו ל-N12 כי הם מכחישים בתוקף את הטענה הזאת. הרשויות במדינה בודקות את הטענה הזאת.

גם בתקופה הזאת מתחוללת מלחמה עקובה מדם באתיופיה בין המורדים מטגראי לבין הכוחות הפדרליים. נכון לעכשיו ממתינים לעלייה 10 אלף יהודים שמרוכזים ב-3 מקומות עיקריים: חבל טגראי, חבל גונדר ובאדיס אבבה, בירת אתיופיה. בני משפחתם אמרו שהם בסכנה ממשית, ושמדינת ישראל חייבת לעשות מאמצים על מנת להבטיח את ביטחונם וקראו למבצע חילץ של כל היהודים שנמצאים שם. הפרסום מגיע לאחר הדיון במל"ל על המלחמה באתיופיה.

חוות הדעת של המל"ל

שרת העליה והקליטה פנינה תמנו-שטה תקפה את חוות הדעת שהוציא המל"ל בנושא: "לא מכתב הערכה בטחונית אלא עמדה פוליטית גרידא מטעם גורמים פוליטיים שמנסים לטרפד חילוץ שארית יהודי אתיופיה וחדירה לשאלות מדיניות של מקבלי החלטות. המסמך ראוי להיזרק לפח האשפה ההיסטורי של מדינת ישראל. מסמך מביש ומבזה את תפקיד המל"ל, נכנסים לשאלות מדניות, מגלים בורות לגבי הפלשמורה ושורשיהם, מתעלמים מהעובדה שאלה ממתנים זה עשורים לעלייה וקרובי משפחה מדרגה ראשונה כאן בישראל, שעשו שיבה ליהדות מזמן והופרדו באופן ברוטאלי מבני משפחותיהם בזמן העלייה.

"לא ברור באיזו סמכות המל"ל כתב חוות דעת בנוגע לזהותם ויהדותם של הממתינים מה שמוטל כתפקיד בידי רבנים וקייסים", הוסיפה. "זה לא מסמך הערכה בטחונית אלא מסמך מוטה מטעם מישהו שמנסה להפקיר את שארית יהודי אתיופיה. כבר ב- 2015 הוחלט בממשלת ישראל להעלותם, המדינה שגררה רגליים אז עכשיו מנסה להפקיר את חייהם".

עובדי שגרירות ישראל והדיפלומטים באתיופיה קיבלו ביום שבת האחרון הנחיה להיערך לפינוי בעקבות ההסלמה במלחמה העקובה מדם בין השלטון הפדרלי לבין המורדים. בימים הקרובים כולם יפונו וישובו לארץ. מוקדם יותר פרסם משרד החוץ אזהרת מסע לאתיופיה.