רות דיין הלכה לעולמה: הפעילה החברתית, מייסדת חברת האופנה "משכית" ורעייתו הראשונה של משה דיין ז"ל נפטרה הבוקר (שישי) בגיל 103. דיין הותירה אחריה את בתה, חברת הכנסת וחברת מועצת עיריית תל אביב לשעבר, יעל דיין. בנה הפסל אודי דיין נפטר ב-2017 ובנה השלישי, השחקן והיוצר אסי דיין, הלך לעולמו במאי 2014. אחותה הצעירה היא ראומה ויצמן, אלמנת נשיא המדינה השביעי עזר ויצמן ז"ל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ספד ואמר: "רות דיין איננה. אישה שהפכה לאגדה ישראלית עוד בחייה. סיפור חייה הוא תמצית התגשמות החלום הישראלי והציוני. אשת מופת ומודל לחיקוי לדורות של יזמים, שדבריה היו דברים של טעם ושל אהבה אין קץ למקום הזה ולתושביו באשר הם. אישה שידעה מהו טוב טעם והיטיבה לנסח אותו בגזרות ובבדים, שיצירתה מחוברת לזמן ולמקום המיוחד הזה שכולנו אוהבים עד עומק הלב. כמוה. כמו כל מי שגידלה".

רות דיין עם בתה יעל (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
צילום: אייל מרגולין, פלאש/90
משה דיין עם רעייתו הראשונה רות (צילום: אור בן זריהן, באדיבות המשפחה)
צילום: אור בן זריהן, באדיבות המשפחה

רות דיין ייסדה את חברת ההלבשה "משכית" בשנת 1954, ועמדה בראשה למשך כמעט 30 שנה, עד 1978. בריאיון לחדשות 12 בעבר היא נזכרה בימים שבהם החליטה להקים את החברה. "ראיתי פעם ראשונה עבודה אירופאית", סיפרה דיין. "כיוון שכולן פה ידעו לרקום ולסרוג, אז זה היה ההתחלה".

דיין, שהעבירה את נעוריה בנהלל ונחשבה לאצולת העמק, הכירה שם את מי שהפך לימים לאגדה לאומית - הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר משה דיין. השניים נישאו, ולאחר מספר שנים עברו לגור בתל אביב. בשנת 1972 הם התגרשו.

בדומה למעמדה הציבורי, גם החברה שהקימה נחשבה לאופנת העילית הראשונה בישראל. היא פנתה לקהל אמיד והוגדרה חדשנית ב-30 שנותיה הראשונות. "מיום שעזבתי את נהלל לא לבשתי שום ג'ינס או מכנסיים", העידה על עצמה דיין. "אני בעד שמלות. כאשר היו סקאדים, הלכתי וקניתי טרנינג שיהיה. אחר כך נתתי את זה".

היא הייתה בין מקימי וראייטי ישראל בשנות ה-60, ובמשך עשרות שנים ייסדה ארגונים למען עולים חדשים ולמען קירוב לבבות בין יהודים לערבים. גם בשנים האחרונות שימשה דיין חברת מועצה ציבורית של ארגון יש דין והייתה חברה בוועד המנהל של "המרכז היהודי-ערבי לפיתוח כלכלי".

בשנות ה-90 וה-2000, זכתה דיין בפרסי הוקרה על פעילותה החברתית. בשנת 1994 היא קיבלה תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, ובשנת 2002 היא זכתה בפרס יגאל אלון מטעם "עמותת דור הפלמ"ח". זכתה גם בשנת 2014 בפרס רפפורט לעשייה נשית באות הוקרה למפעל חיים.

נכדה של רות, ליאור דיין, ספד לה בחשבון הפייסבוק שלו: "נתחיל בתרחיש היפותטי. והיה ויום אחד, חס ושלום, מדינת ישראל תיכחד וירצו לשחזר אותה, אני מאמין שהדרך לשחזרה תהיה דרך דגימת די.אנ.איי של הגב׳ רות דיין. החומר שמרכיב את רות דיין הוא החומר המרכיב את מדינת ישראל. במידה ומדינת ישראל היתה שקולה למתכון, הגב׳ רות דיין הייתה אחד הרכיבים החשובים".

"רות דיין היא ארץ-ישראל, רות דיין היא אלגנטיות ארץ-שראלית, רות דיין היא אופנה כחול-לבן, רות דיין היא מעיל המדבר, רות דיין היא שווין הזדמנויות, דו-קיום, פמיניזם, שותפות, ציונות ופוסט-ציונות, רות דיין היא עבודות-יד מסורתיות, שימור המסורת האמנותית של עולי ארצות המזרח בשילוב עם עיצוב ישראלי מקורי, רות דיין היא דאגה לחלש, לאחר, לזר, רות דיין היא 96 שנים בלי יום אחד שלבשה בו ג׳ינס או מכנס, רות דיין היא אומץ וחמלה, רות דיין היא ההתיישבות העובדת, חליבת פרות, עמק יזרעאל, רות דיין היא לביאה, המלכה האם לבית דיין, רות דיין היא הנשמה מאחורי הרטייה, רות דיין היא אנושיות, היא סובלנות, רות דיין היא סבתא שלי. זכרונה לברכה".