שני אחים, תושבי חולון, קיבלו בירושה מאימם שנפטרה דירה בעיר. עם קבלת הדירה, השניים נדהמו לגלות כי העירייה תובעת מהם חוב ארנונה על 30 השנים האחרונות – בסך 350 אלף שקלים. האחים טוענים כי מעולם לא קיבלו דרישות לתשלום ארנונה, ולמיטב ידיעתם, גם אימם המנוחה, שנרשמה כבעלת הזכויות בלשכת רישום המקרקעין משנת 1996, לא קיבלה שום דרישה לתשלום.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ככל הנראה לאורך השנים העירייה שלחה את דרישות התשלום לאחיה החורג של האם, שעזב את הארץ בתחילת שנות ה-70 ונפטר בתחילת שנות ה-90. הדרישות לתשלום החוב נשלחו למלון שרתון בתל אביב, שם סברה עיריית חולון כי הוא מתגורר.

שני האחים טוענים כי אף נציג מהעירייה לא הגיע לדירה לברר מי מתגורר שם ומי בעל הנכס. נוסף על כך, יכלה העירייה פשוט לברר עם לשכת רישום המקרקעין מי רשום על הדירה – מפני שהאם נרשמה שם עוד בשנת 1996. בעיריית חולון טוענים שנעשו מאמצים רבים לאיתור הבעלים ושאף הגיעו נציגים מטעמם לדירה במהלך השנים. עם זאת, היא לא מסרה מתי בדיוק ביקרו שם אותם הנציגים.

עורכות הדין דנה ואביטל אדרי (צילום: אופיר הראל)
עורכות הדין דנה ואביטל אדרי | צילום: אופיר הראל

עו"ד דנה ואביטל אדרי, המייצגות את בעלי הדירה, מסרו: "רשות מקומית אינה יכולה לגבות חוב ארנונה, כאשר חלפו 7 שנים ממועד היווצרות החוב, במיוחד במקרה זה, כאשר משך כל התקופה הרשות לא נקטה כל הליך של גביית החוב. הרשות למעשה ישבה כל השנים בחיבוק ידיים. אין חולק שחובת הרשות לנהוג בתושבים בהגינות ולבדוק מדוע הארנונה אינה משתלמת. הזמן שחלף ממועד הפנייה לאח שנפטר וגובה החוב שנצבר אלה הן בדיוק נסיבות בהן על רשות לבדוק באופן פעיל מדוע הארנונה אינה משתלמת. מדוע לא הגיע שום אדם מטעם העירייה לבדוק?".

"מרשינו הינם אנשים בוגרים", הוסיפו, "אשר עברו מסכת חיים מורכבת, מאתגרת ועצובה. עת היו ילדים קטנים הוצאו מפעם לפעם מבית אימם אל פנימיות של משרד הרווחה. משך השנים, הם טיפלו באימם ניצולת השואה שסבלה מסכיזופרניה והייתה בעלת 100% נכות וסבלה מעיוורון. ביהמ"ש הורה לרשות לעדכן את סכום התביעה - ואכן אף ניתנה הצעה ע"י הרשות. אך עדיין מדובר בסכומי עתק עבור מרשינו, שכן הם כוללים ומתייחסים לחובות ארנונה, אשר רובם חוסים בצל תקופת ההתיישנות".

מעיריית חולון נמסר בתגובה: "בכל אותן שנים, מנסה העירייה לפעול כנגד הבעלים והמחזיק הרשום בנכס ועשתה מאמצים רבים בניסיון לגבות את החוב ולאתר את הבעלים (ובכלל זה ביקורים בנכס) – אולם ללא הצלחה. בשלב מסוים התברר לעירייה כי נתוני הנכס בלשכת רישום מקרקעין שונים מאלה המצויים בעירייה, ובעקבות זאת התבררה לעירייה זהותם של הבעלים והמחזיקים האמיתיים בנכס בחלק ניכר מתקופת החוב. העירייה פנתה לנתבעים בדרישה לסילוק חובות הארנונה שלהם והייתה מעוניינת להגיע איתם להסדר בהתחשב בנסיבות המיוחדות של תיק זה, אולם לא התקבלה כל התייחסות מצידם לפניית העירייה".

עוד נמסר מהעירייה כי "נוכח זאת, הוגשה תביעה נגד הנתבעים בבית המשפט השלום בתל אביב והתביעה מתבררת בפניו. בדיון שנערך בבית המשפט, הניח בית המשפט בפני הצדדים הצעת פשרה הכוללת הפחתה משמעותית בסכום החוב נוכח מצבם של הנתבעים, ותוך התחשבות חריגה בנסיבות המיוחדות שבתיק זה (יצוין כי העירייה למדה לראשונה על מצבם הרפואי של הנתבעים – רק לאחר שהוגשה ההגנה לבית המשפט). העירייה, מתוך התחשבות באופן חריג בנסיבות המיוחדות של תיק זה ומצבם הבריאותי, הייתה מוכנה לקבל את ההצעה והמתינה בימים אלה לתשובת הנתבעים – ועל כן הופתעה מקבלת הפנייה מהתקשורת. הדברים ימשיכו להתברר בפני בית המשפט, והעירייה כמובן תכבד את הכרעתו".