ניצב בדימוס אמנון אלקלעי, שכיהן כראש אגף המבצעים במשטרה בזמן האסון במירון, העיד הבוקר (חמישי) בוועדת החקירה הממלכתית שבודקת את האירוע, וטען שביקש להגביל את כמות המשתתפים בהילולה – אך המפכ"ל יעקב שבתאי התנגד: "הבעתי בפניו באופן נחרץ וברור את חוסר שביעות הרצון שלי מההחלטה".

אלקלעי שירת במשטרה משנת 1989, ובחודש מרץ הודיע על כוונתו לפרוש מהשירות ולצאת לגמלאות. בתפקידו האחרון עמד בראש אגף המבצעים של הארגון וכחלק מתפקידו נכח בדיונים שקדמו להילולה במירון. הוא התייצב היום בפני חברי ועדת החקירה וסיפר להם על ההיערכות לאירוע – ועל המחלוקת עם המפכ"ל.

זירת האסון במירון עם כוחות ההצלה והמשטרה (צילום: ירון בלושטיין, TPS)
האסון במירון, ארכיון | צילום: ירון בלושטיין, TPS

"המלצתי לגבש מתווה פתיחה בדומה לזה שנהוג באצטדיונים, כך שיגביל את ההדלקות ל-3,000 משתתפים בלבד", סיפר אלקלעי, "אבל שבתאי דחה את הרעיון. הוא אמר שמבחינתו זה 'שחור או לבן' – או שהמתחם יהיה פתוח במלואו, או שהאירוע לא יתקיים. חשבתי שזו טעות ואמרתי שהבעיה המרכזית היא צפיפות וחשש לשלום הציבור – ולכן אם כך הדברים יש להתכונן לאירוע רב נפגעים".

למשמע הדברים הללו שאלה אותו יושבת ראש הוועדה, נשיאת בית המשפט לשעבר מרים נאור, אם ההחלטה של המפכ"ל הובילה לבסוף לתוצאות הקשות – אך אלקלעי הסתייג: "לא תולה את ההחלטה בזה, אבל אופי האירוע הושפע גם מאותו דיון אצל המפכ"ל. אם היינו נחושים לעמוד בתקנות אני חושב שהמצב היה שונה".

לדברי הקצין הבכיר לשעבר, המפכ"ל שינה לבסוף את החלטתו ואמר לו שבהר יהיו בסוף תקנות, אך אלקלעי תיאר השתלשלות אירועים לא ברורה: "כמה ימים לפני האירוע הודיע לי נחמן אש שאין תקנות משום שמשרד הדתות והמשטרה לא הגיעו להסכמות ביניהם. היועמ"ש של המשטרה אמר שאין לאף גוף סמכות להגביל את מירון, ובוויעוד עם השרים המפכ"ל אמר 'אם תהיה ועדת חקירה – תבואו אליי'".

למרות שאלקלעי הודיע עוד קודם לכן על כוונתו לפרוש מתפקידו, הוא סיפר לחברי הוועדה שהמחלוקות מול המפכ"ל הובילו אותו לבסוף לעזוב: "לתחושתי תהליך קבלת ההחלטות במשטרה היה שגוי ועל רקע זה ביקשתי בחודש מרץ לעזוב את תפקידי. אמרתי למפכ"ל שהאחריות שלו גוברת ואין לי סמכות, שאני לא יכול לקיים את האחריות שלי. ראיתי שבתקופה ששירתנו יחד תהליך קבלת ההחלטות לא התנהל נכון, ראיתי את הדפוס ואז ביקשתי לעזוב".