"אנחנו בחוסר ודאות מוחלטת, לא יודעים אם נצליח לשרוד": כך נשמעים הבוקר (שני) מסעדנים בפריפריה ובמרכז שלא פותחים את המסעדות ובתי הקפה לאחר החג. מתווה הסגר שאישרה הממשלה בשבוע שעבר אוסר לא רק ישיבה במסעדה אלא גם איסוף עצמי - ומדובר במכת מוות עבור מסעדות רבות שבקושי התאוששו לאחר הסגר הראשון. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בפריפריה עלויות המשלוחים גבוהות ובכל יום שהעסק פועל, הבעלים רק מפסידים כסף. ארבעה מסעדנים ששוחחו עם N12 מספרים על הקושי להתמודד עם המצב, על עשרות העובדים שהם אילצו לשלוח הביתה בתקופת החגים, ועל האכזבה העמוקה מקובעי המדיניות.

השף עודד שורצברד וינר, הוא לא רק בעל מסעדת "1910" והקונדיטוריה "בשמת מאפים מתוקים" בשותפות עם אשתו, הוא גם אב לשלושה ילדים. "המשפחה תלויה בזה, שנינו עצמאיים ואין לנו עוד מקור פרנסה", הוא מספר, "לא משתלם לנו לפתוח את המסעדה רק למשלוחים, והקונדיטוריה משרתת את המסעדה - אז גם שם נאלצנו לשלוח את העובדים הביתה. לצערי, הוצאנו 30 עובדים לחל"ת". 

מסעדה סגורה  (צילום: פלאש/90 )
המסעדות נסגרו, רבות לא ישרדו את הסגר הנוסף | צילום: פלאש/90

שורצברד וינר רשם הפסדים משמעותיים כבר בסגר הראשון ולאחר שהצליח להתאושש מעט, הגיעה המהלומה הנוכחית. "הצלחנו בחודשים האחרונים לייצר עבודה ואפילו להחזיר הפסדים", הוא מתאר, "ואז הגיע הסגר השני, הפתיעו אותנו והפסדנו כסף על חומרי הגלם שנזרקו לפני החג. אנחנו בחוסר ודאות לחלוטין, הפחד שלי הוא שאני לא יודע כמה זמן זה יימשך ואם נוכל לקום שוב על הרגליים ולפתוח".

"אנחנו בגסיסה", מצהיר שורצברד וינר, "קטעו לנו את העבודה והפרנסה. ענף המסעדות הוא עונתי והיינו אמורים עכשיו לחסוך לתקופות פחות חזקות. ההפסדים נערמים ולא ברור איך נחזיר אותם. כאזרח שומר חוק אני מקשיב לממשלה אבל קשה לי עם הבלבול והזגזוג, קשה לי עם האינטרסים הפוליטיים שמעכבים את קבלת ההחלטות. לדתיים יש ויתורים משלהם ואצלנו רק מקשיחים את ההנחיות". 

"החלטות הממשלה הזויות, מכה לפריפריה"

כמו מסעדת "1910" שנמצאת בקיבוץ דגניה הסמוך לכנרת ועמוק בפריפריה, גם מסעדת "גרציא" של מיכל גרציאני נמצאת בפריפריה, בקיבוץ עוגן שבאזור עמק חפר. עבור המסעדות הללו, ההגבלות החדשות שאוסרות איסוף עצמי ממסעדות ומאפשרות רק משלוחים הן מכת מוות של ממש. "עמק חפר הוא מקום גדול", אומרת גרציאני, "כל משלוח הוא נסיעה של בין חמש דקות לחצי שעה. ניסינו את זה בסגר הקודם על מנת לא להוציא את כל העובדים לחל"ת, והתוצאה הייתה הפסד כספי". 

"אנחנו מיואשים כלכלית", הוסיפה גרציאני, "החלטנו הפעם לוותר מראש. העסק יישאר סגור לגמרי בסגר הזה ו-35 העובדים שלנו נמצאים בחל"ת. לצערי, החלטות הממשלה הזויות ולא פוגשות את המציאות. לי למשל יש חצר ענקית שלקוחות יכולים ליהנות ממנה בבטחה ללא חשש, אבל את מקבלי ההחלטות זה לא מעניין".

קורונה בישראל (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
המסעדות מתקשות לשרוד רק על בסיס משלוחים | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

"המענקים שקיבלתי עד כה מגוחכים", היא מוחה, "וכל מענק צורך התנהלות ביורוקרטית מתישה. אנחנו נחזור לעבוד. קודם כל כי "גרציא" זה מוסד מקומי שאין כמותו באזור והוא חלק מהנשמה שלי. ייקח לנו זמן להחזיר את ההפסדים ונקווה לצאת מחוזקים". 

"אנחנו לא יכולים לעבוד רק עם משלוחים, מקווים לחזור לשפיות בקרוב"

"קונגרס בזל" היא מסעדה קטנה ברחוב אבן גבירול בתל אביב, שמוכרת שווארמה ופלאפל. אפילו שהיא ממוקמת במרכז, מסעדה כזו מסתמכת על קהל הלקוחות שיושבים בה - והמשלוחים פשוט לא מספיקים על מנת להחזיר את ההוצאות שלה. "אני חי ומתקיים מאנשים שמגיעים לשבת או לקחת אוכל הביתה", משתף שי רבינוביץ', בעל המסעדה. "ברגע שהבנו שאין איסוף עצמי, היה ברור שחייבים לסגור את העסק לכל תקופת החגים". 

"שישה עובדים כולל הבעלים הולכים הביתה בחג הזה", מתאר רבינוביץ' בעצב, "העסק שלי לא יכול לעבוד רק עם משלוחים, שירותי המשלוחים גובים 30% דמי משלוח ואין לי אפשרות קיום. אני שמח שלפחות יש את הסגר הזה בחגים ולא בתקופות אחרות ומקווה שנחזור לשפיות אחרי הסגר"

המסעדן שי רבינוביץ
המסעדן שי רבינוביץ' בימים טובים יותר בעסק

על אף שהחליט לא להפעיל את העסק, רבינוביץ' שומר על העובדים בעקבות תוכנית הממשלה לחלק מענק שימור עובדים לבעלי העסקים. "המדינה הבטיחה לתת מענק של 5000 שקל על כל עובד שלא נוציא לחל"ת", הוא אומר, "אנחנו הקשבנו לבקשה הזאת ואנחנו מצפים לקבל מענק הישרדות ולהמשיך אחרי החגים לעבוד ולתת שירות. אני מקווה שהעסק שלי יחזיק מעמד, יש לא מעט הוצאות ולכן הלחץ בהתאם".

"בימים הקרובים אני אעשה ניסיון", אומר המסעדן הוותיק שלומי סלומון, בעל המסעדות "אמורה מיו" ו"פיצה פצה" בתל אביב. "המסעדה ברור שסגורה, אנסה לפתוח את שתי המסעדות למשלוחים. אני אבחן בימים הקרובים איך זה הולך, כמה מזמינים, כמה אנחנו מפסידים. כבר אין לנו מה להפסיד". 

המסעדן שלומי סלמון פתח בשביתת רעב (צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , באדיבות ספורט 1)
ינסה לפתוח את המסעדות למשלוחים. שלומי סלומון | צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , באדיבות ספורט 1

בשיחה עם N12 הצטרף גם מנכ"ל וולט אמרי גלאי לקריאתם של המסעדנים לאפשר איסוף עצמי מהסניפים, בטענה כי "מסעדות לא יכולות להתקיים על משלוחים בלבד" וכי ישראל היא המדינה היחידה מבין כל אלה אשר וולט פועלת בהן שאינה מאפשרת "טייק אווי" כחלק מהסגר. אמרי אף הודיע על ביטול עמלת האיסוף העצמי שנגבית על ידי החברה מבעלי העסק כדי לקדם את המטרה ולהקל על המסעדנים שכורעים תחת ההגבלות.