שרידים מפוארים מימי ממלכת יהודה נחשפו: אוסף נדיר ומרשים של כמה עשרות פריטי אבן אדריכליים מעוטרים ששולבו במבנה מפואר, התגלה בחפירות רשות העתיקות לקראת הקמת מרכז מבקרים בטיילת ארמון הנציב בירושלים. פריטי אבן אלו עשויים מאבן גיר רכה, הם מגולפים מעשה ידי אומן, וביניהם כותרות בגדלים שונים בסגנון האומנותי המכונה במחקר 'פרוטו-איאולי' - ממאפייני הבנייה המובהקים המלכותיים של ימי הבית הראשון, ומסמליה החזותיים של התקופה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

חשיבותו של מוטיב אומנותי זה כסמל המייצג את ממלכות יהודה וישראל, אף הביאה את בנק ישראל לבחור אותו כעיטור שמקשט את מטבע חמשת השקלים של מדינת ישראל. האוסף שנחשף כולל, בין היתר, שלוש כותרות אבן שלמות בגודל בינוני, ופריטים של חלונות מפוארים שבהם שולבו מעקות. אלה, הורכבו מעמודונים מסוגננים שעל גביהם סדרת כותרות בגודל זעיר בסגנון הפרוטו-איאולי.

שרידי מבנה מלכותי התגלו בחפירות בארמון הנציב (צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות)
חלק מהשרידים שהתגלו שימשו כעמודים של בית מפואר? | צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות

"מדובר בתגלית מרגשת ביותר", אומר יעקב ביליג, מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות, "זו הפעם הראשונה שמתגלים דגמים מוקטנים של כותרות הענק הפרוטו-איאוליות מהסוג שנמצא עד כה בממלכות יהודה וישראל, שם הן שולבו מעל שערי ארמונות המלכים. רמת הביצוע בעבודה על הכותרות הנוכחיות היא הטובה ביותר שנראתה עד היום, ורמת השתמרותם של הפריטים נדירה". 

שרידי מבנה מלכותי התגלו בחפירות בארמון הנציב (צילום: רשות העתיקות)
כותרת האבן שהתגלתה - כמו זו שמופיעה על מטבע של חמישה שקלים | צילום: רשות העתיקות

"בשלב זה עדיין קשה לומר מי הטמין את הכותרות באופן שבו הן התגלו, ומדוע הוא עשה זאת, אך אין ספק שזוהי אחת התעלומות באתר המיוחד הזה ונשתדל להציע לה פתרון", הוסיף ביליג. חשיפת המבנה המפואר, שנבנה בפרק הזמן שבין ימיו של המלך חזקיהו ועד לימיו של המלך יאשיהו, מעידה, להערכתו של ביליג, על השתקמותה של ירושלים לאחר המצור האשורי על העיר בימי המלך חזקיהו, בשנת 701 לפנה"ס, מצור שממנו העיר בקושי ניצלה.

שרידי מבנה מלכותי התגלו בחפירות בארמון הנציב (צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות)
כותרות האבן שהתגלו בחפירות באתר | צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות

"אני שמח ונרגש עם חשיפת השרידים מתקופת מלכי יהודה", אמר שר התרבות והספורט חילי טרופר בתגובה לאיתור הממצאים, "חשיפת שרידי המבנה משקפת את השורשים המפוארים של העם היהודי ואת העבר העשיר שלנו כאן בעיר הבירה ירושלים. אני רואה חשיבות גדולה בעבודתה של רשות העתיקות ובעבודתה של עיר דוד, ובגילויים שלהם לאורך השנים, אשר חושפים חלקים מתוך העבר היהודי המפואר".

שרידי מבנה מלכותי התגלו בחפירות בארמון הנציב (צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות)
שר התרבות והספורט ואנשי רשות העתיקות חושפים את הממצאים | צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות

הממצאים יוצגו לציבור בתצוגה בעיר דוד במהלך הימים הקרובים והסבר עליהם יינתן באופן מקוון בכנס "מחקרי עיר דוד" של מכון מגלי"ם שיתקיים ביום שלישי הקרוב באתר האינטרנט של עיר דוד. החפירות נערכו במימון משרד התיירות, עיריית ירושלים ועמותת אל עיר דוד (אלע"ד).

 

_OBJ