אנשי שירות התעסוקה חזרו לקבל קהל, אבל רק מוזמנים מראש כדי למנוע התקהלות. היינו שם בתחילת ההתפרצות, כשמסכות היו בגדר רשות בלבד, והכל התנהל בכאוס מוחלט. היום – שנה אחרי פרוץ המשבר, המונחים חל"ת וקצבה אולי כבר מוכרים לציבור, אבל העתיד המעורפל לא ברור גם בשלב הזה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אילנה דדון למשל, בת 60, הייתה סייעת לגננת. "אחרי הסגר חזרנו, החזירו אותנו ליומיים, שלושה ואחר כך פיטרו אותי", היא מספרת. אחרי שפוטרה סופית, שלחה קורות חיים לכל מקום אפשרי, "אפילו למוסכים", אבל היא נתקלה בדלת סגורה. בעלי עסקים מסרבים לקבל אותה לעבודה מפאת גילה, ואילנה לא מבינה ממה היא אמורה לחיות בהמשך.

"בגיל 60 לא צריך לחיות? צריך למות? זהו? אני לא יכולה להחזיר את הגלגל אחורה ולומר שאני בת 44. אני רוצה לפרנס את עצמי בכבוד. אני מקבלת 4,000 שקלים דמי אבטלה פחות או יותר אבל זה עד יוני. כשייגמר יוני מה יהיה?"

שנה בחלת ‎ (צילום: החדשות)
שנה בחלת ‎ | צילום: החדשות

והיא לא לבד. את בלה פגשנו בשנה שעברה, עוזרת ליוצאים לחל"ת. עכשיו הסיפורים אחרים היא מספרת. האנשים שיצאו אז לחופשה ללא תשלום – חלקם לא חזרו לעבודה ומאז הם מחפשים את עתידם.

יש מעסיקים שטרם החליטו אם יחזירו את כל העובדים. רבים מהם צפויים לקצץ בכוח האדם. ליאון, בן 31, גרוש פלוס שניים, פוטר אחרי שמונה שנים. הוא מפעיל CNC, מכונת חריטה, מקצוע יחסית מבוקש, אבל במצב השוק היום המעסיקים בררניים.

בעבודה הקודמת המעסיקים שלו אישרו לו לצאת מוקדם ולהוציא את הילדים, אבל בעידן הנוכחי, שיש יותר מבקשי משרות על פני ההיצע, המעסיקים מקשיחים עמדות. "איך מסתדרים? אני גר אצל חבר עכשיו ובגלל שאני משלם מזונות אז חסר לי".

אבל המשבר האמיתי שלו זה ההתמודדות מול הילדים. "אני לא מביא את הילדים לבית של החבר. שלא יראו, עייף מכל זה".

דוד בן שבת היה טבח באחת מרשתות השיווק, עבד שם שבע שנים עד שיצא לחל"ת בתחילת הקורונה. הציעו לו לשוב לכמה ימים בשבוע בלבד, אבל הוא לא יכול להרשות את זה לעצמו כשהוא מפרנס משפחה. "קיבלתי את זה בשיברון לב. הייתה הרגשה של סיפוק, שאנשים אוכלים את האוכל שלך. אני אדם שאוהב לעבוד. ועכשיו זה פחד אלוהים, הרגשה של חוסר ודאות, השמחה הלכה".

"אני מברך על הכתבה שמשקפת את מצב המובטלים כמו שהוא בניגוד למסע ההסתה שמנוהל כנגד החלת ודמי האבטלה", אומר שר האוצר כ"ץ. "לא נזרוק אנשים לרחובות, אם האבטלה תישאר גבוהה , ואם יהיה צורך נאריך את החלת ודמי האבטלה גם אחרי חודש יוני לצד הכשרות מקצועיות ותמריצים לעובדים ולמעסיקים להחזרת מובטלים ותיקים לעבודה".