משרד הבריאות יפעל נגד הפסיכאטרים מתחקיר "אולפן שישי"? במכתב שהפנתה היום (ראשון) האגודה למען הלהט"ב בשם 13 ארגוני הקהילה הגאה בישראל למנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן-טוב, דורשים הארגונים למצות את הדין עם הפסיכיאטרים שהופיעו בתחקיר שפורסם ב"אולפן שישי" בסוף השבוע האחרון.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"בתחקיר נחשפה פרקטיקה שהדרך הכי טובה לתארה היא סירוס כימי של קטינים בריאים בידי פסיכיאטרים מורשים במטרה לדכא יצרים מיניים נורמליים. הסירוס הכימי נעשה באמצעות מתן תרופות פסיכיאטריות על בסיס אבחנות מוטות שנערכות באופן מניפולטיבי מעל ראשם של הקטינים", כתבו.

"מיותר לציין שהפרקטיקה הנחשפת בתחקיר מעלה חשש כבד להפרות אתיות חמורות - ואולי אף פליליות, המתבצעות באופן תדיר על ידי פסיכיאטרים מורשים. להפרות אלה עשויות להיות השלכות קשות על בריאותם ורווחתם של קטינים שהסיטואציה האמורה נכפתה עליהם".

קובי וינברג, לשעבר תלמיד ישיבה (צילום: החדשות12)
קובי ויינברג. "נתנו לי כדורים בכוח" | צילום: החדשות12



"כל מי שצפה בתחקיר אינו יכול שלא לחוש שאט נפש נוכח האפשרות שפסיכיאטרים שנשבעו את שבועת הרופא וקיבלו לידיהם את הכוח לעסוק בבריאות הציבור שותפים לדיכוי אלים של יצרים ונטיות מיניות טבעיות, וזאת באופן הנוגד את מושכלות היסוד של תחומי הרפואה והפסיכיאטריה".

ארגוני הלהט"ב דורשים ממשרד הבריאות לבדוק באופן מקיף את הטענות שעלו בתחקיר ו"למצות את הדין מול הפסיכיאטרים שמעלו בשליחותם המקצועית".

בעקבות התחקיר, פנתה ח"כ יעל גרמן (כחול לבן) לראש הממשלה נתניהו המשמש גם כשר הבריאות, לסגן השר יעקב ליצמן, ליועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט ולמ"מ המפכ"ל מוטי כהן, בבקשה לחקור את הנושא: "יש להביא להפסקה מיידית של הנוהג הנפסד והחמור, הגובל בהזנחה פושעת, בו בני נוער מקבלים תרופות פסיכיאטריות ללא הצדקה רפואית ותוך גרימת נזק". 

השיטה המזעזעת: דיכוי יצרים מיניים באמצעות כדורים פסיכיאטריים 

בתחקיר "אולפן שישי" שהביא אלי הירשמן, נחשפה השיטה בה עשו שימוש בכמה ישיבות: חונך מטעם הישיבה מלווה את התלמיד לפסיכיאטר, ושם השניים מספרים לרופא על המחשבות ה"לא טובות" של התלמיד. הפסיכיאטרים משתפים פעולה, ורושמים לעיתים גם תרופות שלא קשורות להפרעות שאובחנו - רק כדי שתופעת הלוואי של הכדור, כמו דיכוי היצר המיני, ישפיעו על התלמיד. בין היתר, הפסיכיאטרים רושמים ריספרדל, כדור שנועד בכלל לטפל בסכיזופרניה.

"שלוש שנים מהחיים שלי הייתי בישיבה בלי לצאת. התנאי לקבלה היה שאקח את הכדורים", מעיד קובי ויינברג, תלמיד ישיבה לשעבר. "מגיל 9 עד 15 לקחתי כדורים פסיכיאטריים שלא הייתי צריך. לא אכלתי ולא ישנתי, זה עשה לי דיכאון וזה הפך אותי לצל של עצמי, לא רציתי את זה. נתנו לי את זה בכוח - מורה תפס לי את הלסת, הכניס את הכדור בכוח ושפך מים".

קובי וינברג, לשעבר תלמיד ישיבה (צילום: החדשות12)
קובי ויינברג מבקר בישיבה שבה למד | צילום: החדשות12

י' הוא תלמיד ישיבה לשעבר שהיה בן 16 כשנשלח לפסיכיאטרית. "משגיח בישיבה גילה שמבוגרים הטרידו אותי והוא החליט שהבעיה בי, למרות שהתלוננתי וביקשתי שיעזור לי", הוא אומר. "הוא החליט שאני סוג של 'זונה' שלהם". החונך קבע תור אצל פסיכיאטרית, שרשמה לי' ריספרדל.

"תעשה 4-3 שנים בישיבה, ומפה - תתמודד בחיים"

מקור השיטה כנראה בשנות ה-90 אצל חסידות גור, אבל מאז היא התפשטה גם לחסידויות נוספות. בישיבות יש "חונכים" שמשמשים מנטורים לתלמידים מתקשים, וכנראה הם גילו שהדרך הקלה ביותר לגרום לתלמידים הסוררים לשוב לדרך הרצויה היא כדורים פסיכיאטריים.

"ברגע שאתה נותן את הכדור הזה למישהו הוא זומבי, ואפשר לעשות לו מה שאתה רוצה", אומר חיים תפילינסיקי, חונך לשעבר בישיבה. "הם רוצים דבר אחד - תהיה בתלם. נעשה הכול כדי שתוכל לעשות שלוש-ארבע שנים בישיבה ובזמן הזה נחתן אותך, תביא ילדים ומפה תתמודד בחיים".

בעקבות העדויות, נשלחו מטעם מערכת "אולפן שישי" חונך ותלמיד ישיבה סמויים, שניהם חרדים לשעבר, כדי לבדוק מה יאמרו הפסיכיאטרים. לכולם אמר תלמיד הישיבה שהוא נמשך לגברים. פרופ' עומר בונה, מנהל המחלקה הפסיכיאטרית בבית החולים הדסה עין כרם, רשם לתלמיד המדומה תרופה בשם פרוקסטין. "יש לזה תופעת לוואי שהיא מורידה את הדחף, וזה יכול לעזור כי זה ישפר את המצב רוח וגם יוריד את הדברים הלא רצויים", אמר.

המטופל המדומה נשלח גם אל ד"ר טלי וישנה. "היו דברים לא צנועים שעשית עם עצמך או עם גברים אחרים?", היא שואלת את ה"מטופל". הוא עונה: "רק עם עצמי". הנער מקבל מרשם לריספרדל ולתרופה נוספת שיש לה תופעת לוואי של הפרעת זקפה. גם אצל ד"ר מיכאל בונצל מבית החולים מעייני הישועה מקבל הנער ריספרדל ותרופה אחרת. גם אצל פסיכיאטרים אחרים שבדקנו אצלם, הם רשמו תרופות שלאו דווקא מתאימות לבעיות שהוצגו.

פרופ' אבינועם רכס, יו"ר בית הדין של ההסתדרות הרפואית, יוצא בחריפות נגד התופעה: "זו סוגיה של החברה החרדית בינה לבין עצמה, תשאירו את הרופאים מחוץ לדבר הזה". הוא מסיים את דבריו בפנייה לפסיכיאטריים העוסקים בדבר: "צאו משם, אל תהיו שם, זה לא מוסיף לכם כבוד", הוא אומר.