עשרות כרישים מהזן הנכחד בים התיכון "סנפירתן" נצפו בסוף השבוע לא רחוק מחופי אשדוד, כך סיפר היום (שני) ד"ר אביעד שיינין ל-N12. ד"ר שיינין, מנהל תחום טורפי על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים מבית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני באוניברסיטת חיפה, אמר שהוא מעריך שהכרישים מגיעים דווקא אלינו כי לעומת חופי ים תיכון אחרים, "החופים שלנו ידידותיים אליהם בצורה יוצאת דופן". לצד ההתרגשות, גם כאן משבר הקורונה משפיע ומעכב את המחקר של התופעה הנדירה הזו.

צפו: כשדני קושמרו צלל עם כרישים מול חופי ישראל

קיומה של אוכלוסיית כרישים באזור אשדוד ידועה, אולם עד כה לא נחקרה לעומק ואין כמעט מידע לגביה, ולכן החוקרים שמחו למצוא את הכרישים. "שמחנו לראות התקבצות של עשרות כרישים, שזוהו על ידינו ככרישי סנפירתן. מדובר במין שנמצא בסכנת הכחדה בים התיכון ולכן היה כל כך מרגש לראות מקבץ כל כך גדול שלהם, כאן אצלנו", אמר ד"ר שיינין.

הכרישים שנצפו בחופי אשדוד (צילום: אביעד שיינין)
הכרישים שנצפו בחופי אשדוד | צילום: אביעד שיינין

הכרישים שנצפו באשדוד, מצטרפים לאלה שנראו בחופי חדרה. לאור שתי התצפיות האלה מתחזקת ההערכה שחופי ישראל הם "נווה מדבר" עבור הכרישים בים התיכון. "התופעה של עשרות כרישות עפרוריות שמגיעות למים החמים שליד תחנת הכוח בחדרה היא ייחודית במינה בים התיכון", אמר ד"ר שיינין. "התצפית הנוכחית, של עשרות כרישי סנפירתן המתקבצים יחדיו, מתרחשת במספר מקומות, אבל היא בוודאי נדירה בים התיכון".

לצד ההתרגשות הרבה מהמראה הנדיר, גם בסוגייה זו למשבר הקורונה יש השפעה מכרעת, שכן בגלל ההגבלות שבתקופה האחרונה הופסק המחקר הימי. החוקרים מאוניברסיטת חיפה לא הספיקו להשלים את התכנון שלהם לשנה זו ולתייג את כרישי אשדוד בפעם הראשונה, אולם הם כן הספיקו להציב מקלט שיוכל לזהות האם כרישים שתייגו אקוסטית בחדרה "מטיילים" להם עד לאשדוד.

הכרישים שנצפו בחופי אשדוד (צילום: אביעד שיינין)
צילום: אביעד שיינין

ד"ר שיינין סיכם: "ישראל בולטת לטובה בחקיקה שאוסרת דיג כרישים ובתאיים (חתולי ים). הם מוגדרים כערכי טבע מוגנים וחשוב לזכור שאסור לפגוע בהם או להפריע להם בסביבת החיים שלהם. אנו מקווים שאנחנו עדים לתופעה של ריבוי התקבצויות כרישים בחופי ישראל, ואת זאת המחקר שלנו יבחן בשנים הקרובות".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות