"נלחמו איתנו כדי שאיציק לא יוכר כפגוע נפש": איציק חן, צנחן הלום קרב שנלחם לקבל הכרה כפוסט-טראומטי, שם קץ לחייו אחרי שנים ארוכות של מאבק. בריאיון ל"חמש" עם עמליה דואק, סיפרה הערב (ראשון) אחייניתו, שחף קצב, על המצב הקשה שבו היה שרוי דודה - והפנתה אצבע מאשימה לעבר אגף השיקום של משרד הביטחון. 

"זה הפתיע אותנו שהוא שם קץ לחייו ככה, אבל מצד שני גם די ידענו שזו לא הפעם הראשונה שהוא ניסה להתאבד", סיפרה שחף שתיארה בכמה מילים מה זה להיות הלום קרב ולשאת עמך את התחושות הקשות שנים לאחר השירות הצבאי: "דוד שלי היה הלום קרב חי-מת. זה אומר לחזור מלבנון ומשכם אבל בעצם אתה חוזר כשאתה מת, אתה מת נושם, אתה מת לא בארון קבורה". 

בריאיון סיפרה האחיינית כיצד השיבו לפנייתה במשרד הביטחון: "אמרו לנו שם מה נזכרנו אחרי 3 שנים לתבוע, אמרו שמחלות נפש מתפרצות בין גילים מסוימים... כל פעם הם מוציאים לנו את התותחים הכי כבדים שלהם, כל פעם תירוץ אחר. עשו הכל כדי להילחם איתנו כדי שאיציק לא יוכר על הפגיעה הנפשית שלו. פסיכיאטר מטעמם פסל אחרי שראה אותו חמש דקות..."

"המקרה של סעידיאן לא שינה כלום, שום דבר לא ישתנה שם"

גם המקרה הקשה של איציק סעידיאן שנלחם על הכרה בו כפגוע נפש בעקבות שירותו הצבאי - והחליט להצית את עצמו במחאה - לא שינה דבר למקבלי ההחלטות באגף השיקום, כך לדבריה של שחף: "המקרה הזה לא שינה כלום. פניתי לאגף השיקום אחרי שסבתא ואמא שלי פנו - וקיבלתי את אותה תשובה. אמרו לי 'תתחילי את כל התביעה מההתחלה'. אני לא חושבת שמשהו ישתנה גם עכשיו. הארגון הזה רקוב מהבסיס". 

שחף קצב (צילום: אור בן זריהן, באדיבות המשפחה)
"הוא היה מת נושם, בלי ארון קבורה". אחייניתו של איציק חן ז"ל | צילום: אור בן זריהן, באדיבות המשפחה
איציק סעידיאן (צילום: החדשות 12, החדשות12)
איציק סעידיאן. "גם המקרה הזה לא שינה דבר" | צילום: החדשות 12, החדשות12

וכיצד השיבו במשרד הביטחון לטענות הקשות של משפחת חן? שם אומרים שהמחלה ממנה סבל איציק חן היא מחלה נפשית שלא ניתן להוכיח את הקשר שלה לשירות הצבאי - ולכן הוא לא הוכר כפוסט-טראומטי. באגף אמנם מתבצעים שינויים בימים אלה, אך הם עדיין לא נוגעים לכולם - ונראה שחובה לחולל במקום רפורמה אמיתית ויסודית שתיתן מענה למצוקות הקשות של הלומי הקרב.

מארגון נכי צה"ל נמסר: "אנחנו כואבים והמומים בעקבות התאבדותו של נכה צה"ל יצחק חן ז"ל. יצחק היה מוכר כנכה בעקבות פציעה פיזית בשירותו, אך ביקש גם הכרה בעקבות פוסט טראומה, ולא זכה לה. זה בדיוק מה שאנו זועקים כל הזמן - ישנם נכי צה"ל שמחכים להכרה בנכותם במשך שנים, נופלים בין הכיסאות בזמן החולף ואינם זוכים לטיפול ראוי".

תגובת משרד הביטחון: "משרד הביטחון משתתף בצערה העמוק של משפחת יצחק ובוחן את נסיבות האירוע. מבירור ראשוני עולה כי הרקע למעשה אינו קשור לפוסט טראומה אלא למחלה אחרת שלא ניתן לפרט אודותיה מטעמים של סודיות רפואית. חן יצחק הוכר כנכה צה"ל בגין פגיעת גב שספג בתאונת צניחה במהלך שירותו הצבאי בשנת 1992. בקשותיו להכרה במחלה, שבה לקה מספר שנים לאחר שחרורו נדחו, הן ע"י בית משפט השלום והן ע"י בית המשפט המחוזי. זאת בהיעדר קשר סיבתי בין המחלה לשירותו הצבאי. הטיפול במחלתו נעשה במסגרת הקהילה וקופת החולים אליה משתייך".

מחברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס נמסר: "צער גדול נפל על המשפחה וצר לי על סיפורה הקשה וסופו הטרגי של איציק חן ז״ל. כמובן שעשיתי כל שהיה בידי בשביל לסייע לפנייתו של איציק ז״ל, אך לצערי ידי קצרה מלהושיע במקרים מעין אלה. יובהר, מיד כאשר הפניה התקבלה בלשכתי, בשעתו בתפקידי כשרה, היא טופלה מיידית על ידי הצוות הבכיר ביותר במשרד והועברה לטיפול מול הגורמים הרלוונטיים. לצערי הרב, ועל אף רצוני אין לי את היכולת לקבוע זכאות או את אחוזי הנכות. הכתובת הישירה למקרה מורכב זה הוא משרד הביטחון והעומדים בראשו.

"כמי שנשואה לנכה צה״ל שנפצע קשה על הגנת המדינה אני מכירה מקרוב את הקשיים והאתגרים המלווים את הנכים ובני משפחתם בתהליך הטיפול השיקום. הכתובת הרלוונטית לתשובות למצב הנורא הוא שרי הביטחון לדורותם ובדגש על השרים בשנים האחרונות, ליברמן, בנט וגנץ, אשר נמצאים כיום בתפקידי המפתח בממשלה: ראש ממשלה, שר אוצר ושר ביטחון, והם אשר נדרשים לתת לנו תשובות עבור המקרה הטרגי הזה שהוא כאמור בלתי נתפס, ועל מנת למנוע מקרים דומים בעתיד. חייבת להדגיש כי בלשכתי מטופלות מאות פניות שמגיעות ולא משנה מיהו האדם שפונה ומבקש עזרה. פעלתי ככל יכולתי גם בפנייה זו, ולא אוכל להרחיב בנושא בשל צנעת הפרט. אני משתתפת בצער המשפחה. יהי זכרו ברוך".