"הילד הרע" של האמנות הישראלית הלך לעולמו: חתן פרס ישראל לפיסול, יגאל תומרקין, נפטר היום (חמישי) בגיל 87 אחרי מחלה. הוא הותיר אחריו אישה, בת ושני בנים. על מועד ההלוויה תפורסם הודעה נפרדת. תומרקין, שנולד בגרמניה ב-1933, היה ידוע בהתבטאויותיו הבוטות כלפי הממסד. כמו כן הוא נחשב לאחד האמנים המצליחים והמוערכים ביותר בקרב הציבור הישראלי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בין יצירותיו המפורסמות המוצבות ברחבי הארץ: האנדרטה לשואה ולתקומה השוכנת בכיכר רבין בתל אביב, המצפור בערד, הפסל "הוא הלך בשדות" במוזיאון תל אביב לאמנות וגן שעוני השמש במרכז אפרידר באשקלון. 

הוא נולד בגרמניה ועלה ארצה עם אמו בגיל שנתיים. הוא גדל בתל אביב ולמד בבית חינוך לילדי עובדים. בהמשך הוא עבר עם משפחתו לבת ים ולמד בבית הספר הדתי "תחכמוני". לאחר מכן, נשלח ללמוד בעמק יזרעאל, ומשם בחזרה למוסדות חינוך שונים בתל אביב, בת ים וחולון.

יגאל תומרקין (צילום: פלאש/90 )
צילום: פלאש/90

אחרי שחרורו מצה"ל, למד תומרקין פיסול למשך כשנה בעין הוד, ועבר לגרמניה שם התמחה כתפאורן בתיאטרון של ברטולט ברכט. משם המשיך להולנד והתחתן עם בת זוגו הישראלית נעמי. תומרקין נקלע למצוקה כלכלית כשעבר להתגורר בצרפת, ולבסוף שב ארצה.

למרות התנגדות ציבורית - זכה בפרס ישראל

יצירתו שילבה בין אמנות הפופ לבין אמנות המחאה. ואכן, תומרקין נהג למחות ולהביע את מורת רוחו על כל דבר שלא מצא חן בעיניו. בשל התבטאויות בוטות נגד קהלים כאלו ואחרים, הוא עורר סערות ציבוריות לאורך כל השנים.

הסערה הבולטת מכולן הגיעה בשנת 2004, כשתומרקין התבשר כי הוא נבחר פה אחד להיות הזוכה בפרס ישראל לפיסול. התבטאויות ישנות שלו שהופצו מחדש הובילו להתנגדות ציבורית להחלטה להעניק לו את הפרס. הלחץ הציבורי הגיע עד למשכן הכנסת, שם הוחלט לכנס דיון דחוף בנושא. גם בג"ץ נדרש לדון בנושא בעקבות שלוש עתירות שהוגשו נגד תומרקין, אלא שהוא דחה את העתירות.

בין ההתבטאויות של תומרקין שעוררו את ההתנגדות: "כשאני רואה את החרדים, אני מבין את הגרמנים שרצחו אותם בשואה" ו"אם נהרג למתנחלים ילד או שניים, הם אומרים 'נעשה ארבעה במקומם והכל יהיה בסדר'". תומרקין הכחיש חלק מהציטוטים שיוחסו לו, ולבסוף זכה בפרס.

"תומרקין הוא מהחשובים ומהמקוריים שביוצרי הסגנון המודרני בפיסול הישראלי", נכתב בנימוקי השופטים. "יצירתו הטביעה את חותמה על האמנות הישראלית ב-40 השנים האחרונות, והשפיעה במידה ניכרת גם על גישתו של קהל חובבי האמנות אל האמנות המודרנית ועל מידת נכונותו לקלוט את יצירת האמנות החדישה ולחיות במחיצתה".

בשנים האחרונות הוא עבר ליצור במושב בורגתה והקים בו גן פסלים. התערוכה האחרונה של תומרקין הוצגה בתל אביב בשנת 2009. לתערוכה קראו "יגאל תומרקין - 50 שנות יצירה" והיא הציגה רטרוספקטיבה של עבודותיו.