במרכז לחקר הקנאביס ברמב"ם, בניהולו של ד"ר יגאל לוריא חיון, מקווים להתחיל כבר בחודשים הקרובים ניסוי קליני ראשון בחולי קורונה, בניסיון לבדוק את השפעת השימוש בקנאביס על הנדבקים. במהלך מחקר המקדים גילו כ-15 זני קנאביס שעשויים למנוע סערה דלקתית מסכנת חיים אצל החולים. מהידע שהצטבר עד כה עולה כי גורם תמותה עיקרי בקורונה הוא סערת ציטוקינים, הנגרמת כאשר מערכת החיסון מזהה פולש חדש ומאיים במיוחד ומגיבה באופן היוצא מכלל שליטה, עד כדי מוות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

רכיבים פעילים בקנאביס מפעילים מערכת פנימית בגוף האדם שזכתה בכינוי "המערכת האנדו-קנבינואידית". הגוף מייצר ומשתמש בחומרים הדומים במבנה שלהם לחומרים הפעילים בצמח הקנאביס, לכן הגוף גם מגיב בצורה רחבת-היקף לצמח עצמו. בבית החולים רמב"ם הוקם, בזמן שיא, מאגר הדגימות הביולוגיות של חולי קורונה לצורך מחקר. 

"לקנאביס יש תכונות אנטי דלקתיות ידועות, ובעת האחרונה אנו מנהלים מחקרים מתקדמים בטיפול במחלות אחרות שבהן ישנה פעילות דלקתית נרחבת. מאז פרצה מגפת הקורונה הפנינו את יכולותינו והצטרפנו למאמץ הכלל-עולמי ללחימה במגיפה", מספר מנהל המרכז, ד"ר לוריא חיון. לדבריו, במרכז חקרו זנים רבים של קנאביס וצמצמו את מספר הזנים העשויים לסייע במניעת ההתפרצות הדלקתית בקרב החולים.

"נוכלו להיעזר בהם על-מנת לשבש את המחלה"

"אנו מזהים סימנים לכך כי הקנבינואידים מהווים נדבך נוסף במארג המתוחכם של התקשורת הבין-תאית", הוסיף ד"ר חיון. תקשורת בין-תאית המבוססת על חומרים דומים לקנאביס מתקיימת גם במערכת החיסון. לדבריו, אם יבינו כיצד רכיבים קנבינואידים משמשים באינטראקציה הבין-תאית - "נוכל להיעזר בהם על-מנת להשפיע על תקשורת זו במקרה של מחלה, לשבש אותה או להעצים את התקשורת כדי להעביר מסרים רצויים".

לדבריו, על מנת להבין את מנגנון השפעת הקנאביס על המחלה, החוקרים מתבססים על דגימות תאי דלקת של חולי קורונה. "בפעם הראשונה בישראל, החל ניסוי מעבדתי על השפעת קנבינואידים מסוגים שונים על תאי הדם הלבנים של חולי קורונה. בכל זן של קנאביס ישנם מאות חומרים פעילים. אנחנו מבקשים לבחון לאיזה רצפטורים הם מתחברים, מה המסר שהקנבינואיד מעביר אל תוך התא וכיצד הוא מפחית את הפעילות הדלקתית", אמר. "אנחנו מאמינים כי נתקדם באופן מואץ לשלב הניסוי הקליני בחולי קורונה, בשל הנגישות לביובנק, באגף המחקר ברמב"ם".

"מקווים שנוכל לטפל בחולים - היכן שהתרופות הקונבנציונליות נכשלו"

"מטרת המחקר היא לטפל בסערה הדלקתית כשהיא עוד מתקרבת ועוד לפני שמצבו של החולה מדרדר והוא זקוק למכונת הנשמה. אנו מקווים כי בעזרת פענוח מנגנון הפעילות של הקנבינואידים בזמן הסערה דלקתית נוכל לטפל בחולי הקורונה היכן שתרופות קונבנציונליות נכשלו", סיפר ד"ר חיון. "הייחודיות בטיפולי הקנאביס אצלנו היא בהתבססות שלנו על הבנת המנגנון ועל ממצאים מדעיים".

ד"ר שלומית יהודאי-רשף, מנהלת המכון למחקר רפואי ברמב"ם, הסבירה: "ראינו בהקמת מאגר ביובנק לצד המרכז למחקר קורונה צורך הכרחי, בתקופה שבה יש צורך בתשובות מהירות ובהנעה מואצת של מחקרים". לדבריה, דגימות הדם הן המשאב הנגיש ביותר המאפשר דיגום מתמשך – על מנת להבין של תהליכים ביולוגים בזמן המחלה ולפיתוח חיסון ותרופות.

"ברמב"ם אושפזו בשבועות האחרונים עשרות חולי קורונה, שמהם נאספו דגימות גם לצורכי מחקר", סיפרה והדגישה כי למרות המורכבות והסיכון הגבוה. "מצאנו דרך בטוחה להפריד את תאי הדם הלבנים, ובהם גם תאי מערכת החיסון, מדגימות של חולים מאומתים".