בג"ץ קבע היום (ראשון) שחוק הפונדקאות יחול בתוך חצי שנה גם על בני זוג מאותו המין והורים יחידנים. המשמעות היא שבקרוב יוכלו להביא ילדים באמצעות הליך זה קבוצות באוכלוסייה שלא הותר להם לעשות זאת עד עתה. לאחר הפסיקה הדרמטית, שורה של ארגוני להט"ב, כמו גם העותרים עצמם שנאבקו במשך 12 שנים בנושא, בירכו על הכרעת השופטים. 

איתי ויואב פנקס ארד, העותרים בנושא מאז שנת 2010, בירכו על הפסיקה ההיסטורית: "ניצחנו, ועכשיו זה סופי. פסיקת בג"ץ היא צעד גדול לעבר שוויון לא רק ללהט"ב, אלא שוויון בישראל בכלל. לאף אחד אין זכות להפלות הורים ולמנוע מהם גישה למשהו. משפחה להט"בית כמו גם משפחה חד-הורית – כולן משפחות".

הפגנת הקהילה הגאה - פונדקאות (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
הפגנת הקהילה הגאה בנושא הפונדקאות. ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

דניאל חסון, אב לשתי בנות, הביע אופטימיות בעקבות ההחלטה: "זה מאוד מרגש ומעודד שסוף סוף נוכל ליישם את זה פה בסכום ריאלי ולא בסכומים מטורפים. רק חבל שצריך לחכות עוד חצי שנה, כי כולנו יודעים מה יכול להיות פה - זה זמן לא מבוטל", אמר. "אני אופטימי מאוד ומחזיק אצבעות שבאמת זה יצא לפועל". לצד זאתף הוא ציין כי "עד שאין חוק ואין חותמת אני סקפטי. רוצה להאמין שזה יקרה, כי גם לנו מגיעה הזכות להיות שווים בין שווים".

"אין ספק שזה צעד מאוד משמעותי. לעבור את המסע המטורף הזה של פונדקאות אלו תעצומות נפש שכל הרגשות בו מתערבבים. זה מעבר לים ואלו סכומים לכל החיים. זה יכול להקל בהחלט על הרבה אם זה מתבצע פה", הדגיש חסון. 

דניאל חסון (צילום: דניאל יחזקאל)
דניאל חסון | צילום: דניאל יחזקאל

עו"ד חגי קלעי, שמייצג את העותרים מסר: "למעלה מעשור חלף מאז שפנינו לבית המשפט למגר את האפליה הקשה שבחוק הפונדקאות, ועד לסעד הסופי שניתן היום. המסר החשוב והברור של בית המשפט העליון משנה שעברה, כי אפליה על בסיס נטייה מינית חמורה ואסורה, תורגם לפסים מעשיים, ולהפסקת האפליה בפועל". 

עוד הוסיף עו"ד קלעי: "טוב יהיה, אם ההליך הנוכחי יביא להפנמת נורמות של שוויון, בכלל, ועל רקע נטיה מינית וזהות מגדר בפרט, גם בהקשרים רחבים יותר, של הכרה שוויונית במשפחות להט"ביות על כל סוגיהן, הכרה לה המדינה כיום מתנגדת".

גם מטעם האגודה למען הלהט"ב בירכו. המנכ"ל רן שלהבי מסר: "הכרעת בג"ץ היא נקודת ציון היסטורית במאבק שלנו לשוויון. שופטי בג"ץ השכילו לקבל את ההחלטה האנושית והצודקת שבכנסת התקשו להעביר במשך עשור בגלל ווטו פוליטי של מפלגות קיצוניות. ההישג האדיר הזה נותן לנו כוח להמשיך להיאבק עד להשגת שוויון זכויות מלא לכל חברות וחברי הקהילה הגאה בכל תחומי החיים".

מארגון "חברותא" של הקהילה הגאה הדתית נמסר: "מברכים על החלטת בג"ץ, ששמה סוף לאפליה כנגד הרצון של אנשים רבים כל כך וכנגד עקרון יהודי כל כך בסיסי - הקמת משפחה ובית. בעזרת השם רבים מקהילתנו יתקרבו עוד לקיום מצוות 'פרו ורבו'".

בשבוע שעבר, המדינה הגישה את חוות דעתה בנושא, ששר הבריאות ניצן הורוביץ – בעצמו חבר בקהילה הגאה – שיגר מכתב ליועמ"ש מנדלבליט לאחר הישיבה במשרדו, והבהיר שלא יתנגד לשינוי המדובר. השר הורוביץ כתב: "עמדתי היא שמשרד הבריאות לא יתנגד שבית המשפט ייתן פסק דין משלים, שיבטא את מחויבות המדינה לזכותם לשוויון ולהורות של גברים יחידים ובני אותו מין".

"זאת, כדי לרפא פגם זה שבחוק", הוסיף. "אני משוכנע כי ניתן לייצר את האיזונים הנדרשים לשם הגנה על מכלול הזכויות בהליך זה". אולם, הורוביץ טען ש"אין היתכנות פוליטית לקידום חקיקה בנושא".

בית המשפט העליון (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
פסיקה דרמטית והיסטורית של בג"ץ. אולם בית המשפט העליון | צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

ההחלטה מגיעה לאחר דיון שקיימו שופטי העליון בנושא כבר לתקן את החקיקה הקיימת בנושא. בפברואר 2020 קבע בג"ץ שחוק הפונדקאות מפלה את הזוגות החד-מיניים, והשופטים הבהירו שהכנסת צריכה לשנות את החוק, תוך שנה מאותו מועד. בהחלטת העליון, נאמר: "הוראות הסדר הפונדקאות הקבוע בחוק פוגעות פגיעה בלתי מידתית בזכות לשוויון ובזכות להורות של קבוצות אלו, ואינן חוקתיות". אלא שמאז, טרם נחקק חוק בנושא.