הכירו את "קרטה קיד" מכפר תפוח: הוא נולד בהוואי, שם גדל ולמד את מסורת הלחימה של השבטים, בשטח וביערות. ואז, פגש זוג ישראלים שנפש באי האקזוטי והתגלגל לישראל. אחרי שהגיע לכאן הוא ניצל את כישוריו והפך למאמן המיוחד של הסיירות והיחידות המובחרות של צה"ל. הוא מתמחה בלוחמה זעירה ובקרב מגע והחיילים רק מחכים לשיעור שלו, מעריצים אותו. הם מספרים שהוא מזכיר להם את המדריך המיתולוגי מהסרט מיסטר מיאגי מהסרט קרטה קיד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"יחידות לא היו מבקשות אותו אם הן לא היו מרגישות שיש לו מה לתרום", מסביר חבר הכנסת והרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי. "הוא מומחה ללומה בסבך, ללוחמת לילה, להתגנבות ולהישרדות. הייתה לו תרומה מכרעת בהכנת הכוחות, וצה"ל חייב לו הרבה על מה שהוא לימד אותנו". הוא נולד לפני 65 שנה באי קוואי, אחד משמונת האיים של הוואי. לפני שעלה לישראל שמו היה מלואה נואי אאו איאה, והיום קוראים לו נדב צדוק יאיר.

נדב יאיר, מאמן לוחמה זעירה (צילום: החדשות12)
נדב יאיר, מאמן לוחמה זעירה | צילום: החדשות12
נדב יאיר, מאמן לוחמה זעירה (צילום: החדשות12)
בצבא מכנים אותו: "נדב כאבי גב" | צילום: החדשות12

לפני כעשר שנים הוא התיישב על גבעה בשומרון ליד כפר תפוח. לא קנה את האדמה, לא שאל איש והקים בית שנראה כמו משהו בין אוהל גדול לבקתה. הוא מתגורר לגמרי לבדו, מוקף כפרים ערביים. "אני אוהב את השקט פה זה סוגר לי מעגל ככה נולדתי וחייתי. בתוך כפר בלי חשמל ובתוך הטבע", מספר יאיר. "אני לא מנסה להתרחק מבני אדם, זה פשוט יוצא יותר זול וזה מה שהקדוש ברוך הוא נותן לי עכשיו. גם אם אזכה בלוטו אגור כאן. אני נער גבעות אבל מבוגר יותר".

אוכלוסיית הוואי נחלקה בעבר לשבטים שונים לפי האיים, ובמשך מאות שנים נלחמו זה בזה עד שקם המלך שניצח ואיחד את האיים. קיום הוואי היא אחת מחמישים המדינות של ארצות הברית אבל תמיד נשאר גרעין קטן של לוחמים מסורתיים. "נגמרו המלחמות אבל השאיפה של הוואי נותרה להיות עצמאית מארה"ב", הסביר יאיר. "סבא שלי שהיה אחד מהמאמנים הראשיים של לוחמה בהוואי. הוא היה לוקח אותי לכל האימונים שהוא העביר כי הוא לא היה משאיר אותי בבית".

נדב יאיר, מאמן לוחמה זעירה (צילום: החדשות12)
מאמן יחידה בצה"ל | צילום: החדשות12

הוא הוסיף: "סיימתי את הכשרת הלוחם בגיל 21. המסלול מתחיל מגיל 9 ונמשך עד גיל 21". לדבריו על קבוצות הלוחמים הקטנות מוטלות משימות חשאיות שמגיעות מההנהגה המקומית. הוא סיפר, ואין שום דרך לאמת את זה, שבגיל 15 הוא נשלח עם לוחמים נוספים לאמן כפריים. במדינה מסוימת במזרח אסיה. זה נשמע כמו דרום ווייטנאם אבל הוא לא אישר שאכן זו המדינה.

עוד הוא חושף כי הרג מישהו בפעם הראשונה - בגיל 15. "אני לא הורג אני מחסל", הדגיש יאיר. "להרוג זה כמו להגיד רצחתי. חיסלתי מישהו שבא להרוג אותי. באמצעות סכין. חיסלתי בסכין 18 אנשים ולא בארץ ולא בהרג ופשע".

נדב יאיר, מאמן לוחמה זעירה (צילום: החדשות12)
נדב יאיר, מאמן לוחמה זעירה | צילום: החדשות12

כשהיה בן 27 נמאס לו מהחיים בהוואי: "המקומיים רצו להשיג עצמאות בדרך השלום ואני הייתי יותר רציתי לעשות את זה בצורה אגרסיבית. הרגיז אותי שאנחנו לא לוקחים בכוח מה ששייך לנו". לפתע במהלך חייו בלי שהיה מוכן, זוג תיירים שפגש על החוף הראה לו את הכיוון החדש: "הם סיפרו לי שהם מתל אביב, מישראל. אז שאלתי איך שם, והם שאלו אם שמעתי על ארץ זבת חלב ודבש. אמרתי להם שכן, דרך הסבא שלי כשהייתי איתו בבית הוא היה מספר לי סיפורים מהתנ"ך. כשהם אמרו ישראל אמרתי לעצמי 'שם אני צריך להיות' וידעתי שאני אבוא לגור ולמות בישראל. כל זה משני תיירים שפגשתי על החוף בהוואי.

שנה אחרי שהגיע לישראל התגלגל לקיבוץ הדתי טירת צבי. שם ראה את האור והחלט להתגייר, הוא התחתן עם חוזרת בתשובה ובגיל 31 התגייס לצה"ל. למרות גילו המופלג לגיוס הוא התעקש על שירות מלא והגיע לסיירת גולני כמדריך קרב מגע. שם, גילו שהוא יודע הרבה יותר: מהר מאוד הוא החל להעביר סדנאות לרוב היחידות המובחרות. שדאות, הסוואה, לוחמה בסבך והתגנבות אל האויב בלילה.

נדב יאיר, מאמן לוחמה זעירה (צילום: החדשות12)
יגאל מוסקו פגש את הנינג'ה מכפר תפוח - בביתו | צילום: החדשות12

בשנות ה-90 הוא הדריך גדודים של צה"ל לפני הכניסה ללבנון. אז גם נתקל בו אלוף פיקוד צפון דאז, גבי אשכנזי: "אני זוכר איש צנוע עם עיניים מלוכסנות שלא נראה צבר. מבוגר עם דיבור שקט ורך. אבל ראית שיש בו סוג של עוצמה פנימית. איש שיכול להיות מסוכן לצד הרוך והשקט. ושמחתי שהוא בצד שלנו". אחרי שצה"ל יצא מלבנון והחלט לחסוך את התקן של הנינג'ה היחידות המיוחדות המשיכו לעלות אליו לרגל לקיבוץ ולקבל ממנו אימוני לילה ללא תשלום. החיילים הדביקו לו כיבוי: "נדב כאבי גב". 

ב-2017 צצה בעיה והוא ריצה 6 חודשי עבודות שירות בגלל שאיים באלת עץ על פלסטינים שהגיעו למסוק זיתים ליד ביתו. מדי פעם מגיע צוות מיחידה מובחרת לישון ולהתאמן אצלו: "הצבא לא משלם כל הזמן. והילדים שלי מתעצבנים שאני עובד בחינם אבל אני מרגיש שאני בשליחות וככה זה - הכל חוזר." דרך ארוכה עשה "נדב כאבי גב" - מכפר קטן ללא חשמל באחד מאיי הוואי - ועד אוהל ללא חשמל בארץ הקודש.