עם ציון יום השואה הבין-לאומי, דוח האנטישמיות לשנת 2020 שפרסם משרד התפוצות הבוקר (ראשון) מציג "תחזית קודרת" לשנה הקרובה. על-פי הדוח, צפויה עלייה חדה במספר התקריות האנטישמיות והאלימות נגד יהודים בעולם, בעיקר בעקבות הקורונה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בעיקרי הדברים שהציג משרד התפוצות, צפויה עלייה באנטישמיות וירידה בביטחון האישי. המגמות הקיימות מציגות פעולות אלימות כלפי יהודים ומטרות יהודיות ברחבי העולם, ועשויות להתגבר עוד יותר, ובעיקר בקהילה היהודית בארה"ב על רקע משבר הקורונה והקיטוב החברתי. בארה"ב לבדה, הקורונה והבחירות לנשיאות הובילו לעלייה באנטישמיות, ובסקר שנערך בקרב יהודים בארה"ב, תשעה מכל עשרה השיבו שהם מוטרדים מאנטישמיות.

"היהודים הפיצו את הנגיף כדי להפיק רווח כלכלי": הקורונה אומנם הפחיתה את פוטנציאל החיכוך בין יהודים לאוכלוסיות מסוימות ולראשונה לא נרצחו יהודים על רקע אנטישמי, אך תיאוריות הקונספירציה האנטישמיות כמו זו המציגה את היהודים כמפיצי המחלה, גוברות כאש בשדה קוצים.

אנטישמיות (צילום: AP_Martin Meissner)
"צפויה עלייה חדה במספר התקריות האנטישמיות והאלימות נגד יהודים בעולם" | צילום: AP_Martin Meissner

מהדוח עולה גם כי הזירה המרכזית לביטוי אנטישמיות עברה מהמרחב הפיזי למרחב הווירטואלי, ופעילים אנטישמיים רבים ניסו לקשור בין המגפה ובין יהודים. שיא הניסיונות הגיע עם הפצת ההאשטאג #COVID48 250 אלף פעמים, המשווה בין מדינת ישראל לנגיף הקורונה.

הדוח מציג לראשונה מאז השואה איום ממסדי על חופש הדת היהודי באירופה, שקבעה בפסיקה כי כל מדינה ביבשת תוכל לפסול שחיטה כשרה. הדבר מהווה תקדים מסוכן ומעלה חשש מהגבלות נוספות כמו איסור על ברית מילה. נוסף על כך, בגרמניה נרשמה עלייה באנטישמיות, כך שבין 2020-2017 נפתחו 380 הליכים נגד פעילי ימין קיצוניים שעבדו במשטרה הגרמנית. בין היתר נמצאו עדויות לשוטרים לבושים במדים וסמלים נאצים.

עם זאת, הדוח מציג גם תקווה מסוימת בהתמודדות עם האנטישמיות. באוקראינה נמצא קשב רב לסוגיה בקרב ראשי המדינה ושרי הממשלה שמתבטאים בגנות התופעה בעקביות ובנחרצות. נוסף על כך, שלוש מדינות חדשות אימצו את הגדרת מושג האנטישמיות, כך שהיא כוללת גם הכחשת שואה ואנטי ישראליות. מעבר לכך, דווח כי חלה ירידה במספר הפוסטים האנטישמיים ברשתות החברתיות, בעיקר הודות לצעדים שנוקטות הרשתות החברתיות נגד שיח שנאה.

עומר ינקלביץ' בישיבת ועדת החינוך בכנסת באוגוסט 2019 (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
השרה ינקלביץ': "האנטישמיות לא פסחה גם על המגפה הנוכחית" | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

ברשות משרד התפוצות מערכת למאבק באנטישמיות המסוגלת לאתר ולמפות סוגים שונים של אנטישמיות ברשת, כך שהיא מזהה מפיצים של תכנים אנטישמיים ומאתרת את האזור הגיאוגרפי שלהם. בשנה האחרונה היא זיהתה מיליוני פוסטים אנטישמיים ברשת וסייעה ביצירת תמונת מצב עדכנית ועצמאית של התופעה בעולם, כך שבכל עת ניתן לאמוד את היקף התופעה ברשתות החברתיות ועל פי מיקומים.

שרת התפוצות, עומר ינקלביץ', עם פרסום הדוח: ''במשך אלפי שנים שימש העם היהודי שעיר לעזאזל לכל חולי העולם. לצערנו, האנטישמיות לא פסחה גם על המגפה הנוכחית. בעבר תופעה זו גרמה להרג של קהילות יהודיות שלמות, והיום היא ממוחזרת ואף מקבלת תנופה ברשתות החברתיות. זוהי רק דוגמה אחת מיני רבות לפנים החדשות שלובשת האנטישמיות בימינו אלה, שיפורטו בדוח האנטישמיות של משרד התפוצות לשנת 2020. אם האנטישמיות היא תופעה גלובלית, גם המלחמה בה צריכה להיות גלובלית. כולי תקווה שבשנה הקרובה נצליח לשלב ידיים בדרך למגר את נגיף האנטישמיות מהעולם. רק מאבק עיקש ובלתי מתפשר יוכל להדוף את המגפה הזו".