המירוץ למכונות הנשמה: מספר החולים הקשים הולך וגדל, לכן מספר המונשמים מזנק, וכל מונשם צריך מכונת הנשמה. הבעיה היא שבישראל יש רק כ-1,500 מכונות וזה לא מספיק. אם התחזית הקשה תתממש - יהיו יותר חולים ממכונות והרופאים יצטרכו להחליט - מי יקבל מכונה ויחיה ומי לא.

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

איש העסקים מריוס נכט, ממייסדי ענקית הטכנולוגיה צ'ק פויינט, רתם צוות קטן של יוצאי תלפיות כדי למצוא תוך זמן קצר דרך לייצור המוני של מכונות הנשמה. עם קצת תושייה, אלתור והרבה חוכמה - הצוות מקווה להביא את הבשורה שהעולם מחכה לה כמו אוויר לנשימה.

"לפני שבועיים קיבלתי טלפון מאנשים שקשורים במריוס נכט", ד"ר בני רוסו, מנכ"ל MDSG. "הועלתה השאלה של חלילה מה יקרה אם יהיה פה איזשהו תרחיש קיצוני שיהיה צורך בהמון מערכות הנשמה. הוא נתן מיד את ברכתו גם מבחינה מימונית וגם מבחינת להזיז כל מה שאתה יכול כדי לקדם את זה".

"הם עובדים על 4 פרויקטים בו-זמנית, ואז התפרצה הקורונה, וזה ברור לנו שאנחנו, כולנו בוגרי תלפיות, רוצים להחזיר למדינה", שיתף מריוס נכט, יו"ר צ'ק פוינט.  "אני בכלל עליתי ארצה בגיל שלוש והמדינה קלטה אותי אז ברור שמתגייסים. הסתכלנו מסביב מה אנחנו יכולים לעשות הכי טוב והבנו שזה מכונות הנשמה".

חברה ישראלית פיתחה מענה לבעיית מכונות ההנשמה
הפתרון לבעיית מכונות ההנשמה?

"היה לי איזשהו רעיון לקחת בקר ובעזרת הבקר הזה לשלוט בכל הפרמטרים שצריכים", סיפרה נעמה ויינטראוב, מנהלת מחקר קליני שעומדת בראש אחת הקבוצות. "זה מצד אחד פתרון שמכיל רכיבים פשוטים מאוד שניתן לייצר בארץ ומצד שני יש לו מעט מאוד מערכות נעות, מה שיכול להפוך אותו לפשוט יותר לייצור. אנחנו עכשיו בשלבים הסופיים ונמצאים בקשר עם משרד הבריאות כדי להבין מה הדרישות שלהם בשביל להכניס את זה לשימוש".

ולא רק הם מנסים - חברה ישראלית נוספת פיתחה מענה יצירתי לבעיית מכונות ההנשמה, שמתבסס על ציוד קיים ואף נפוץ. כמה בוגרים של אחת היחידות המובחרות בצה"ל חברו למנהל המחלקה לטיפול נמרץ בהדסה הר הצופים, ד"ר אלחנן פריד, ופיתחו רעיון שהיה מונח למעשה מתחת לפנס אבל מישהו היה צריך לזהות אותו. הפיתוח נשען על מכשירי ההנשמה הידנית "אמבו", מהסוג שיש בכל אמבולנס וגם בכל תיקי עזרה ראשונה - מדובר באלפים ברחבי הארץ.

הפיתוח הופך את ה"אמבו"  ממכשיר ידני לחשמלי ואוטומטי. הדבר התגלה למשרד הביטחון, למנהלת פיתוח אמצעי לחימה, שם התלהבו מהרעיון ופרשו בסוף השבוע את חסותם על הפיתוח הייחודי, גייסו את אנשי התעשייה האווירית והחלו בהדפסות תלת מימד לייצור מיידי רכיבים וחלקים כדי לקחת אלפי מכשירי "אמבו" ולהפוך אותן לאוטומטיים.

מחר יגיעו לנקודת החלטה: מי הקבוצה שהדגם שלה יעבור לייצור. הזמן הוא סופר-קריטי: הם צריכים מהר מאוד למצוא את התוכן ואת העיצוב האופטימלי, ולהתחיל לעבוד עם התעשיות הביטחוניות על ייצור הדגם. תקווה אחת משותפת לכל המפתחים - הלוואי שלא יצטרכו את זה.