משבר הקורונה הוא כבר לא רק משבר בריאותי – אלא משבר כלכלי דרמטי: למעלה -800 אלף עובדים פוטרו או הוצאו לחל"ת וחלקם נכנסו לבעיה תזרימית שמקשה עליהם לשלם את שכר הדירה החודשי ובעלי הדירות לא תמיד יכולים להתגמש ולסייע.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מיטל יבדאייב עבדה כמלצרית עד לפני שבועיים, אך המסעדה בה עבדה נסגרה – והיא הוצאה לחל"ת. הכסף מהביטוח הלאומי עוד לא נכנס, ומאז היא מתקשה לשלם את שכר הדירה. "ביקשתי מבעלת הבית שתבוא לקראתי קצת. היא לא רצתה", סיפרה.  

היא הוסיפה כי בעלת הדירה אמרה לה שהיא יכולה להתפנות אם זה לא מתאים לה. "אמרתי לה: 'אני פה שנתיים, את מכירה אותי, תמיד שילמתי לך בזמן, הכל בסדר'". יבדאייב סיפרה כי היא ציפתה לקבל תשובה אחרת מבעלת הדירה שלה: "מבאס חשוב שאנשים לא באים לקראתך במצבים הכי קשים.

יש גם שוכרים שהחליטו להציף את מצבם הכלכלי ולבקש הקלה מבעל הדירה – ובעלי הדירה לא הפנו להם עורף. מושקה היא "דוגווקרית" שאיבדה את כל הכנסותיה, פנתה לבעל הדירה שלה ונענתה בחיוב. "זה מאוד מביך ללכת ממקום שאתה ממש יציב כלכלית ואתה אף פעם לא מרגיש שאתה צריך לבקש עזרה, ממש להתחנן לבעל הבית, זה לא בן משפחה או משהו", סיפרה, "אני מאוד מודה לו מכל הלב שלי, זו בעיניי מצווה".

"הורדתי להם באלף שקלים לכל חודש"

מלבד השוכרים, גם המשכירים נמצאים באותה סירה, כשחלקם אף רבדו בעצמם את העבודה. לרועי הוביט אפרת יש שתי דירות באילת וביקנעם וגם הוא עצמאי שעבודתו הופסקה. הוא החליט כי לאות הזדהות עם שוכריו שפוטרו – הוא יוזיל להם את שכר הדירה. "הורדתי להם משמעותית באלף שקלים לכל חודש, אנחנו סגרנו על מרץ ואפריל. גם אני בעל משכנתה, אני סופג את זה".

עו"ד ענת בירן, מתמחה בנדל"ן, הסבירה: "כשאנחנו מדברים על הסכמי שכירות למגורים אין שום דרך משפטית להשתחרר מההסכמים. הנושא של מצב כלכלי קשה הוא לא עילה להשתחרר מההסכם. זו בעצם תהיה הפרת חוזה. מה שאני חושבת שהמדינה צריכה לעשות כדי להקל על המצב שנוצר, הוא דווקא להקל על הנושא של ארנונה, מס הכנסה, כדי שהמשכיר אולי יוכל לבוא לקראת השוכר שלו".