הוויכוח בקהילה המדעית לגבי יעילותה של המסכה במניעת הידבקות בנגיף הקורונה עדיין נמשך, אולם ממצאים מבדיקות שונות ברחבי העולם מהווים כיום בסיס ידע משמעותי, שבהשפעתו החליטו במדינות רבות לחייב את האזרחים לעטות מסכה כשהם במרחב הציבורי.

להורדה והדפסה של המדריך המצויר להכנת מסכה לחצו כאן

ביום שבת פרסמנו כאן לראשונה את הדרישה החדשה של משרד הבריאות מהממשלה לחייב לעטות מסכה במרחב הציבורי, וכבר ביום שלישי עוגנה הדרישה הזו בצו שייכנס לתוקפו מחר (ראשון) ב-7:00 בבוקר. על פי הצו, כולנו חייבים לעטות מסכה (קנויה או ביתית) בכל מקום שהוא אינו מקום מגורינו. ישנן החרגות לכלל זה, אך הן לא רחבות, ואותן תוכלו למצוא כאן.

בעוד שמחקרים מראים כי מסכות תוצרת בית אינן יעילות כמו מסכות תעשייתיות שנועדו להגנתם של צוותים רפואיים, הם גם מראים כי הן עדיפות בהרבה על לא לעטות מסכה כלל. למעשה, מדובר בצעד משמעותי במניעת התפשטות הנגיף, זאת לצד שמירה על היגיינה, שטיפת ידיים לעיתים תכופות ובידוד חברתי.

אז מה תעשו אם אין לכם מסכה קנויה? בעזרת האיורים שאיירה ליאור מנדל, הכנו בשבילכם מדריך שיסייע לכם להכין מסכה בבית. בהצלחה!

המדריך להכנת מסכה בבית

כלים:

חוט ומחט
מספריים
סיכות או קליפסים כדי להחזיק את הבדים במקום

חומרים:

בד 100% כותנה, 50x50 ס״מ
4 רצועות כותנה, באורך של כ-45 ס”מ, וברוחב של כ-2 ס״מ
או
4 שרוכים שטוחים, חדשים ונקיים.

שלב 1 - מכינים את הבסיס

 שתי שכבות המסכה

בחרו את הבד שאיתו תעבדו, שטפו אותו במים חמים מאוד (הכי חם שאפשר במכונת הכביסה), ויבשו גם כן על חום גבוה ובסביבה נקייה ומחוטאת. עדיף להשתמש בבד עמיד וקשיח, כמו מגבת מטבח חלקה מכותנה. קפלו את הבד לשניים. חתכו מלבן בגודל 24X17 ס”מ - כדי ליצור שני מלבנים זהים מהבד, כמו באיור. זה הבסיס למסכה.

רצועות

חתכו 4 חתיכות מהבד שייעדתם לרצועות, כל אחת באורך של כ-45 ס”מ. קפלו את הדופן הימני והשמאלי פנימה, ותפרו לאורך הרצועה באמצע, כדי למנוע פרימה של הבד. היעזרו באיור.

אם השתמשתם ברצועות גומי מוכנות או בשרוכים - אין צורך בשלב הזה.

 שלב 2 - מוסיפים את הרצועות למסכה

קחו אחד ממלבני הבד שהכנתם קודם, הניחו אותו על המשטח כשהצד החיצוני פונה כלפיכם (כלומר, הצד שבסופו של דבר ייראה כשתלבשו את המסכה, זה עם ההדפס). קחו את ארבע הרצועות ומקמו אותן באמצעות סיכות בארבע פינות המלבן, כשהן במרחק מסוים מהדופן. תוכלו להיעזר באיור שמראה את המיקום של חיבור הרצועות ב״איקסים״. אנחנו ממקמים אותן כרגע על קו דמיוני של תפירה, שאליו נגיע בהמשך.

 שלב 3 - מחברים

קחו את המלבן השני שהכנתם, הוא השכבה השנייה של המסכה. שימו וחברו אותו בעזרת סיכות (כמו באיור) למלבן הראשון, כשהצד החיצוני (זה עם ההדפס) פונה כלפי פיסת הבד השנייה, ולא כלפיכם. אנחנו בעצם יוצרים מצב שבו כרגע לא רואים את ההדפסים כי הם בפנים.

שלב 4 - מתחילים לתפור

התחילו מנקודה הממוקמת על היקף המלבנים (כפי שמסומן באיור), ההיקף שכאמור רחוק מעט מהשוליים.

תפרו מסביב, תוך כדי שאתם מחברים את שני המלבנים זה לזה, וב-4 הנקודות של חיבור הרצועות - אתם מחברים גם את הרצועות לשני המלבנים. הקפידו וודאו שהרצועות מחוברות כהלכה. אם יש צורך, תפרו מעלה ומטה מספר פעמים על שתי שכבות המסכה והרצועות. אל תשלימו את המלבן - השאירו מרווח של כ-4 ס״מ בין נקודת ההתחלה לסוף.

 

שלב 5 - הופכים את המסכה

הרווח הזה הוא שמאפשר לנו להפוך את המסכה ולהשאיר את התפרים בפנים - ואת ההדפס בחוץ. עשו זאת בעדינות. עכשיו הרצועות אמורות גם הן להיות בחוץ, כל אחת בפינה שלה.

ועכשיו לקפלים. קפלו את המסכה לרוחב של שלושה פסים בממוקמים במרחק זהה זה מזה. את הקיפולים החזיקו באמצעות סיכות (כפי שמסומן באיור). אנחנו יוצרים כאן משהו שיאפשר למסכה להתקפל בקלות ולהתאים את עצמה לקימור של הפרופיל שלנו, כמו במסכות קנויות.

שלב 6 - גימורים

כעת כשהכפלים שלחם מוחזקים היטב באמצעות הסיכות, הגיע הזמן לתפור פעם אחרונה, הפעם במרחק של 60 מ״מ מהתפר הפנימי שכבר עשינו. בצד שיותר קרוב לדופן החיצוני של המלבן. שימו לב שהבד עבה במיוחד היכן שקיפלנו אותו, אז עשו זאת לאט ובזהירות.

עכשיו, במרחק 60 מ"מ נוספים מהתפר האחרון, תפרו לאורך המלבן שוב (כמו באיור). עכשיו הגימור מושלם.

המסכה מוכנה.

הערות

 חשוב: מומלץ להשתמש בבד כותנה ולא בגומי כדי להכין את הרצועות, הוא עמיד יותר לשטיפות ולחיטוי.

 המסכה הרב פעמית תגן עליכם רק אם תקפידו לנקות ולחטא אותה כהלכה, בין שימוש אחד לשני.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות