לפני לא הרבה שנים כמעט כל שיטוט או טיול קצר בשדה שליד הבית היה מסתיים בהתבוננות ומשחק עם בעל חיים ירוק בעל שריון קשה - צב. גם בחצרות הבתים ובמדשאות העירוניות אפשר היה למצוא מדי פעם צבים מטיילים להנאתם. ולא רק בטבע או בעיר, בהרבה מאוד בתים החליטו ההורים שהצב הוא חיית המחמד האולטימטיבית וככה הצליחו להשתיק את הילדים שביקשו כלב או חתול. אבל בשנים האחרונות אנחנו כמעט ולא רואים אותם, לא בשדה, לא בדשא ולא בחצר. אז לאן נעלמו הצבים?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אכן, צב היבשה המצוי נמצא בסכנת הכחדה בארץ ובעולם ואם המצב יימשך, ייתכן שבעתיד הקרוב הם ייעלמו לחלוטין. "ישנם לא מעט גורמים שתורמים למצבם העגום של הצבים", מסביר עומר דראל מפארק עמק הצבאים בירושלים ומהחברה להגנת הטבע. "הידרדרות באיכות בית הגידול או הרס מוחלט שלהם לטובת פיתוח של דיור ותשתיות, רכבי שטח וטרקטורונים שיורדים מהשבילים ונוסעים בתוואי דרך אסורים ודורסים רבים מהצבים".

וזאת לא התרומה היחידה של בני האדם להיעלמותם של הצבים. אשפה שנשארת בשטח מובילה לריבוי של עורבים, תנים וכלבים משוטטים שמחפשים מזון וטורפים צבים רבים בקרבת הערים. "לבעיות האלו אין פתרון נקודתי אחד", מדגיש עומר דראל. "כל הגורמים האלו הם תוצאה ישירה של פעילות האדם, אבל בשנים האחרונות נעשה ברור שאנו מעלימים את הצבים בדרך ישירה הרבה יותר, כאשר אנו לוקחים אותם מהטבע".

כבר לא רואים צבים בטבע (צילום: החברה להגנת הטבע)
צילום: החברה להגנת הטבע

אם תשאלו כמעט כל ילדה וילד בישראל, הם יספרו כנראה שהחזיקו בעבר צב בבית, בחצר או בגן הילדים. והורים רבים רואים את הצבים כחיות מחמד נוחות לטיפול, שאפשר להאכיל רק בחסה ובשאריות מזון. צבים שבילו בשבי ביתי או באוספים שלא נוהלו כראוי, לא יוכלו להשתלב חזרה בטבע במרבית המקרים, ואף עלולים להוות מפגע תברואתי לאוכלוסייה הקיימת. לצבים אלו צפויות בעיות בריאותיות חמורות. היעדר גישה למזונם הטבעי למשל, שכולל מגוון עצום של צמחי בר, יכולה לגרום לרככת ועיוותים חמורים בשריון, קריסה של מערכת החיסון, צבירה של מחלות בדרכי הנשימה, כמות גדולה של טפילי מעיים, סלמונלה ורגישויות שונות.

צב בטבע (צילום: cedric-fox, unsplash)
צב בטבע | צילום: cedric-fox, unsplash

הצבים הם קבוצה גדולה ומגוונת של בעלי חיים: ישנם צבים טורפים וצמחוניים, צבים במים וביבשה, צבים גדולים ככלבים וקטנים כחרקים, צבים צבעוניים ואף צבים שחיים יותר ממאתיים שנים. צב היבשה המצוי הוא הצב הקטן והאיטי המוכר לכולנו, הוא הצב הנפוץ ביותר בארץ והיה מצוי בעבר בכל חלקי הארץ מלבד הנגב ומדבר יהודה. הצבים ניזונים ממגוון רחב מאוד של צמחים, עשרות סוגי עשבים, שורשים, פקעות ולעתים אוכלים הצבים אף בעלי חיים קטנים כמו תולעים.

אבל לשמחתנו עדיין יש מה לעשות, כפי שמסביר עומר דראל: "יש איומים שהם ברי פתרון, בשינוי התנהגותי פשוט. נסיעה של רכבי שטח מחוץ לשבילים ואיסוף של צבים לבתים הן בעיות שייעלמו ברגע אם לאנשים תהיו מודעות לנזק שזה עושה, אולם ערוצי הפגיעה העיקריים הם לבנייה ופיתוח שלא לוקחות בחשבון פרמטרים אקולוגיים וערכי טבע, ופגיעה של מינים מתפרצים, שהיא למעשה נגזרת של בעיית הטיפול בפסולת, בעיקר חקלאית אבל גם עירונית".

הצבים הם חיות בר ומקומם בטבע הפתוח, וכליאת צב בבית או בגינה היא עבירה על החוק. לכן, חשוב לא לאסוף צבים מהטבע הביתה. לדיווח ומסירה של צב חזרה לטבע ניתן לפנות למוקד רשות הטבע והגנים שמספרו 3639*