יהודה בן לולו, אברך ואב לחמישה, לא מוכן לצאת לעבוד. "יש לי קבלן שרודף אחריי, אומר לי 'בוא, תהיה איתי, אתה תרוויח טוב'", הוא מספר. "אני מדבר איתך על יותר מאלף שקל ביום. ואני לא מוכן. אני אומר לו 'תקשיב, אני על תורה לא מוותר. לא יהיה, לא מוותר". אשתו, שולי, מחזקת אותו: "מצב שכמעט לא היה לי מטרנה לילדה לא הוציא אותו לעבוד, זה יוציא אותו לעבוד?".

יהודה ושולי, ששניים מילדיהם רשומים למעונות היום, אומרים את הדברים בעקבות הרפורמה שמתכנן שר האוצר אביגדור ליברמן. עד היום, משפחות חרדיות שבהן האם עובדת לפחות 24 שעות בשבוע והאב עוסק בלימוד תורה – זכו לסבסוד של כ-1,000 שקל בחודש לתשלום דמי מעונות היום המפוקחים. אבל ליברמן מתכוון לשים לזה סוף.

יהודה ושולי בן לולו (צילום: חדשות 12)
"אני על התורה לא מוותר", יהודה ושולי בן לולו | צילום: חדשות 12

לפי המתווה שמקדם שר האוצר, הסבסוד יוענק החל מהשבועות הקרובים רק למשפחות שבהן האב יעסוק ב"לימודים מוכווני תעסוקה" – כלומר לימודים אקדמיים, לימודי תעודה ועוד – אך לא לימודים בישיבות. עוד נקבע שבנוסף לאישה, גם בן הזוג יחוייב לעבוד בהיקף משרה של לפחות 24 שעות שבועיות כדי לעמוד בתנאים הנדרשים להנחה.

"האימהות יעבדו פחות שעות"

המטרה היא לדחוף את הגברים החרדים לשוק העבודה, אך לא בטוח שזה מה שיקרה. בחברה החרדית טוענים שהתוצאה תהיה הפוכה – במקום שגברים נוספים יצאו לעבוד, הנשים יחזרו הביתה מכיוון שלא ישתלם להן להמשיך להיות מועסקות ללא ההנחה במעונות היום. כך או כך, המתווה שאמור היה לצאת לפועל ב-1 בנובמבר עומד כרגע במחלוקת משפטית ולא ברור אם וכיצד בדיוק ייושם – מה שמעצים את אי הוודאות שבו שרוי הציבור החרדי.

יהודית הלפרן (צילום: חדשות 12)
לא יודעת מה היא תעשה, יהודית הלפרן | צילום: חדשות 12

"אני לא אשלם 1,500 שקל כי אין לי אפשרות לשלם את הסכום הזה", אומרת יהודית הלפרן, פרסומאית ואם לשלושה. היא לא בטוחה מה היא תעשה, אבל מסמנת את המגמה שהיא צופה: "מה שקירה אצל רוב האנשים זה שהאימהות יעבדו פחות שעות והן ירוויחו הרבה פחות כסף. משפחות שגם ככה חיות מתחת לקו העוני, ומנסות לשרוד את החודש, ירדו עוד יותר מתחת לקו העוני".

מחפשים חלופות

הפתרון עבור אלו שלא יוכלו לממן את העלות הנוספת של המעונות? לעבור ממעונות מפוקחים ל"מעונות פיראטיים", זולים יותר. "אנחנו כבר רואים שיש לנו כבר לפחות שישה ילדים שהולכים בוודאות לעבור ממעון מפוקח למעון שהוא לא מפוקח", אומר הרב אליה רפאל כהן, נכדו של הרב עובדיה יוסף, שמשמש ראש כולל ומנהל מעון. במעון שלו יש נכון להיום 76 ילדים, אך לדבריו "התרגום של הקיצוץ של המעונות הוא לא שהאברכים שם יוצאים לעבוד אלא שהילדים כאן יוצאים מהמעון".

יאיר שרקי והרב אליה רפאל-כהן, ראש כולל ומנהל מעון (צילום: חדשות 12)
"התרגום של הקיצוץ הוא שהילדים כאן יוצאים מהמעון", הרב אליה רפאל-כהן | צילום: חדשות 12
שר האוצר אביגדור ליברמן (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
נחוש להעביר את הרפורמה, שר האוצר ליברמן | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

בשטח כבר רואים את ההבדלים. "המעון בעצם מכיל עד 81 ילדים, אנחנו כרגע ב-49 ילדים", מעיד משה גולדמן, תושב מודיעין עילית ומנהל מעון "קינדרלך". הסיבה, לדבריו, "נטו בגלל הסיפור של ליברמן". הרב רפאל-כהן מסכם: "מי שלמד תורה לא יעזוב אותה. האימהות יפסיקו לעבוד, הילדים יצאו למעונות לא מפוקחים. לא תהיה פה הכנסה למשק, לא יהיה פה פריון".

מלשכת שר האוצר נמסר בתגובה לשידור הכתבה כי "על מנת לעודד השתלבות בשוק התעסוקה, הוחלט על שינוי תנאי הזכאות לסבסוד מעונות יום כך שעל מנת להיות זכאי לסבסוד ממשלתי לשכר הלימוד במעונות יום, יצטרך בן הזוג לעבוד בהיקף משרה של לפחות 24 שעות שבועיות. תנאי זה קיים כבר היום לגבי אימו של הפעוט.

ההחלטה מהווה צעד חשוב מאוד שמשנה את סדרי העדיפויות במדינה ושמה בראש את אלו שעובדים ומשלמים מיסים. המנגנון הנוכחי פוגע בהורים עובדים ומתעדף את אלו שאינם ולכן השינוי מתבקש. נמשיך להוביל מהלכים שיבטלו תמריצים שלילים להשתלבות בשוק העבודה".