תקווה למחזור נרחב יותר? לראשונה בישראל יוחל חוק הפיקדון על בקבוקי השתייה הגדולים כך שגם הם יחויבו שמתן 30 אגורות עבור כל בקבוק שיישלח למחזור. לפי ההחלטה שמתפרסמת היום (ראשון) לראשונה, יצרניות המשקאות יחויבו לאסוף לפחות 77% מכל מכלי השתייה כדי שימוחזרו מדי שנה. השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, שהובילה את קידום החוק, הודיעה שהוא ייכנס לתוקף רק בעוד שנה ולא בעוד חודשיים, כדי לאפשר צליחה קלילה יותר של משבר הקורונה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי תכנית כלכלית שהוכנה במשרד להגנת הסביבה, החלת הפיקדון יכולה לאפשר חיסכון של כ-60 מיליון שקל בשנה לצרכנים. היא גם תעודד הקמת תשתית למחזור פלסטיק בישראל, אשר תחליף את ההטמנה ואת ייצוא הפלסטיק למחזור בחו"ל ותביא ליצירת מקומות עבודה חדשים. בנוסף, המחזור יצמצם את התופעה הבלתי רצויה של השלכת בקבוקי פלסטיק במרחב הציבורי.

פחי מיחזור בתל אביב (צילום: meunierd, shutterstock)
פח מחזור בתל אביב. ייעלמו? | צילום: meunierd, shutterstock

כיוון שבקבוקי המשקה הגדולים יהיו שווים מעתה כסף, ייעלמו מהרחובות כ-24 אלף כלובי הבקבוקים לאיסוף ובמקומם יוצבו מכונות איסוף אוטומטיות הדוחסות את הבקבוקים ומחזירות לצרכן את הפיקדון ישירות, בדומה לניסיון המוצלח של מדינות רבות בעולם.

מדינות רבות בעולם - ובהן האיחוד האירופי, ארה"ב, קנדה ואוסטרליה - מפעילות חוקי פיקדון לטיפול במכלי המשקה בכל הגדלים. פיקדון מיושם ב-10 מדינות באיחוד האירופי (קרואטיה, דנמרק, אסטוניה, פינלנד, גרמניה, איסלנד, ליטא, הולנד, נורבגיה ושוודיה), ושיעור האיסוף הממוצע במדינות אלו גבוה מ-90%.

גילה גמליאל (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
השרה גמליאל | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

בשנת 2019 פרסם האיחוד האירופי דירקטיבה מעודכנת בדבר הפחתת השימוש בפלסטיק חד-פעמי, שבה הוצבו יעדים מוגדלים לאיסוף ולצורך העמידה ביעדי האיסוף השאפתניים, הומלץ להחיל חובת פיקדון. בעקבות כך 10 מדינות אירופאיות נוספות הודיעו באחרונה על כוונתן להחיל חובת פיקדון על בקבוקי משקה, ובהן: צרפת, בריטניה, אוסטריה, בלגיה, ספרד, פורטוגל, רומניה, סלובקיה, לטביה ומלטה.

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל: "אנחנו עושים היום היסטוריה במדינת ישראל עם החלטה חשובה שקיבלתי להחיל פיקדון על בקבוקי 1.5 ליטר. הדרך הטובה ביותר לנקות את המרחב הציבורי מבקבוקים ריקים ולעודד מיחזור, היא באמצעות החלת פיקדון גם על הבקבוקים הגדולים. מדובר בצעד נכון מבחינה סביבתית וכלכלית כאחד: הפיקדון יביא לחיסכון של עשרות מיליוני שקלים ויוריד את יוקר המחיה. יש כאן Win-Win-Win לסביבה, לחברה ולכלכלה".