ישראל מרכינה ראש לזכר הנופלים שהקריבו את חייהם למענה: הערב (שני) נפתחים אירועי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה - 23,816 חללים משנת 1860 ועד היום ו-4,166 נופלים בפעולות איבה. בשעה 20:00 נשמעה צפירה באורך דקה ברחבי הארץ, שסימנה את פתיחת יום הזיכרון - ולאחריה החל טקס יום הזיכרון הממלכתי בכותל. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

הטקס הממלכתי בכותל התקיים השנה במתכונת שונה, בשל התפרצות הקורונה והמגבלות על התקהלות. הנשיא ראובן (רובי) ריבלין והרמטכ"ל רב אלוף אביב כוכבי הוזמנו לנאום, כבכל שנה, אך האירוע התקיים ללא נוכחות קהל. בסיום הטקס נקרא הציבור הישראלי לצאת למרפסות לשירה המונית של "התקווה".

הנשיא: "קשה התחושה שאיננו יכולים להתאסף יחד ולכאוב"

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין פנה בנאומו למשפחות השכולות ואמר: "השנה אתם לבד בחדרים, איננו יכולים להגיע אל בתיכם, איננו יכולים לעמוד לצידכם בחלקות הצבאיות. איננו יכולים לחבק אתכם, לאמץ אתכם לליבנו כשהצפירה מפלחת את השקט, קורעת את הלב. כמה קשה ההבנה, התחושה, שאיננו יכולים להתאסף יחד, משפחה, וחברים, ואוהבים, כדי לכאוב, לרגע אחד, יחד. לכאוב יחד, את יקירכם שאינו. להיעטף בחיבוק של אוהביו, של אלה המבקשים להכיר ולזכור אותו, גם אם לא פגשו בו מעולם".

עוד אמר: "אתם, בכל יום, נלחמים למען החיים. והנה באה עלינו תקופת המגפה, ופתאום נדמה שהעולם מסתובב לאט יותר. בידוד כזה, ימים שכאלה, מציפים אצל כולנו את מה שיש. אבל הם מציפים עוד יותר, אני יודע, את מי שאינו. הם מציפים עוד יותר, את החלל, את הגעגוע, את הכאב.

ראובן ריבלין (צילום: החדשות , החדשות12)
ריבלין בטקס יום הזיכרון בכותל, עם מסכה | צילום: החדשות , החדשות12

לדבריו, משפחות הנופלים "לא צריכות את יום הזיכרון כדי לזכור. לכן יש הרי עוד כל כך הרבה ימים, עוד כל כך הרבה לילות, כל השנה. היום הזה הוא בשבילנו. כדי שנוכל ולו לרגע, להכיר את הפנים והשמות, החיים והסיפורים של בני ובנות הארץ הזו, של האהובים שלכם. כדי שנזכור ונזכיר את שתי ההבטחות העומדות בבסיסה של הברית הישראלית, לבנות בזיעת אפנו חיים ראויים, שקטים ובטוחים לילדינו, ולהחזיר אותם הביתה בכל מחיר, גם אם לא שבו מן הקרב".

הנשיא הוסיף: "השנה לא נוכל לבכות יחד, השנה לא נוכל להביט בעיניכם, אבל נזכור את שתי ההבטחות האלה. נזכור ונזכיר, ונרגיש היטב, גם השנה, את המחיר הבלתי נתפס שנכפה עלינו על מנת שהבטחות אלה יקויימו. השנה יותר מתמיד, ניתן להם כולנו חיים. נהיה אנחנו נרות הזיכרון של החיים שכבר הספיקו לחיות, ושל החיים שלא יספיקו עוד לעולם. נחבק אתכן משפחות יקרות, מרחוק, לבנו אחוז בשלכן. נפשינו קשורה בנפשכם. יהי זכר בנינו ובנותינו, צרור בצרור החיים, ונצור בלוח ליבנו לעד".

טקס יום הזיכרון בכותל (צילום: החדשות 12, החדשות12)
רחבת הכותל נותרה כמעט ריקה | צילום: החדשות 12, החדשות12

 

רחבת הכותל כמעט ריקה אבל לנגד עיניי – עם ישראל

הרמטכ"ל אביב כוכבי

אחרי הנשיא נאם הרמטכ"ל אביב כוכבי, שאמר: "בשם כל צה"ל, אני זוכר את החובה והזכות שהמדים מקנים לנו". כוכבי התייחס לאופי הייחודי של טקס יום הזיכרון השנה ואמר: "הרחבה כמעט ריקה מאדם, אבל לנגד עיניי עם ישראל שעליו נשבעו להגן כל חיילי צה"ל בעבר ובהווה, ובשורות הראשונות עצובים ועצורים בני המשפחות השכולות".

אביב כוכבי‎ (צילום: החדשות , החדשות12)
הרמטכ"ל כוכבי בכותל, הערב | צילום: החדשות , החדשות12

עוד אמר: "אלו ימים מורכבים, המביאים עימם דאגה וחשש, הנובעים מהסכנה שמרחפת. תקופת משבר, כמו תקופת מלחמה, דוחקת את הטפל והשולי, ומבליטה את החשוב, את הערכי, ואת קדושת החיים. עבור מפקדי צה"ל וחייליו, החשוב, הערכי וערך החיים הם המהות כל הזמן, הנובעים מייעודנו: השמירה על ריבונות המדינה ועל ביטחון אזרחיה. למען מטרה זו נשקיע כל מאמץ". עוד אמר כי הסכנה "מרחפת בקביעות" מעל חיילי צה"ל "ומעת לעת משיגה אותנו, ומשאירה משפחה אחר משפחה כואבת ושבורה לנצח".

בפנייה למשפחות אמר: "גם כעת, למרות המרחק, כל עם ישראל ביחד איתכן, באמצעות כל סוגי המסכים. איש איש בביתו, עוצר, מזדהה ומקדיש זמן לזיכרון הבנים והבנות. את כל עם ישראל חוצה היום הצער בחוט מחוספס, אבל הכאב שלכן המשפחות לא ניתן לתיאור. הוא קבוע ואינסופי, שוכן בלב ובתודעה, נוכח כמו מחזור הדם בגוף, ופועם ברציפות כמו הדופק".

כוכבי: צה"ל מוכן, עוצמתי והתקפי מול האויבים

לדבריו, "דבר אמנם לא ישתווה לכאב ולחוסר שאתן חשות, אך יש לו לכאב ערך ותכלית. חזרנו לתמיד לארצנו ואנו עומדים על המשמר, אשר גובה מחיר יקר. אין כיום כמעט חלקה או מקום בארץ ישראל שאינם ספוגים בדם לוחמינו. אך כיום, בדרכים שפרצו המשוריינים נוסעות אלפי מכוניות, במקום המשלטים שבהם חרפו הלוחמים את נפשם הוקמו יישובים שוקקים, ובמקומות שבהם צעדו והתקיפו פלוגות וגדודים, בנויות ערים".

"בכל מקום שאליו הגיעו יחידות צה"ל, הונף דגל המדינה, וחיים וקהילה החלו להתפתח. אבל היום, הדגל משפיל קומה לזכר הנופלים, ומזכיר לכולנו שהכאב העצום שאתם, בני המשפחה, חשים, הוא כאב החירות וכאב העצמאות שיש למדינת ישראל. ומחר הדגל יתרומם לראש התורן".

הנשיא ריבלין והרמטכ"ל כוכבי בטקס יום הזיכרון 2020 (צילום: עמוס בן גרשום)
"צבא העם מקבל משמעות שונה" | צילום: עמוס בן גרשום

על 18,561 החיילים והמפקדים שמתו אמר: "במותם אפשרו לנו חיים בטוחים במדינת ישראל. בני המשפחות היקרים, מדינת ישראל היא של כל אזרחיה אבל קודם כל שלכן. ועכשיו בדור שלנו, חובתנו להמשיך ולהבטיח את החיים בביטחון. מול אויבים וצבאות טרור שלא חדלים מלנסות לפגוע באזרחי מדינת ישראל – ניצב צה"ל, מוכן, עוצמתי והתקפי".

"נתייצב לכל משימה מתוך נכונות ונחישות, ונראה בניצחון את הדרך היחידה להשגת המטרה. לא נפסיק לבקר את עצמנו, ונדרוש מעצמנו שיפור והתחדשות. לא נחשוש לשנות ולהשתנות, נגלה אומץ בהחלטות, ונוביל בכל אתגר שלצה"ל יש בו יתרון".

על שיתוף הפעולה במאבק בקורונה אמר: "זו תקופה מורכבת ואני תקווה שתסתיים בהקדם. צה"ל רתום בכל כוחו למלחמה בהתפשטות המגפה, ועושה כל שניתן כדי לסייע למדינת ישראל. זהו אתגר לאומי. כשהדלת נפתחת ואישה בת 80 פוגשת חייל בן 20 עם חבילת מזון, צבא העם מקבל משמעות נוספת. נמשיך לעמוד על המשמר בכל הזירות, נעשה כל שביכולתנו על מנת להגן על אזרחי מדינת ישראל, נסייע ככל שצריך בחזית הבריאות".

"אנו עושים זאת מתוך תחושת דחיפות, הזדהות ונפש חפצה. זהו צה"ל – צבא העם למען העם. אנו גאים ללבוש את מדי צה"ל, ולבצע בשמו משימות צבאיות ולאומיות כאחד. זה ייעודנו והמקום הזה, רחבת הכותל – ממחיש אותו. היום אנו תוקעים בשופר זעקה משולבת של אבל ושל חירות. נוסיף לחזק את הפצועים, לחזק את משפחות השבויים והנעדרים, ונעשה כל מאמץ להשיבם לגבולם".

ממשרד הביטחון נמסר: "אגף משפחות, הנצחה ומורשת שם לו למטרה לשמר את הסממנים של יום הזיכרון מחד ולאפשר לציבור לכבד את זכר הנופלים, מבלי לסכן את בריאותו מאידך". בשל כך כל הטקסים - ובהם האירוע בכותל שמהווה את אות הפתיחה ליום הזיכרון - נערכים ללא קהל. במהלך יום הזיכרון, דגלים על בניינים ציבוריים יורדו לחצי התורן. מחר בשעה 11:00 תישמע צפירה בת שתי דקות.

לפי נתוני משרד הביטחון, מספר חללי מערכות ישראל עומד על 23,816. מתוכם 42 חללים נוספו למניין הנופלים בשנה האחרונה. 33 נכים שנפטרו כתוצאה מנכותם הוכרו במהלך השנה כחללי מערכות ישראל. על פי המוסד לביטוח לאומי מספר הנופלים הכללי בפעולות האיבה הוא 4,166. 

בית העלמין הצבאי קריית שאול והר הרצל (צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון)
בית עלמין צבאי, ארכיון | צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון

מאז קום המדינה נרצחו בפיגועים 3,153 בני אדם, מתוכם 120 אזרחים זרים שנהרגו בארץ ו-100 ישראלים שנספו בפיגועים שבוצעו בחו"ל. בשנה החולפת נהרגה ישראלית אחת בפיגוע איבה - רנה שנרב ז"ל, שנרצחה בפיגוע במעיין דני הסמוך ליישוב דולב באוגוסט 2019. פיגועי האיבה הותירו 3,241 יתומים בהם 120 יתומים משני ההורים, 817 אלמנים ואלמנות ו-897 הורים שכולים, שחיים עמנו היום.