משרד הבריאות דיווח בימים האחרונים על מאות רבות של חולי קורונה חדשים שהתגלו בכל יום. בעקבות זאת, חודשו ביום חמישי האחרון איכוני השב"כ על הטלפונים של החולים - ואיתם נשלחו לאלפי אזרחים הודעות ובהן הנחיה להיכנס לבידוד. אך לרבים מהם, לטענתם - ללא סיבה. אלפים פנו למשרד הבריאות ונותרו ללא מענה: "לא יכולים לשלוח אלפי אנשים הביתה לבידוד סתם כך בלי סיבה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות  

אריאל (שם בדוי), תושבת ערד סיפרה בשיחה עם N12: "בערב שישי קיבלת הודעת SMS שבתאריך ה-24 ליוני בין השעות תשע לעשר בלילה הייתי בקרבת חולה קורונה ועליי להיכנס לבידוד. אבל ביום הזה בשעה הזו הייתי בבית ולא בשום מקום אחר. חשבתי שמדובר בהודעה מזויפת ומאז ניסיתי לתפוס את משרד הבריאות. המתנתי קרוב לשעתיים על הקו עד שהתייאשתי והבוקר ניסיתי שוב. לפי הנתונים שהם רשמו לי בזמן הזה הייתי בבית ולא היה לידי אף אחד זר. ואם כן – למה בני המשפחה שלי לא מקבלים את אותה ההודעה?".

קורונה בישראל, ירושלים (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90 )
צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

גם מזל שי, תושבת גבעתיים שיתפה בסיפור דומה: "שלחו לי הודעה שאני צריכה להיכנס לבידוד כי ב-28 ליוני בין השעות שתיים לשלוש בצהריים הייתי בקרבת חולה קורונה מאומת ובכלל הייתי בבית. עכשיו הכניסו אותי לבידוד של חמישה ימים אבל אני צריכה לעבוד".

"אני גננת ויש בימים האלו קייטנה שאני צריכה להגיע אליה", המשיכה שי, "אין לי תסמינים ולא הייתי בקרבתו של אף אחד ועכשיו לא ישלמו לי על חמישה ימי עבודה ללא סיבה. ניסיתי להגיש ערעור אבל אין למי לפנות. מאתמול בערב אני מנסה להשיג את מוקד משרד הבריאות והשיחות פשוט מתנתקות. לא יכולים לשלוח אלפי אנשים הביתה לבידוד סתם כך בלי סיבה. תוקעים אותך בבית ומצפים שתסתדרי, אני לא רוצה להיות מהעבריינים שלא ממלאים אחר ההנחיות אבל דוחקים אותי לפינה - על לא עוול בכפי".

שוטרים בשוק מחנה יהודה (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
צילום: נתי שוחט, פלאש/90

יעל (שם בדוי), תושבת מודיעין סיפרה על בעיה שבה נתקל אחיה הקטן: "אחי חייל שנמצא כעת בקורס פיקוד בצה"ל, הוא קיבל הודעה שעליו להיכנס לבידוד על יום ושעה שבו הוא כבר היה בבידוד של שבועיים שהסתיים. יומיים לאחר שחזר לבסיס, נדרש בהודעה של השב"כ להיכנס לחמישה ימי בידוד נוספים והדבר היה יכול לעלות בכך שיודח מהקורס. במוקד של משרד הבריאות לא הצלחנו לקבל מענה ורק כשהצלחנו לערב באמצעות קשרים אישיים בכירים בצבא - הבעיה טופלה".

"השימוש בשב"כ הרדים את המדינה"

"יש כאן פגיעה לא קטנה בפרטיות", טוענת פרופ' קרין נהון, נשיאת איגוד האינטרנט בישראל וחוקרת מהמרכז הבינתחומי הרצליה, "אך הסיפור כאן רחב הרבה יותר: לא נכון שיהיה שימוש בכלי כל כך אגרסיבי וחריג שמשמש בדרך כלל למלחמה בטרור, לשימוש אזרחי. מעולם לא חשבנו להעסיק את השב"כ כקבלן משנה כדי לפתור בעיות אזרחיות. ישראל היא המדינה הדמוקרטית היחידה שעושה שימוש בארגון מסכל טרור כדי לקטוע שרשראות הדבקה של קורונה". 

"אם אדם נכנס לבידוד הוא רוצה לדעת מדוע", הוסיפה פרופ' נהון, "ולכן לא ניתן להסתיר מידע מפני האזרחים כשמשתמשים בכלי הזה. קבוצת מומחים שאני חלק ממנה הציעה שימוש בטכנולוגיות איתור מגעים, שבהן הפגיעה בפרטיות היא פחות משמעותית. הפרטיות אינה חשובה יותר מן החיים אך יש דרכים לשמור על שתי הזכויות הללו.

אכיפה של הגבלות הקורונה (צילום: משרד הבריאות)
אכיפה של הגבלות הקורונה | צילום: משרד הבריאות

"נוסף על כך, הצטערתי לשמוע שמנגנון הערעור על איכוני השב"כ פועל בצורה קלוקלת ולא ממלא את ייעודו", אמרה. השימוש בשב"כ הרדים את המדינה – מסתבר שיש חלופה מוכנה לשימוש במכשירי אנדרואיד 'אפליקציית המגן 2', אשר בדיון ועדת חוץ הביטחון נציגת משרד הבריאות אמרה שהוא מוכן להפצה וזו שערורייה שעוד לא עשו בו שימוש".

מסמכים פנימיים שחשפנו ב-N12 אודות עבודת משרד הבריאות אל מול איכוני השב"כ מגלים כיצד נוצרת האנדרלמוסיה. בכירה במשרד הבריאות כתבה: "יש לבדוק שנתוני השבועיים האחרונים זהים באתר משרד הבריאות למערכת הפנימית שלנו. ההוראה היא לעשות זאת עוד היום, האנשים הלא נכונים נשלחים לבידוד".

"הכלי הזה אינו נחוץ למאבק בקורונה"

עדי כרמי, בכיר לשעבר בשב"כ הסביר: "לשב"כ יש יכולות מודיעיניות, וכאשר הוא עושה בהם שימוש לצורכי קטיעת שרשראות ההדבקה בקורונה הוא לא עושה פעולות אופרטיביות אלא פשוט מעביר נתונים למשרד הבריאות. מכאן והלאה, יש לעשות ההפרדה: ההתנהלות היא של המשרד ולא של השב"כ שמשמש רק ככלי. כשזה היה מצב חירום והעריכו שהולכים להיות פה אלפי מתים, אני חשבתי שנכון לערב כל גוף כפי שעירבו גם את המוסד להשגת ציוד רפואי".

אדם לובש מסיכת פנים על ספסל ומסתכל בסמארטפון בתל אביב (צילום: S. Edelweiss, shutterstock)
הקורונה בישראל | צילום: S. Edelweiss, shutterstock

"היום לעומת זאת, צברנו ידע אודות הנגיף", המשיך כרמי, "ולהבנתי מבחינה רפואית אנו לא נמצאים במצב חירום ומכאן השימוש בכלי הזה אינו נחוץ. מספר החולים הקשים והמונשמים נמוך, כך שקשה לקבוע האם אנחנו במצב חירום רפואי, אבל מרגע שחוקקו חוק - השב"כ פועל על פיו. כאזרח וכמי ששירת בשירות שנים רבות הייתי רוצה שהגוף הזה יישאר שמורת טבע בלתי תלויה והשימוש בו לצרכים אחרים, ייעשה רק בזמן חירום". 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "החל מיום חמישי נשלחים מסרונים רבים ממשרד הבריאות בעקבות איכוני השב"כ. כתוצאה מכך מתקבלות פניות רבות בנושא זה במוקד קול הבריאות 5400* וזמני ההמתנה גבוהים מאוד. משרד הבריאות פועל לשיפור הזמינות ורמות השירות בהקדם. משרד הבריאות מדגיש שקבלת מסרון מחייבת כניסה מיידית לבידוד ויש לנהוג בהתאם למסרון עד קבלת אישור רשמי אחר".