אזרחי ישראל נכנסו בסוף השבוע האחרון לסגר בעיניים עצומות. עצומות לא בגלל שלא הבינו את הצורך בסגר - עצומות כי לא הבינו איך הם ייצאו ממנו, מתי ומה יבטיח את הסיכוי שלא יחזרו אליו שוב. ממשלת ישראל ירדה לפרטי פרטים בפירוט של מה מותר ומה אסור לאזרחיה לעשות בשעת חירום, אבל נדמה ששכחה לספר להם מה הממשלה הטילה על עצמה לעשות כדי להבטיח להם אור בקצה המנהרה. פשוט כי עוד לא קבעה יעדים ברורים לעצמה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

בשבוע האחרון פנינו למשרד ראש הממשלה, ללשכת ראש הממשלה החליפי וללשכת שר הבריאות בשתי שאלות זהות. שאלות שחשבנו שראוי שאזרחי ישראל, שברובם המוחלט מצייתים לסגר ומשלמים עליו מחירים כבדים, יידעו את התשובות להן:

  1. מה הם היעדים/מדדים של ממשלת ישראל להקלות הדרגתיות בהגבלות עד לחזרה לשגרה מלאה?
  2. מה הם המהלכים שתבצע ממשלת ישראל כדי לדאוג לכך שנתוני התחלואה לא יזנקו שוב, ומה הוא לוח הזמנים לכל מהלך?

הדיונים רק מתחילים

בלשכת ראש הממשלה הפנו אותנו להודעה שהפיצו לתקשורת בצאת יום הכיפורים. בהודעה הזו בעצם מבהירים כי למעשה לא נקבעו עדיין היעדים ליציאה מדורגת מהסגר ל"שגרת קורונה" והמדדים להערכת המצב ולבחינת המדיניות הנדרשת. הדיונים עליהם החלו, עדכנו את הציבור, והצגת המסקנות הראשונות בפני השרים תתחיל רק היום. 

הצהרת ראש הממשלה (צילום: N12)
"זו מלחמה על החיים", נתניהו בחמישי האחרון | צילום: N12

בין השאר ידונו בבדיקות קורונה מהירות, הסברה, כלים דיגיטליים למאבק בקורונה, הגדלת יכולות האכיפה, הפעלת מערכת החינוך והגנה וסיוע לקשישים. כלומר, ממשלת ישראל דנה במשך שעות ארוכות בפלפולי התקנות לסגר, "כן בתי כנסת והפגנות, לא בתי כנסת והפגנות", אבל למהות של המאבק בקורונה בדרכים שאינן סגר טרם הגיעו לעסוק לעומק.

פנייתנו לשר הבריאות ולמשרדו טרם נענו. בלשכת ראש הממשלה החליפי בחרו שלא להתייחס למדיניות שאינה קשורה למשרד הביטחון שתחת סמכותו.

מסמך מפורט

התקנות האחרונות שקבעה הממשלה והכניסו אותנו לסגר פורסמו ב-25.9, יום שישי האחרון. "תקנות סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש, הוראת שעה, הגבלת פעילות במקומות עבודה", נכתב בראש המסמך. מיד אחר כך מפורטים ב-5 סעיפים ואין סוף תתי סעיפים מה ממשלת ישראל אוסרת ומתירה לאזרחיה לעשות בשעת החירום שהטילה עליהם (בהמשך לתקנות שקבעה מוקדם יותר). 

שום סעיף במסמך לא מפרט את חובותיה של ממשלת ישראל לאזרחיה במאבק בנגיף, מלבד אכיפת הסגר כמובן. שום פירוט על יעדים מדידים לשחרור המגבלות בהדרגה, שום מילה על מערך קטיעת שרשראות הדבקה יעיל שמחכים לו כבר יותר מחצי שנה, שום הבטחות למה יעשו השרים הפעם אחרת כדי לא לחגוג את ניצחון הסגר השני ולבכות את כישלון הסגר השלישי.

סגר בישראל (צילום: flash90)
התחייבויותיה של הממשלה מסתכמות באכיפת הסגר | צילום: flash90

כיוון שלא קיבלנו תשובות ברורות, חזרנו כמה ימים לאחור, אל הפוסטים, הנאומים והריאיונות של מקבלי ההחלטות וראשי המערכות.

ראש הממשלה בנימין נתניהו סיפק תחזית פסימית למדי בנאומו לאומה ביום חמישי האחרון, רגע לפני הסגר. "אנחנו נמצאים בשיאה של מלחמת הקורונה, זו מלחמה על החיים", אמר. "הגל השני של הקורונה מכה בכל העולם, והוא מכה גם בנו. גם אצלנו המגפה צפויה לגבות מחיר כבד נוסף בחיי אדם". ומה תעשה הממשלה שבראשה הוא עומד אחרת אחרי הסגר? לא שמענו.

"לנצח את הקורונה"

ערב יום כיפור ציין הפרויקטור רוני גמזו את המשימות הנדרשות בפוסט מתנצל שפרסם בפייסבוק, והן עשויות להישמע לכם מוכרות. "לפנינו עוד עבודה רבה גם בימי הסגר", כתב. "להמשיך לבנות ולחזק את מערך קטיעת שרשרת ההדבקה ואת מערך הניהול ברשויות המקומיות - על ידי פיקוד העורף. יש לנו הכרח להמשיך לשפר את ההסברה ולחזק את אמון הציבור ביכולת של כולנו יחדיו וכל ישראלי בעצמו לנצח את הקורונה". 

איך ומתי יצליח הפרויקטור לעמוד במשימות הללו שכבר הציג לנו בנאומו הראשון לאומה ב-31 ביולי לפני חודשיים? לא מצאנו תשובות בפוסט.

פרופ' רוני גמזו, פרויקטור הקורונה (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
חודשיים חלפו מאז הציב מטרות, גמזו | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

גם מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי נדרש לשאלות על הסגר ערב יום הכיפורים. בריאיון לגלי צה"ל זרק לאוויר מספר אחד שאפשר לעבוד איתו. "היום אנחנו ב-15% הדבקה, אנחנו חייבים לרדת לפחות מ-10%", אמר כשהוא מתייחס לשיעור הנדבקים החיוביים בבדיקות היומיות כיעד להסרת מגבלות. 

אבל רק בשבוע שעבר אמר שר הבריאות יולי אדלשטיין בריאיון לאולפן שישי וגם המשנה למנכ"ל המשרד איתמר גרוטו כי היעד לשחרור המגבלות הוא סביב ה-7%. מבולבלים? גם אנחנו. אולי זה בגלל שאין מסמך אחד ברור ושקוף לציבור.

להעמיד למבחן

בצאת יום הכיפורים ציין המשנה למנכ"ל משרד הבריאות גרוטו יעד נוסף - הורדת מקדם ההדבקה (מספר האנשים שכל נשא מדביק) מתחת ל-1.

אדלשטיין הציג גם חזרה מדורגת לשגרה. "תהיה פתיחה הדרגתית איטית בפערים של שבועיים", אמר. לאילו מספרים ובאילו מדדים אנחנו אמורים להגיע בעוד שבועיים? אילו הגבלות יוסרו ואלו יישארו בכל שבועיים? לשאלות הללו לא מצאנו תשובות.

5 ימים לתוך הסגר ההדוק השני למניין הישראלים, 7 חודשים לתוך משבר הקורונה, ואזרחי ישראל לא יודעים אפילו איך להעמיד למבחן את ממשלתם שכבר כשלה אחרי הגל הראשון. מגיע להם לקבל תשובות ברורות ושקופות.