האגודה למען הלהט"ב וארגון חוש"ן שיגרו היום (שלישי) מכתב לצבא ובו דרישה לדיון דחוף בפגיעה בחיילים להט"בים. הבקשה הגיעה בעקבות אירוע אלימות שהתרחש לפני יומיים ובו קצין התעמר בחייל ואיים עליו בנשקו בעודו לועג לאפשרות שהינו להט"ב וקורא לו לצאת מהארון, בנוכחות חיילים נוספים. המכתב שוגר לראש אכ"א, ליוהל"ם, לקח"ר, לקמצ"ר ולפצ"ר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

בפנייה לצבא הדגישו באגודה ובארגון: "הלהט"בופוביה בצה"ל איננה תופעה חדשה. הארגונים הגאים עוסקים במשך שנים במניעתה ומנסים לסייע למערכת הצבאית לקלוט להט"בים המגיעים לפתחה מתוקף חוק גיוס חובה לסביבה בטוחה ושוויונית. אלימות, לעג, הדרה, אפליה, נידוי ועוד הן תופעות המוכרות היטב, לצערנו, למשרתים הגאים הרבים".

מצעד הגאווה 2019 (צילום: עופר חן)
מצעד הגאווה 2019 | צילום: עופר חן

במכתב ציינו את האירוע שנחשף ביום שבת האחרון בו קצין התעמר בחייל ולעג לנטיותיו המיניות. "כל העוסק במנהיגות וחינוך יודע שהתנהגות כזו היא רק ביטוי קיצוני של תופעה רחבה הרבה יותר ולא הייתה יכולה להתקיים ללא תשתית תרבותית שתאפשר זאת. התנהלות צה"ל עד כה מייצרת תחושה צורמת של הזנחת ביטחון המשרתים הגאים".

"תחושה זה מבוססת, בין היתר, על כך שפרט לאחריות היוהל"ם להתאמות פרקטיות עבור חיילים מהקהילה הטרנסית, לא הוגדר אף גוף עם אחריות וסמכות לטיפול, מניעה וניתור של להט"בופוביה. כאשר זו תמונת המצב, על אף פניות רבות בנושא, אין להתפלא כי להט"בופוביה היא חלק משגרת היומיום עבור משרתים והמשרתות ואף מגיעה לעיתים לאלימות של ממש".

אוהד חזקי, מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב (צילום: עמרי שפירא)
אוהד חזקי, מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב בישראל | צילום: עמרי שפירא

בהמשך המכתב, פורט מעט רקע על הקהילה הגאה והקשר שלה לצה"ל: הקהילה הגאה מהווה מעט יותר מ-10% מהאוכלוסייה, לכן נתון זה נכון גם למשרתי צה"ל. נציגי האגודה והארגון ציינו כי התקיימו מספר פגישות בין היוהל"ם לפורום ארגוני הלהט"ב ובהן נמסר כי צה"ל מעולם לא קיים מחקר מקיף שבודק את תופעת הלה"טבופוביה ביחידותיו.

תמר יהל, מנכ"לית חוש"ן
תמר יהל, מנכ"לית חוש"ן

צה"ל הגביל את פעילויות והכשרות הארגון החינוך של הקהילה הגאה ,חוש"ן, לדרגת סרן ומעלה. החלטה זו צמצמה את פעילות חוש"ן ומנעה אותה כמעט לחלוטין בתוך מצה"ל. במקביל, עבור מפקדים זוטרים לא קיימת שום הכשרה חלופית מחייבת בנושא. בנוסף הודגש כי על פי החוק למניעת הטרדה מינית התייחסות מבזה למינו או מיניותו של אדם הינה הטרדה מינית.

בסיום הפנייה הודגשו בפני הצבא הנושאים הדחופים לדיון:

הסמכת גורם מקצוע שיהיה אמון על טיפול, מניעה וניטור להט"בופוביה בצה"ל, באופן שיוגדר ויסמיך אנשי מקצוע בעלי סמכות ואחריות לעסוק בנושא.

קיום מחקר פנים-צה"לי שיסקר את תופעת הלהט"בופוביה בצבא הן באופן כמותי והן איכותני. זאת לטובת למידת התופעה, מאפייניה, ממדיה והשפעותיה על המשרתים והארגון.

גיבוש תכנית עבודה לגוף שיקבע כי אמון על הנושא כאשר מטרת העל תהיה מיגור תופעת  הלהט"בופוביה בצה"ל.

הנחייה להכשיר ולהנגיש את מרכז הדיווח לפגיעות מיניות של היוהל"ם גם לאיתור הטרדות ופגיעות על רקע זהות מגדרית או נטייה מינית.

התאמה ויישום הפקודות והחוק הצבאי לטיפול וענישה במקרים של להט"בופוביה באופן שמבחין ומכיר בכך שמדובר בפשע שנאה, כפי שעושה חוק העונשין

עדכון על ממצאי חקירת המשטרה הצבאית במקרה המתואר בהקדמה ודרכי הטיפול ביחידה הרלוונטיות.

תגובת דובר צה״ל: עם היוודע האירוע, התקיים תחקיר פיקודי בראשות קצין חי״ר וצנחנים ראשי ובסופו הוחלט על הדחת הקצין מתפקיד פיקודי. כמו כן, בסמוך לאירוע נפתחה חקירת מצ״ח ובסיומה יועברו הממצאים לבחינת הפרקליטות הצבאית. המכתב התקבל בצה"ל ויענה במישרין.