אחרי שנים של אין ספור עיכובים: השבוע החל הייצוא של קנאביס רפואי מישראל לחו"ל. המשלוח הראשון שיצא לדרך הסתכם עד כה בארגז אחד בלבד ובו בקבוקונים של שמן מרוכז שיוצר מ-350 ק"ג של קנאביס רפואי. שמן הקנאביס מיועד לטיפול בילדים אוטיסטים ובילדים שסובלים מאפילפסיה, במרכז רפואי גדול בבריטניה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

חגי הילמן, יו"ר BOL פארמה סיפר על הרגע ההיסטורי: "זו פעם ראשונה בהיסטוריה של ענף הקנאביס בישראל, שיש ייצוא מסחרי של קנאביס למדינה זרה". המשלוח שיוצא לחו"ל נשלח תחת אמצעי אבטחה, ושוויו נאמד בעשרות אלפי שקלים. מנהל מסוף המטענים הסביר: "ישנה אבטחה מיוחדת למטען הזה, ישנה פה יחידת פיקוח". 

שלוש שנים חלפו מאז עברה הצעת החוק שמאפשרת לייצא קנאביס רפואי מישראל לחו"ל, אבל בישראל כמו בישראל: ויכוחים, מריבות וביורוקרטיות הביאו לדחייה של שלוש שנים, והשאלה היא – האם זה לא מאוחר מדי להפוך עולמית מובילה בתחום?

אם ישראל תהפוך למעצמה עולמית זאת תהיה בשורה נפלאה לתעשייה ולחקלאות בישראל, אבל גם למטופלים עצמם, כי הרווחים מייצוא הקנאביס לחו"ל יאפשרו להוריד את המחירים למטופלים כאן בארץ, ולמעשה - לסבסד את הטיפול בהם.

"עדיין יש מחסור"

בינתיים בבתי המרקחת בישראל ישנו מחסור בקנאביס רפואי עבור המטופלים, שנוצר בגלל יישום כושל של רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות. הייצוא של קנאביס רפואי לחו"ל החל עוד לפני שנפתרה בעייתם הקשה של מטופלים רבים בארץ - מהלך שעורר ביקורת. 

קנאביס (צילום: aastock, shutterstock)
קנאביס. ארכיון | צילום: aastock, shutterstock

אורן ליבוביץ', עורן מגזין קנאביס טען כי הייצוא לחו"ל פוגע במטופלים בארץ: "במשרד הבריאות הבטיחו שעניי עירך קודמים, ולכן לא יתחיל הייצוא של קנאביס רפואי לחו"ל לפני שתיפתר הבעיה של המטופלים כאן בארץ, אבל עכשיו אנחנו רואים שזה לא קורה, ושהייצוא לחו"ל החל בזמן שלמטופלים כאן בארץ – אין קנאביס רפואי שעוזר להם". 

חגי הילמן, יו"ר BOL פארמה נשמע יותר אופטימי: "המחסור בבתי המרקחת כבר פחות חמור מכפי שהיה עד לאחרונה, ולפחות כשמדובר במוצרים שלנו, של שאיפה לחיים – אין מחסור".  

תגובת דנה בר און, מנכ"לית עמותת הקנאביס הרפואי: "הכיפה בוערת מעל ראשו של שר בריאות דתי בעודו מתעלם מעניי ארצו, וחמור מכך - בעודו שולח למדינה אחרת מוצרי אסדרה שהעמותה כבר הביאה בפני בג"צ ראיות להיות לכל הפחות עשויים לגרום לתופעות לוואי. הוא מסכן מתוך עיוורונו המוחלט לא רק 60 אלף חולים בישראל אלא כעת גם אלפי ילדים בבריטניה. העמותה מקווה שקרן הפיצויים של המדינה מלאה דיו, כי כרגע אנחנו חוזים באסון הומניטרי בהתהוות - ומישהו יצטרך לשלם על זה".