משרד הבריאות החליט אחר הצהריים (שלישי) לדחות את תחילת מועד הבידוד מ-18 המדינות החדשות שהתווספו הבוקר לרשימת המדינות שכלל השבים מהן מחויבים בבידוד - כולל מחוסנים ומחלימים. בעקבות הדחייה, החוזרים ממדינות אלה יחויבו להיכנס לבידוד רק מיום רביעי בשבוע הבא.

בנוסף, הערב יתכנס קבינט הקורונה, שם צפויים בכירי משרד הבריאות לבקש החמרה נוספת, לפיה רשימת המדינות החייבות בבידוד תורחב אף יותר - כך שהרוב המוחלט של החוזרים ארצה יחויבו בבידוד, פרט למספר יעדים מצומצם מאוד.

סיקור נוסף ב-N12:

במסגרת ההחלטה שאושרה יצטרפו 18 מדינות לרשימה, המרכזית שבהן - ארה"ב. בין היתר אושרה דרישת משרד הבריאות להוסיף גם את מצרים ויוון האהובות מאוד על הנופשים הישראלים. התקנות החדשות ייכנסו לתוקף ביום רביעי הבא, והשבים מהמדינות השונות יחויבו בבידוד של 7 ימים בכפוף לשתי בדיקות שלילות.

שובן של הטיסות (עיבוד: 123rf)
ועדת הכנסת תחליט: השבים מחו"ל יחוייבו בבידוד? | עיבוד: 123rf

רשימת המדינות החדשות שהחוזרים מהן יחויבו בבידוד: אוקראינה, איטליה, איסלנד, אסוואטיני, ארצות הברית, בוטסואנה, בולגריה, גרמניה, הולנד, טנזניה, יוון, מלאווי, מצרים, צ'כיה, צרפת, קובה, רואנדה ותוניסיה.

המדינות שיוסרו בשבוע הבא מהרשימה: איי סיישל, זמביה, פרווגאי, קוסטה ריקה, אוגנדה, ליבריה, פנמה וקניה.

בצו שהגיש משרד הבריאות לדיון הוסבר הרקע להרחבת הרשימה: "האיום המרכזי כיום על הישגי ישראל בשליטה במגפה הוא סכנה מכניסת ווריאנטים מוטאנטיים של הנגיף שעלולים להיות אלימים יותר או בעלי פוטנציאל הדבקה משמעותי יותר, שיפגעו באוכלוסייה שאינה מחוסנת. החשש המשמעותי ביותר הוא מכניסה והתפשטות של ווריאנט של הנגיף שיחמוק מההגנה שמקנה החלמה או חיסון, באופן מלא או חלקי. קיים סיכון מוגבר כי היוצאים למדינות אלו יחזרו ויביאו עימם וריאנטים כאמור שיתפשטו במהירות בקהילה ועד שיזוהו יהיה מאוחר מדי".

קרפטוס (צילום: ערגה שילוני)
יוון: היעד האהוב נכנס לרשימה | צילום: ערגה שילוני

יש לציין שמדובר בפעם הראשונה שארה"ב נשקלה להיכנס לרשימת המדינות המחייבות בידוד. בפעם האחרונה ששקלו זאת, המדינה העדיפה לסגור את השמיים בכלל - מחשש לפגיעה ביחסים בין המדינות. בתום הדיון אמרה יו"ר הוועדה, ח"כ אפרת רייטן מרום: "מקווה שזו הפעם האחרונה שניפגש כאן בנושא הזה. לבי עם כלל עובדי ענף התיירות שמטה לחמם הולך ונגדע".

בנתונים שהוצגו בדיון על ידי משרד הבריאות עלה בין היתר כי כי מארה"ב חזרו מאז סוף יוני ועד סוף יולי 141 חולים, המהווים 0.24% מכלל השבים ממנה. בהתאם, מאיטליה הגיעו 27 חולים (0.24%), מגרמניה 43 חולים (0.29%) , מיוון 292 חולים (0.47%) ומצרפת 42 חולים (0.24).

אילנה גנס, ראש מטה בריאות הציבור במשרד הבריאות, אמרה: "גל התחלואה הנוכחי הוא תמונה דומה למה שאנחנו רואים בעולם. מרבית העולם נמצא בעליית תחלואה, לרוב בגלל זן דלתא. המודל לבניית הרשימה מבוסס על מספר קריטריונים - החשוב ביותר הוא כניסה של תחלואה לארץ. לא משנה מה המדינה מדווחת על עצמה, כי חלק מהמדינות לא בודקות, מרצפות וריאנטים או מדווחות. הקריטריונים הנוספים הם הערכת היקפי תחלואה באמצעות מודלים בין-לאומיים. בנוסף, מתייחסים להימצאות וריאנטים במדינות, לבדיקות סרולוגיות באותן מדינות וכן גורמים נוספים.

נוסעים בדרך לטיסה בנתב"ג (צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90 )
רשימת המדינות המחייבות בידוד תורחב? | צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90

בשבוע האחרון יוון פנתה למשרד החוץ במטרה להסביר מדוע היא לא צריכה להיות ברשימה. המדינה הפעילה לחצים מכיוון שחלק גדול מהתיירות שם היא ישראלית - אולם לבסוף נראה כי נתוני התחלואה בישראל הכריעו את הכף.

מתווה זה אומנם נידון בוועדה, אולם במשרד שוקלים להציע לקבינט מודל חדש של סיווג מדינות. זאת מפני שהתחלואה בכל העולם עולה כך שמרבית המדינות נחשבות אדומות. זאת ועוד, מספר החולים הגבוה והתווספות מדינות לרשימת איסור הטיסה יוצרים עומס כבד מאוד על ועדת החריגים וקושי לאכוף את ההנחיות.

לפי המודל החדש שיוצע, המדינות יחולקו ל-2 קבוצות: הראשונה - מדינות עם חובת בידוד, השנייה, קטנה בהרבה, מדינות ירוקות ללא חובת בידוד.