אחד הדברים הטריוויאליים בשנת 2020 הוא קליטה סלולרית בסמארטפונים כמעט בכל מקום בישראל. ולמרות זאת, בנחלים רבים בצפון ובדרום הכיסוי הסלולרי לא מלא וכך, בזמן שבו מטיילים רבים מוצאים את עצמם חסרי אונים, ברגעי משבר, שיטפונות או פציעות, אין להם יכולת ליצור קשר ולהזמין חילוץ.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אסון נחל צפית שבערבה, במהלכו קיפחו את חייהם עשרה בני נוער, במהלך טיול גיבוש למכינת בני ציון, הוביל לחשיבה מחודשת על פתרונות טכנולוגיים להזעקת עזרה, או חילוץ בעת הצורך. עמותת "בין השיטין", שעיקר עיסוקה בחינוך, שיתפה פעולה עם רשות הטבע והגנים ופיתחה את מערכת "וויפי אס או אס" כדי לתת מענה בדיוק למצוקה הזאת.

באמצעות ניתוח הכיסוי הסלולרי בנחלים בעלי תעבורת מטיילים גבוהה ומקומות מועדים לפורענות מבחינת פציעות ושיטפונות, מוקמו מערכות שונות בצפון ובדרום, בדרך כלל באמצעות גלישה מגובה. מערכת ראשונה כבר הוצבה בנחל אוג במדבר יהודה.

המערכת החדשה שתאפשר קליטת סלולר בחירום בשטח
המערכת החדשה שתאפשר קליטת סלולר בחירום בשטח

מדובר בטכנולוגיה פשוטה למדי. המערכות מותקנות במרחק של מאות מטרים בגובה מעל תוואי הנחל, אנטנה סלולרית משדרת לתחנת עגינה בשטח וזו מבצעת המרה של רשת הסלולר לווי-פיי ומשם לטלפון הסלולרי של המטייל.

זה לא היה פשוט להגיע לפתרון כזה. צריך להתאים אותו לתנאי שטח קשים ולפעילות ללא תשתיות ותוך שימוש באנרגיה מתחדשת. מטייל הזקוק לעזרה יכול להגיע לנקודה מסומנת בשטח, להתחבר לרשת וכך להזעיק עזרה. המערכת החדשה צפויה להיטמע בעתיד הקרוב בנחלים רבים ברחבי הארץ, בתקווה למנוע את האסון הבא.

אבישי ברמן, מייסד הפרויקט ומנכ"ל עמותת "בין השיטים" סיפר: "אנחנו מנסים בעצם לגבש איזשהו רעיון שיוכל להפוך את תחום הטיילנות לתחום בטוח יותר".