קבינט הקורונה התכנס אמש (חמישי) לדיון על הצעדים הבאים וההקלות החדשות במסגרת השלב הבא של היציאה מהסגר. השרים אישרו לפתוח החל מיום ראשון את בתי הכנסת (עד 10 אנשים במבנה), הצימרים, המספרות ומכוני היופי, וכן אישרו פעילויות "אחד על אחד" כמו שיעורי נהיגה ואימונים אישיים. פתיחת חנויות הרחוב מתוכננת ב-8 בנובמבר, ובמידה שממוצע התחלואה השבועי יירד מתחת ל-500 נדבקים, תוקדם הפתיחה שלהן. עוד אישרו השרים את קיצור מתווה היציאה ל-6 שלבים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במהלך הישיבה, אמר פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו כי ייתכן שב-7 ערים יצטרכו להטיל סגר. 7 הערים שמוגדרות כ"ערים כתומות מהבהבות" הן: טייבה, כפר קנא, מנאר, דיר אל-אסד, כפר קאסם, כפר קרע ועאבלין.

בתגובה להתרחשויות בקבינט, יו"ר ועדת הקורונה ח"כ יפעת שאשא ביטון אמרה: "צודק השר כ"ץ בדרישתו לפתוח את חנויות הרחוב, ואני קוראת לחברי הקבינט והממשלה לתמוך בהצעתו. עמדתו מבטאת איזון בין הצורך בזהירות לבין ההכרח לאפשר לבעלי העסקים הקטנים מינימום מחיה תוך הקפדה על הכללים. הממשלה חייבת להפנים שאומנם המשך סגירת המדינה עד אין קץ אולי תמגר את הקורונה, אבל באותו זמן תהרוס את חיי האזרחים. חייבים איזון בהחלטות".

הצעת הפשרה שנבחנה לפני הדיון, בין משרד האוצר למשרד הבריאות, נגעה לסוגיית המסחר. לפי מה שמסתמן, מדובר בהצעה לדחיית פתיחת המסחר בשבוע, במקום בשבועיים. בנוסף, ברקע העלייה בתחלואה בקורונה בעולם, הצוות הבין-משרדי ממליץ להגדיר את המדינות גרמניה, לטביה, איטליה וליטא למדינות אדומות החל מיום ראשון הקרוב. 

השרים דנו בשורה של הקלות בתחום התרבות והספורט, וביניהן: פתיחת 200 אתרי מורשת וציונות, פתיחת אתרי רשות העתיקות, ספריות ציבוריות, החזרת הליגות, החזרת הספורט התחרותי של ילדים ונוער. הדברים הושגו בהסכמה בין שר התרבות והספורט חילי טרופר לבין שר הבריאות יולי אדלשטיין.

העדכונים מתוך הדיון - דקה אחר דקה:

23:50 - השר אשכנזי: "הציבור מסתכל עלינו וזה נראה רע שיש שרים נגד שרים. גם לי יש הסתייגויות אבל כולנו צריכים להיות ביחד בהחלטה".

השר אוחנה: (עוקץ) - "אולי נביא גם הרצאה של אגף אסטרטגיה של צה"ל".

23:43 - השר גנץ: "אנחנו בשלים להצביע, שלא נישאר פה עוד יומיים".

23:17 - השר כ"ץ: (בתגובה לנזיפה של נתניהו) - "העוזרת שלי רק הגיבה על ציוץ מטעם כחול לבן שתקף אותי באמצע ישיבת קבינט שאני לא מביא תקציב. אולי הם התכוונו למישהו בכיר ממני, אנשי משרד האוצר יושבים כאן בחדר והם יכולים לשאול אותם שאלות לגבי התקציב ולוחות הזמנים הנדרשים, במקום לתקוף סתם".

23:16 - השר גנץ: "צריך להישאר במתווה שמרני. אומרים לנו שצריך לרדת למספרים של 150-100 בדרך ליציאה הכוללת, ואנחנו לא נמצאים שם. צריך לעשות מאמץ בכל הערים האדומות, גם באמצעות מערכת הביטחון, ונתמקד גם במגזר הערבי. צריך גם לקצר את ימי הבידוד. ולכן צריך ללכת על מתווה הפשרה, ולבחון את פתיחת המסחר בחנויות הרחוב במהלך שבוע הבא".

22:56 - השר אדלשטיין: "אין פה ויכוח בין בריאות לכלכלה, יש פה ויכוח איך יוצאים בצורה מדורגת. כל תוספות בשלב הקרוב, במספרים הנוכחים, פוגעת בצורה קשה במוטו של יציאה אחראית".

22:55 - השר אדלשטיין: "אנחנו עם שולי ביטחון מאוד צרים. הטונים היו מסוימים. באנו ברוח עניינית. ביקשנו הגדרה מצמצת של הגדרות לחנויות רחוב ולא קיבלנו. אנחנו הצענו לפתוח את כל המסחר בשלב השלישי ולא נסבך עם הגדרות שלא קיימות. כל הדיבורים על זה שחנויות רחוב לא מסוכנות, אני רוצה להזכיר שהיה לנו את את הפיראט האדום".

22:37 - הפרויקטור גמזו: "יהיו 7 ערים שבהן כנראה נצטרך לעשות סגר". 

22:35 - השרה מירי רגב: בנושא הפעלת השווקים הפתוחים - מבקשת לקדם מול השר אדלשיין מתווה מוסכם להפעלה; במקביל, מבקשת לקצר את זמן הבידוד ל-7 ימים, עם 2 בדיקות קורונה במהלכם, מה שלדבריה יצמצם את הסיכון.

השר אריה דרעי: "אולי נפתח חנויות בערים ירוקות לפי הרמזור?"

22:34 - השר אמיר אוחנה: הציע פשרה לפתוח את החנויות ביום ראשון כתנאי לביצוע בדיקת קורונה בקרב בעלי החנויות; אמר שהוא תומך במשרד האוצר בנושא הזה

22:20 - השר יואב גלנט: "התעדופים לא תואמים את סדר העדיפויות הלאומי"

22:10 - הפרויקטור גמזו: "אנחנו פועלים מול 7 ערים, רובן ערביות, שבהן אולי לא נפתח את כיתות א'-ד'"(בתגובה לגבי אשכנזי שאמר שזה כאילו יש צבע אדום באזור אחד ומפעילים אותו בכל הארץ)

השרה פרקש הכהן: "מצוין, לגבי המחירים. כמו באנרגיה יש את המחיר הישיר של הפחם וז יש הוצאות חיצוניות, אם זה זיהום רואים מחירים יותר גבוהים לחברה. אני לא רואה את זה בניתוחים של משרד הבריאות. בריאות הנפש, סטרס, התאבדויות בגלל קשיים כלכליים. עשינו את הבדיקה הזאתי עם מומחים לבריאות הנפש ורואים את העלייה. הבדיקות של הצוות צריכות לעלות לשלב יותר רב ממדי. השיח צריך להיות פחות של חירשים. זה כמו נשים ממאדים וגברים מנוגה.

הדבר השני וכולם דיברו ואני מבטאת את רוב עמדת השרים ומשרד הבריאות - אנחנו יודעים איפה ההדבקות, זה במגזר מסוים. רק השבוע גיליתי שאנשים חוזרים מטיסות ירוקות בלי שום בדיקה, רואים את זה בתיכונים, חתונות. הבעיות לא בחנויות הרחוב ולא בצימרים. שם צריך להסתער ולטפל. זה כמו עוד דיון ממשלתי. חובתו של הצד הבריאותי לראות את הפריזמה. תפקיד מקבלי ההחלטות לקבל את ההחלטה. אני גם מקבלת את ההצעה".

הפרויקטור רוני גמזו: "נשלים תוך שבועיים נתונים מתוך מערכות המידע החדשות ותוכלו לקבל את זה".

22:00 - השרה אורית פרקש הכהן: "אני חייבת לומר שהניתוח הרפואי מרשים. אבל הדיונים האחרונים שלא מתכנסים בהם להחלטות לא קורים סתם. המדידה הרפואית נעשית בצורה מאוד חד ממדית. צורה כאילו כמותית של מספר נדבקים אפילו ברמה הבריאותית צריכים לעבור שדרוג. דבר אחד - לאסוף מידע ככל שאפשר על נתוני הדבקה במגזרים כלכליים, חייבים לעשות את זה כי פה אנחנו בחושך. מדברים על ערים, הבדיקה היא גיאוגרפית. היחיד שניסה לחץ את המידע זה אגף תקציבים. דבר שני - לגבי המחירים".

21:53 - ראש הממשלה נתניהו: (זועם על ישראל כ"ץ שצייץ מתוך הקבינט): "זה עוד לא ראיתי. ציוץ יזום של חבר קבינט. לא ראוי שחבר ממשלה יישב כאן כשהוא מצייץ מתוך ישיבת קבינט. שמעתי על הדלפות בשידור חי מישיבת הממשלה. אבל לא שמעתי על ציוצים בשידור חי מישיבת הממשלה. אני מבקש מכם לחדול את זה מיד! מי שעושה את זה לא ראוי שישב בממשלה! תדליפו אבל לא ככה"

21:52 - השר פרץ: "לא ייתכן שבסגר הראשון העסקים שנסגרו קיבלו פטור מלא מארנונה, בעוד שבסגר השני, כשאנו יודעים שמצב העסקים רע יותר, אנו לא עושים זאת. יש לתת פטור מלא מארנונה לכל עסק שנסגר עקב הסגר".

21:43 - השרה מירב כהן: "עניין השבועיים חשוב כדי שנראה את האפקט. ההצעה של דרעי לחנויות שיוציאו את הדברים החוצה תעשה שכל. כך לא נוכל לשבור את המילה שלנו לגבי השבועיים. אם עכשיו נעשה חצי מדרגה כל הקונספט של השבועיים ילך ונהיה חשופים ללחצים".

21:36 - השר פרץ: "לצערי בפועל תנאי העסקים הורעו, בעל עסק לא יכול ולא רוצה לקחת הלוואה, הארנונה בסיבוב הקודם קיבלו שיפוי אוטומטי, עכשיו זה השתנה. ככל שיהיו יותר אפשרויות, רמת הצפיפות תפחת ואני תומך בפתיחת חנויות הרחוב באופן מידי גם אם הן חלק ממבנים גדולים. נחמיר את התווים הסגולים ונפקח על התחלואה".

21:31 - השר אדלשטיין: "אני מוחה על המושג אטימות לב. המושג שייך למערכת הבריאות, רק רופאים יכולים לקבוע מי צריך צנתור. רבותי השרים, לא תהיה דרך לברוח מההכרעה. העמדה שלנו ברורה ומבוססת. אנחנו מבקשים לקבל את החלטת הקבינט על המדרגות של שבועיים בין השלבים, יש סיכון גדול מאוד. בהצעה שלנו כל המסחר יפתח ביחד בשלב השלישי אם נהיה זהירים. ראש הממשלה קבע שהיציאה תהיה אחראית ומדורגת, אם ניקח מכל הבא ליד זה לא יהיה כך".

21:31 - ראש הממשלה נתניהו: "אנחנו נפתח אותם בעוד שבוע, הם ידעו שאנחנו פותחים אותם. הייתי נזהר לומר מה מדבק ומה לא מדבק. אנחנו מנסים להבין מה הקש ששבר את גב הגמל".

21:30 - השר אדלשטיין: (עונה לשר כ"ץ) "לא נכון להציג את זה כמאבק בין בריאות לכלכלה. אנחנו דואגים לכלכלה כי אין נורא יותר מלפתוח עסקים קטנים ולסגור אותם בתוך שבועיים".

21:14 - השר פרץ: "אני בעד לפתוח את חנויות הרחוב ומרכזי מסחר פתוחים, מכיוון שפתיחה מצומצמת רק תגביר את הצפיפות ותגדיל את התחלואה. אני לא מבין איך עד היום משרד הבריאות לא הציג בפנינו את השפעת מרכזי השיווק כמו רמי לוי ואחרים, כי דווקא העובדה שרק הם פתוחים הצפיפות גדולה יותר".

21:09 - השר כ"ץ: "הם הראשונים שמבינים את המשמעות וישמרו על הכללים, הם מבינים מה זה אומר להיפתח ולהיסגר. לא חייבים לקבל את עמדתי או את עמדת המשרד שמציגה דברים באופן מקצועי. ודאי שאני רשאי וחייב להביע את עמדותיי. הקבינט יקבל את ההחלטה. אני מציג את הפער העצום. כולם רוצים להיות בטוחים".

21:06 - השר כ"ץ: "משרד הבריאות לא מכיר את המגזר העסקי. הוא לא יודע על מה מדובר, אין לו מושג. איפה הבעיה עם משרד הבריאות? יש צוות שעובד, הוא לא מכיר את המגזר העסקי, אין לו מושג. לא נימק לרגע אחד. אנחנו באנו עם ממצאים, גרפים וטבלאות. כל הזמן באנו עם נתונים שחשבנו בדיונים שאמורים להשפיע. משרד הבריאות לרגע אחד לא הביא נתון. מה קורה ברשתות, מה קורה בעסק קטן, מה קרה בעבר".

20:59 - השר כ"ץ: "הוויכוח המרכזי הוא ביחס לכלכלה מול בריאות. בשלב מסוים זה עומד אחד מול השני. משרד הבריאות, באופן עקבי, שיטתי ומוכח, טעה בכל הקביעות שלו ביחס לעסקים".

20:57 - השר כ"ץ: "הערב אנחנו מתכנסים לנקודת הכרעה, בהמשך לדיונים ממושכים וטובים. כל השרים הביעו את דעתם, שותפים בדיונים האלה, וגם משרד הבריאות וגם משרד האוצר הביעו עמדות. בסופו של דבר, וזה חוזר על עצמו כבר כמה פעמים, אין לדיאלוג הזה משמעות. בסוף, עמדת משרד הבריאות קובעת. לדיונים אין משמעות. יותר מזה, אין כאן שום פשרה הערב כי זה או שפותחים או שלא. גם לפני כמה ימים, כשהוחלט לבודד את חנויות הרחוב והעסקים הקטנים מתוך ההחלטה, זה היה ברור שיהיה דיון אבל בעצם אחרי כל הדיון נחזור לקביעת משרד הבריאות".

20:55 - השר פרץ: "מבקש לדעת מה התחלואה ברשתות השיווק. הן פתוחות מתחילת הסגר. אני בטוח שבדקו את זה כי זה פתוח מתחילת הסגר. כדי להשליך על פתיחת העסקים".

20:55 - השר אשכנזי: (התפרץ כשהבין שה-R הוא כתוצאה מעליית התחלואה בחברה הערבית, ושאל): "למה לא בודקים אותם בשדה כשהם חוזרים בטורקיה? ולמה אנחנו לא מטפלים ספציפית באוכלוסייה הזו ומשחררים באזורים האחרים?".

20:54 - השר פרץ: "ברור שאם הייתה מכולת ליד סופר - כבר היינו מפחיתים את הצפיפות. אז זה לא חד-כיווני. מישהו יודע לתת לנו נתונים על רשתות שיווק, נתוני הדבקה? כי אם זה לא גורם משמעותי, אז אנחנו סתם מפוחדים. הגיע הזמן לשפוט את המדינה בכלים החדשים שיש לנו".

20:53 - שר הכלכלה פרץ: "האם יש בדיקה לגבי כל מרכזי המזון ורשתות שפתוחות כל הזמן? אחת הבעיות באי-הפתיחה זו הצפיפות במקום שכן פתוח. אם היו יותר עסקים פתוחים - היו מגיעים פחות והייתה פחות צפיפות".

20:51 - השר אשכנזי: "אתם מסתכלים על זה סטרילית מדי. אנחנו יודעים היום לומר למה ה-R עולה, זו החברה הערבית. למה אנחנו לא מטפלים עכשיו במה שגורם ל-R לעלות. על זה אנחנו צריכים לדבר ולא על השלב הבא. השלב הבא הוא בן ערובה של מה שאנחנו צריכים לטפל בו".

20:50 - ד"ר אלרעי-פרייס: "מאוד מבקשת לא לעשות שינויים בחצי ולפעול לפי אחוז בדיקות חיוביות ולא לפי מספר נדבקים".

20:42 - ראש הממשלה נתניהו: "אם הממוצע ירד מתחת ל-500 חולים - נפתח את החנויות יותר מהר. אם הוא לא ירד - נפתח אותן ביום ראשון לאחר מכן. זה מה שמוצע. זה לא תנאי לפתיחה לשבוע לאחר מכן, אבל אם המספרים ירדו - הפתיחה תהיה מוקדמת יותר".

20:30 - שר הפנים דרעי: "מקבל את המתווה של השלבים. חייבים לקבל החלטה על יום ראשון, אני מבין שאין הסכמה. הייתה לי שיחה עם משרד החוץ, ביקשתי שייתנו לי נתונים על אירופה בנושא החינוך, וקיבלתי פירוט מדויק שיש סגר בצרפת, ואיטליה שעומדת לפני סגר. אף אחד לא סגר את החינוך, אולי קצת אוניברסיטאות".

20:24 - שר החוץ אשכנזי: "יש כבר הסכמות או הבנות על המסחר? אנחנו שומעים מהתקשורת שדוחים את המסחר בשבוע".

שר האוצר כ"ץ: "אל תקשיב לתקשורת".

שר הבריאות אדלשטיין: "גרמת להסכמה ביני לבין שר האוצר; אל תאמין לתקשורת".

במהלך הישיבה בבוקר: עימותים בין חברי הקבינט

במהלך הדיון שנערך היום בשעות הבוקר, התווכחו השרים סביב פרטי ההקלות המתגבשים. בנוסף, נרשמו חילוקי דעות גם בין הדרג המקצועי - הבריאותי והכלכלי - שלקח חלק בישיבה. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר: "איבדנו את הציבור כי פתחנו ופתחנו". הוא הוסיף והציע שהשלב הבא שעליו יוחלט יימשך במתכונתו למשך שבועיים וחצי.

אחד הנושאים המרכזיים שחברי קבינט הקורונה דנו בהם הבוקר הוא מערכת החינוך. על פי המתווה המלא של החזרה ללימודים, שאושר על ידי השרים, כיתות א'-ד' ייפתחו למשך 4 ימים בשבוע לפחות, ובהם יהיו עד 20 תלמידים בכיתה. בצהרונים, עם זאת, יוכלו ללמוד עד 3 קבוצות יחד, ובסך הכול לא יהיו מעל 28 ילדים בהן.

תלמידי כיתות א' ו-ב' מחוייבים בעטיית מסכה בכל העת, בשונה מהדרישה שהייתה בתחילת שנת הלימודים. גם בהסעות - תהיה חובת מסכה לכל אורך הנסיעה, ותבוצע הפרדה בין החלק הקדמי לאחורי ברכבים אלו. 

לקראת פתיחת המשק  (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
מה יעלה בגורלו של המסחר? ארכיון | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

בתוך כך, משרד הבריאות פרסם הערב את נתוני התחלואה העדכניים בישראל. ביממה האחרונה אובחנו 688 נדבקים חדשים בקורונה ברחבי הארץ. לפי העדכון, שיעור הבדיקות החיוביות ממשיך לרדת - והוא עומד לפי שעה על 1.7% בלבד. 440 חולי קורונה במצב קשה, ומתוכם 191 מונשמים. מאז חצות, הלכו לעולמם 7 חולים נוספים, ובכך עולה מניין המתים בישראל מאז פרוץ המגפה ל-2,508 בני אדם.