הקרב על הסגר מחריף, השר ליצמן התפטר במחאה מהממשלה: אחרי שאושרה בקבינט הקורונה ביום חמישי האחרון, התוכנית להחלת סגר מלא בחגים מגיעה בשעות אלה (ראשון) להצבעה בממשלה. לאחר שהבוקר פרסמנו לראשונה ששר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן מאיים להתפטר מהממשלה במחאה על כוונת הסגר - ליצמן הודיע רשמית על התפטרותו שעות לאחר מכן. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות  

"מזה כחודש ימים, בעוד אנו מתמודדים עם נתוני התחלואה בישראל, אני שב ומתריע נוכח הכוונה שסומנה מראש בידי פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו, להטיל סגר מלא בחגי ראש השנה ויום הכיפורים הקרובים, מה שימנע ממאות אלפי יהודים, מכל האוכלוסיות והמגזרים, להתפלל בבתי הכנסת", כתב ליצמן במכתב ההתפטרות שהגיש לנתניהו.

"התנגדתי להטלת סגר מלא דווקא בחגים בתקיפות בכל פורום שהוא, בקבינט הקורונה, בדיוני הממשלה, בשיחות עמך ועם חברים נוספים בקבינט, וגם בכלי התקשורת", הדגיש ליצמן, "הדגשתי ואמרתי שאם אכן יש צורך בסגר מלא, אין להמתין עם עליית נתוני התחלואה בקצב הזה, וכי יש להחליט עליו אז, מלפני חודש, מלפני שבועיים – ולא בחגים".

יעקב ליצמן (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
התפטר במחאה על הסגר. השר יעקב ליצמן | צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

"פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו הכחיש כל הזמן והסביר לי שזו לא הכוונה", הוסיף ליצמן במכתבו, "לצערי, הוכח שצדקתי בדבריי וכי ההחלטה לסגר מלא בחגים סומנה מראש תוך סיכון מיותר וגרימת עליית התחלואה במשך הזמן. בנוסף התברר כי גם סיכום שהיה על בתי הכנסת הופר וכי ההחלטה להטלת סגר מלא לא תאפשר הפעלת בתי כנסת בחגים לפי מתווה נומה, זאת בניגוד למסוכם בפירוש בינינו".

"לפיכך", סיכם, "לא אוכל להמשיך בתפקידי כשר, וכי החלטתי להתפטר מהממשלה ואחזור לכהן כחבר הכנסת לפי החוק הנורווגי".

ראש הממשלה נתניהו התייחס להתפטרות ליצמן בפתח ישיבת הממשלה: "הצטערתי מאוד על החלטתו של השר ליצמן לפרוש מהממשלה. אני מאוד מעריך את יעקב ליצמן ואני גם מכבד את ההחלטה שלו. אנחנו חייבים להתקדם, לקבל את ההחלטות הנדרשות למדינת ישראל בתקופת הקורונה וכך נעשה בישיבה הזאת". 

הממשלה מתכנסת לאשר את המגבלות שיוטלו בחגים 

בצל העלייה המתמשכת בקצב ההדבקה ובמספר החולים קשה, ישנם שרים נוספים שיוצאים נגד התוכנית המסתמנת ומסרבים ללכת לסגר - שלטענתם עשוי לפגוע במשק הישראלי באופן שיהיה קשה להתאושש ממנו בהמשך. ההחלטה חייבת להתקבל לפני השעה 23:00, מועד טיסתו של ראש הממשלה נתניהו לוושינגטון.  

בראיון לחדשות סוף השבוע נשמע שר הבריאות, יולי אדלשטיין, כשהוא תומך בתוכנית הנוכחית ועומד מאחוריה. "אני חתום על ההצעה שתובא מחר לממשלה, ואני אומר חד-משמעית - לא יהיה משא ומתן", אמר אדלשטיין. "ברגע שנתחיל להעמיד תנאים של תחום זה או אחר, אנחנו נקריס את כל ההצעה, וכתוצאה מכך - נקריס את מערכת הבריאות".

עם זאת, מסתמן שאין תמימות דעים, בלשון המעטה, בקרב חברי הממשלה בנוגע לתוכנית, שעוררה סערה גדולה במהלך סוף השבוע האחרון. הראשון שבהם הוא כאמור השר ליצמן שהודיע לנתניהו שיתפטר אם תאושר התוכנית. ליצמן מחה במשך כל התקופה האחרונה על הכוונה להטיל סגר בחגים, הוא רואה בזה זלזול בחגי ישראל שמצוינים לא רק על ידי חרדים. דרישתו היא לאפשר תפילות גדולות והמוניות, ולכן התנגדותו תעמוד בעינה ככל הנראה, גם אם תאושר פתיחה מצומצמת של בתי הכנסת. 

יולי אדלשטיין (צילום: החדשות 12, החדשות12)
שר הבריאות יולי אדלשטיין | צילום: החדשות 12, החדשות12

ההצעה לא צפויה לעבור היום בקלות, וההערכה היא שייעשה ניסיון לרסן אותה כמה שיותר. "ההצעה שהונחה על שולחננו היא הצעה מטורללת וקיצונית שלא תעבור בנוסח הזה", אמרו שרים שדיברו עם N12. "ההצעה היא פגיעה אנושה בכלכלה, ברווחה ובבריאות".

ישראל כ"ץ (צילום: פלאש/90 )
ישראל כ"ץ | צילום: פלאש/90

שר האוצר כ"ץ התייחס היום בחשבון הפייסבוק שלו לדיון שצפוי להיערך בנוגע להטלת סגר. "הוויכוח לטעמי, הוא בטענה שמשרד הבריאות לא נערך כראוי להכנת בתי החולים להיקף התחלואה הנדרש עליו הוחלט (2,000 מונשמים), למרות שקיבל תקציבים ותוספות גדולות של כוח אדם", כתב. "הזרוע השנייה שכשלה היא ההסברה והאכיפה. אם הייתה אכיפה אפקטיבית על כל בתי העסק ומול ההתקהלויות והאירועים הפרטיים - לא היינו מגיעים להיקף תחלואה החמור שבו אנו נמצאים". 

"הפתרון כעת הוא להסדיר את שתי הסוגיות המרכזיות: ספיקת בתי החולים והאכיפה, וכשלב ביניים להטיל סגר לילי נוקשה", הוסיף כ"ץ, "אני מקווה שהממשלה תתכנס להחלטות נכונות ואפשרויות ולא תלך להחלטות גורפות שמידת הנזק שלהן תעלה על התועלת". 

בין המתנגדים נמצא גם שר הכלכלה עמיר פרץ, שהודיע שלא יתמוך בסגר מלא: "אצביע מחר בממשלה נגד סגר מלא", אמר. "אני תומך בסגר לילי בו כ-80% מהמשק נשאר פתוח. פניתי לרה"מ בדרישה להקים באופן מיידי צוות שיקבע את מתווה הפיצוי שיהיה ברור לכולם".

עמיר פרץ בראיון ראשון אחרי האיחוד (צילום: מתוך "אופירה וברקוביץ", קשת12)
שר הכלכלה עמיר פרץ | צילום: מתוך "אופירה וברקוביץ", קשת12

גם שר התיירות אסף זמיר הודיע שיתנגד לתוכנית הנוכחית, מאחר שלטענתו היא תביא לפגיעה קשה במשק הישראלי. "אין ספק שהעלייה הדרמטית בתחלואה מחייבת צעדים דרסטיים, נראה לי שזה ברור לכולם", אמר זמיר. "ועדיין - סגר מלא על כל המדינה בחגים הוא צעד קיצוני מדי, ובעל משמעויות כלכליות שתעשיות שלמות לא תתאוששנה מהן. לכן אצביע נגד ההחלטה להטיל סגר מלא מחר בישיבת הממשלה".

השר אלקין הדגיש ב"חדשות הבוקר" אילו הבהרות ידרוש טרם יצביע בעד הסגר. "אני מצפה מהמומחים שמופיעים בפנינו לקחת אחריות. לא יכול להיות מצב שלפני שבועיים גמזו אומר, 'אין צורך במהלכים ארציים גם אם המספרים יעלו, מספיק לפעול בערים אדומות'. היום, אותם אנשים אומרים שצריך סגר מלא".

"לפני שבוע המומחים של גמזו אמרו לנו - אין דבר כזה סגר לשבועיים, כדי שסגר ישפיע הוא צריך להיות שלושה-ארבעה שבועות מינימום", המשיך השר, "אני דורש מאותם המומחים שמציעים לנו סגר תוכנית ברורה ואמיתית, שלא יעבדו עלינו. אם סגר של שבועיים לא מספיק שיגידו לנו את האמת, שהוא יימשך שלושה שבועות או חודש". אלקין הבהיר: "לא יהיה מנוס מצעדים חריפים, אבל הצעדים הכלכליים צריכים להיות על השולחן מראש. לא יכול להיות שמערכת החינוך בגילאים הנמוכים תושבת, איך אנשים יילכו לעבודה? זה חוסר היגיון טוטאלי".

זאב אלקין (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
השר אלקין | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

שר נוסף שלא התחייב להצביע בעד הסגר הוא שר התרבות והספורט חילי טרופר. "אם תינתן החרגה לכמות המשתתפים בבתי הכנסת, אדרוש להחריג את עולם התרבות ולקיים הופעות במרחבים פתוחים", אמר. השר הבהיר טרם ישיבת הממשלה כי אם תינתן החרגה לכמות המשתתפים בתחומים מסוימים הוא ידרוש להחריג את עולם התרבות ולקיים הופעות במרחבים פתוחים. הוא התייחס גם להיבט הכלכלי והדגיש כי חייבים לקחת בחשבון גם פיצוי כלכלי על ההופעות שנקבעו ויבוטלו בעקבות הסגר. 

לפי המתווה שגובש ויעלה היום להצבעה בממשלה, הסגר יכלול שני שלבים. השלב הראשון - שיימשך לפחות שבועיים - יכלול סגר כללי שייכנס לתוקף ביום שישי בשעה 6:00 בבוקר, והגבלת תנועה של 500 מטרים מהבית. מערכת החינוך תושבת כבר ביום רביעי הקרוב, למעט מוסדות החינוך המיוחד. בשלב השני תוסר הגבלת התנועה, אולם יתר ההגבלות יוותרו.

מקומות עבודה

השלב הראשון יכלול גם סגירה מלאה של כלל העסקים מקבלי הקהל ועסקי המסחר, התרבות, הבילוי והפנאי ותיירות הפנים. במסעדות תתאפשר מכירת מזון בשירות משלוחים או טייק אווי בלבד.

העסקים שיורשו לפתוח הם אלה המספקים שירותים חיוניים, בהם חנויות למכירת מזון, בתי מרקחת, מכוני אופטיקה, חנויות למכירת מוצרי הגיינה, חנויות למכירת מוצרים חיוניים לתחזוקת הבית, חנויות למכירת מוצרי תקשורת, עסקים המספקים שירותי תקשורת וחנויות המוכרות אביזרים רפואיים.

החזרת עסקים לשגרת קורונה‎ (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
החזרת עסקים לשגרת קורונה‎ | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

במגזר הציבורי: התוכנית קובעת כי יש לצמצם את הפעילות ל-30% ממצבת כוח האדם במקום העבודה, בכפוף לחריגים שייקבעו באופן שיימנע פגיעה בפעילות חיונית.

במגזר הפרטי: שר האוצר יביא לאישור הממשלה תקנות שלפיהן לא ישהו במקום העבודה יותר מ-10 עובדים או 30% מהמספר שנוכח בדרך כלל במקום העבודה, לפי הגבוה מביניהם, תוך המשך פעילות של מקומות עבודה חיוניים.

עוד צוין בתוכנית כי משרד האוצר יפעל יחד עם משרד ראש הממשלה וראש המועצה הלאומית לכלכלה, לגיבוש רשת ביטחון כלכלית לבעלי עסקים ולאזרחים הצפויים להיפגע כלכלית כתוצאה מהמתווה. במשרד האוצר מעריכים כי הפגיעה במשק בחודש הראשון לתוכנית תהיה בין 18 ל-19 מיליארד שקלים.

תחבורה ציבורית

פעילות התחבורה הציבורית בכל אחד מהשלבים תצומצם ותותאם להיקף הפעילות במשק לפי אותו שלב.  הצמצום ימנע מעבר אנשים ממקום למקום, למעט הגעה וחזרה של עובדים למקומות עבודה חיוניים ומקומות עבודה שפעולתם מותרת.

שלב ב' - ריסון מהודק

בשלב השני, שצפוי לחול בחג הסוכות, תוסר הגבלת התנועה ל-500 מטרים ממקום המגורים. עם זאת, ההגבלות על תפילות יישארו זהות לשלב הראשון, מערכת החינוך והעסקים יישארו סגורים, וההגבלות על עבודה במגזר הציבורי יוסיפו להתקיים. 

שוק מחנה יהודה בירושלים (צילום: יונתן סינדל פלאש 90, פלאש/90 )
שוק מחנה יהודה בירושלים. ארכיון | צילום: יונתן סינדל פלאש 90, פלאש/90

שלב ג' - תכנית הרמזור

בתוכנית צוין כי ההגבלות לפי כל אחד מהשלבים יישארו בתוקף לתקופה של שבועיים לכל הפחות. המעבר משלב לשלב ייעשה בהתאם לתמונת מצב התחלואה, ולפי החלטת ועדת השרים לעניין ההתמודדות עם משבר הקורונה והשלכותיו (קבינט הקורונה). בשלב השלישי יחזור המשק לפעילות וההגבלות ייקבעו בהתאם לתוכנית "הרמזור".