התאבדותו של הסופר והמחנך חיים ולדר מעוררת מחלוקת גדולה בציבור החרדי. לצד רבנים כמו שמואל אליהו, שגינה את ולדר לנוכח הטענות כי תקף מינית נשים וגברים לאורך השנים, הרב גרשון אדלשטיין, ממנהיגי הציבור החרדי-ליטאי, פרסם אמש (שני) מסר למחנכים החרדים והשווה את ההאשמות נגד ולדר ל"הלבנת פנים" ואף לרצח.

תמיכה ברב שקרא לפטר את הרמטכ"ל (צילום: יח"צ)
הרב שמואל אליהו | צילום: יח"צ

בעיתון החרדי הפופולרי יתד נאמן, בו כתב ולדר טור קבוע מאז 1990, יוציאו בבוקר הספד לולדר: "בתקופה האחרונה ביקש להפסיק באופן זמני את כתיבת מדורו הקבוע… אתמול בשעת צהריים עת פקד את קבר בנו נלקח בחטף לבית עולמו".

אדלשטיין, נשיא מועצת גדולי התורה של דגל התורה, העביר בשמו הודעה שעוסקת בשאלה "מה אומרים לילדים" על מותו של ולדר, סופר ילדים ומחנך חרדי מוכר מאוד. השאלה הופנתה גם לרב יהושע אייכנשטיין, ראש ישיבת יד אהרן בירושלים. לדברי אדלשטיין, על אף שמעשיו של ולדר מצדיקים עונש חמור לפי ההלכה, "הבא על אשת איש – יש לו חלק בעולם הבא". ומה עם מי שחשף את אותו מעשה? "המלבין פני חברו ברבים – אין לו חלק בעולם הבא".

המנהיג החרדי הוסיף והשווה את הטענות נגד ולדר ל"שפיכת דם" ואף לרצח: "זה נקרא שרצחו אותו. אין לרוצח חלק בעולם הבא. ברור לגמרי שהלחץ הגדול שלחצו אותו הביא אותו לידי חולי הנפש והרג את עצמו באונס. זה נקרא רציחה".

הרב גרשון אדלשטיין, יורשו של הרב שטיינמן (צילום: בעריש פילמר)
הרב גרשון אדלשטיין | צילום: בעריש פילמר

מסרים דומים נשמעו גם מהרב אייכנשטיין. "חובה להעביר לילדים רק את דעת התורה ולזעוק עד כמה זה מסוכן להלבין פני חברו ברבים", הבהיר למחנכים החרדים. "יש לומר להם שאנשים רעים הוציאו על ולדר שם רע ופרסמו בכל מקום את השם הרע, עד שגרמו לו להתבייש להראות פניו בחוץ וגרמו לו לחלות בנפשו - עד כדי שהרג את עצמו". אייכנשטיין אף הוסיף המלצה: לדבר עם התלמידים על "העוול שנעשה לולדר בידי אנשים רעים".

"הרכילות יכולה להרוג אנשים"

ולדר שם אתמול (שני) קץ לחייו סמוך לקבר בנו, שנפטר ממחלה קשה. בן אחר של ולדר ספד לו וביקש "להתחזק בלשון הרע, לא להיכנס לקבוצות שיש בהן לשון הרע. לא לשמוע רכילות, הרכילות הזאת יכולה להרוג אנשים. אני חושב שמי שיקבל את עצמו על הדבר הזה, זה יהיה עילוי נשמה גדול לאבא שלי".

נגד הסופר עלו טענות רבות שתקף מינית נשים וגברים במהלך השנים. במכתב שהשאיר לפני שהתאבד, הסביר ולדר את החלטתו: "בעולם השקר אין לי סיכוי להוכיח את חפותי. אני מתמודד עם שקרים נוראיים, המכוסים באנונימיות, ללא כל אפשרות להוכיח את העובדה שאין להם שחר. הגעתי לקצה של יכולת הסבל האנושית. פגעו בי בדברים שהייתי הכי טוב בהם ושמסרתי נפשי עליהם - תמיכה והגנה על ילדים. אני מודה לכל אלה שהאמינו בי. תבורכו. ולכל אלה שלא: גם אם ויתרתם עליי - אנא אל תוותרו על ספריי".

אחרי הידיעה על מותו של ולדר, נמסר מטעמו של הרב אליהו, שבדק את הטענות נגד הסופר: "שמענו בכאב על התאבדותו של חיים ולדר, חבל שהוא בחר בדרך זו. הצענו לו שיתקן את מה שהוא קלקל. שיבקש סליחה מהנפגעות. שישנה את דרכו. שלא ייפגעו עוד נשים. היה יכול ללמד לרבים דרך תשובה. חבל שהוא בחר בדרך של התאבדות. אנו מחזקים את הנפגעות הרבות בשעה קשה זו, חייהן קודמים לחייו".