יום אבל לאומי בעקבות הטרגדיה: בעקבות האסון הנורא במירון, שבו נהרגו 45 אנשים בצפיפות ובדוחק באתר הקדוש, הוכרז אתמול (שישי) על יום אבל לאומי שיחול בראשון הקרוב, 2 במאי. ראש הממשלה נתניהו הודיע כי דגלי ישראל יורדו לחצי התורן בכל מבני הציבור, בסיסי צה"ל ונציגויות ישראל בחו"ל, לאות הזדהות עם המשפחות שאיבדו את יקיריהן באסון. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ביום ראשון יורדו דגלי הלאום לחצי התורן ברחבת הכנסת ועל גג המשכן, וחברי הכנסת יוכלו להדליק נרות נשמה בכניסתם לכנסת. עוד הוחלט כי המליאה תקיים ביום שני הקרוב דיון אבל מיוחד.

כתבות נוספות על האסון במירון:

הטרגדיה במירון: אלה שמות ההרוגים מהאסון

רגעי האסון במירון: תיעודים של עדי ראייה מהזירה

תיעוד חדש מהאסון בהילולת רבי שמעון בר יוחאי

שר התרבות והספורט, חילי טרופר, קרא לגורמי התרבות והספורט לכבד את היום ואת זכר נפגעי האסון ולהימנע מקיום כל אירוע או משחק. "זה הזמן לערבות הדדית", אמר טרופר. "עלינו לכבד את זיכרון הנספים באסון הר מירון ולהפסיק את פעילויות התרבות והספורט. ראוי להימנע מקיום כל אירוע, משחק או מופע. חברה שיש בה סולידאריות היא חברה שכואבת ומתעצבת כשמישהו אחר נופל. תנחומים עמוקים למשפחות שאיבדו את יקיריהם ואיחולי החלמה לפצועים".

מזכיר הממשלה, צחי ברוורמן, הודיע כי ראש הממשלה ושר הביטחון החליטו לדחות את ישיבת הממשלה שצפויה הייתה להתקיים בראשון הקרוב, ולקבוע מועד חדש לקיומה. בעיריית ירושלים כבר הורדו הדגלים לחצי התורן, והודיעו כי במערכות החינוך בעיר יקדישו את הלימודים בראשון לאבל על האסון. הדגלים הורדו גם בעיריות נוספות, בין היתר בכפר סבא, ובעיריית תל אביב הודיעו כי יאירו את בניין העירייה עם צאת השבת בדגל ישראל.

גם בצה"ל נערכים ליום האבל הלאומי ופרסמו חוזר מפורט ובו ההנחיות ליום ראשון הקרוב. במסמך הדגישה ראש ענף המשטר והמשמעת כי בכל היחידות יורד דגל המדינה לחצי התורן בין השעות 20:00-08:00. עוד הודגש כי במהלך היום לא יערכו פעילויות הווי ובידור ביחידות הצבא וכן יידחו כל הטקסים החגיגיים (טקסי סיום, טקסי החלפות פיקוד, טקסי הענקת דרגה וכדומה). 

לזכר שמעון פרס, יצחק רבין - וקורבנות אסון המסוקים

יום אבל לאומי הוא יום המוכרז במדינה באופן חד פעמי בעקבות אסון לאומי כלשהו, דוגמת אסון טבע או פעולת איבה. במהלך אותו יום נוהגים מנהגי אבלות ממלכתיים כמו הורדת הדגלים לחצי התורן וסגירת מוסדות בילוי ובידור. בישראל הצעת החוק לקביעת יום אבל לאומי, שעלתה להצבעה במליאה ב-2008, לא אושרה, וכיום נהוג כי הממשלה מכריזה על יום שכזה במקרים בהם היא רואה לנכון לעשות כן.

לאורך שנותיה של ישראל הוכרזו מספר ימי אבל לאומיים בעקבות אירועים טרגיים משמעותיים. יום האבל האחרון חל בספטמבר 2016, בעקבות מותו של נשיא המדינה לשעבר, שמעון פרס. יום אבל הוכרז גם לאחר הירצחו של ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל בנובמבר 1995. 

מבצע הלוויה: מאחורי הקלעים (צילום: רויטרס)
הלוויית הנשיא שמעון פרס ז"ל | צילום: רויטרס
אסון המסוקים (צילום: במחנה)
מסע לווייה, אסון המסוקים | צילום: במחנה

לאחר אסון השרפה בכרמל בדצמבר 2010 קרא נתניהו לציון יום אבל לאומי, אך הדבר לא יצא אל הפועל. לעומת זאת, שני ימי אבל לאומיים צוינו בשנת 2001 בעקבות התרסקות טיסת סיביריה איירליינס, שהמריאה מישראל לרוסיה ובה נספו 78 נוסעים ואנשי צוות - מהם 51 ישראלים, ובעקבות פיגועי ה-11 בספטמבר בארצות הברית. 

לאחר אסון המסוקים ב-1997, הכריז ראש הממשלה דאז נתניהו על יום אבל לאומי. באירוע, נהרגו 73 חיילי צה"ל בתאונה אווירית. ימי אבל לאומיים צוינו גם לאחר מותו של ראש ממשלת ישראל לוי אשכול ב-1969, לאחר רצח נשיא ארה"ב ג'ון פ. קנדי ב-1963 ולאחר מותו של הנשיא יצחק בן צבי.