תהליך הנישוב באסדת הגז "לווייתן" שהחל הבוקר (שלישי) הסתיים בהצלחה. למרות חששות הציבור מחלקיקים מזהמים שצפויים להיפלט לאוויר, במשרד להגנת הסביבה הבהירו עם סיום הפעולות כי לא נרשמו חריגות בנתוני זיהום האוויר. "כפי שצפינו, לא היה שינוי בריכוזי הבנזן השגרתיים".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עוד לפני תחילת הפעולות אמרו במשרד כי אין כל הנחיות מיוחדות לציבור, וכי ההשפעה על איכות האוויר באזור החוף מול האסדה תהיה מזערית. "רוב הגז שמדינת ישראל משתמשת בו כבר עכשיו הוא מ'לווייתן'", מסר השר להגנת הסביבה זאב אלקין. "זהו הישג עצום למדינת ישראל שהופכת למעצמת גז וגם הישג סביבתי בתהליך ויתור על הפחם למען הסביבה ובריאות התושבים".+

במשרד פרסמו לאורך היום את קצב פליטת הפחמימנים על האסדה ואת הריכוזים הנמדדים בתחנות הניטור אשר על החוף. נכון לשעה 16:00 נרשמה עלייה קלה בזיהום האוויר בחלק מהתחנות – אך הרחק מהרף המעיד על חריגה, של 1.2. במשרד ציינו כי פליטת הפחממנים המזהמים בוצעה תוך מעקב הדוק, וכי בסופו של דבר הזיהום שנגרם היה נמוך מכפי ששוער מראש.

תושבים מפגינים נגד תחילת הוצאת הגז (צילום: שומרי הבית)
תושבים מפגינים נגד תחילת הוצאת הגז | צילום: שומרי הבית

מאות תושבים מהמועצות הסמוכות לאסדה הפגינו הבוקר מול קריית הממשלה בתל אביב. בין היתר מחו במקום תושבי עתלית, פרדס חנה, זכרון יעקב, ג'סר א זרקא, בנימינה, חדרה, קיסריה ועוד. אל התושבים הצטרפו גם חברי כנסת, בין היתר מיקי חיימוביץ' ורם שפע מכחול לבן, וכן סתיו שפיר מהמפלגה הירוקה. המוחים טענו כי "פרויקט לוויתן מיותר ומסוכן לישראל".

מחאות נגד הנישוב מאסדת הגז לוויתן (יח''צ: שומרי הבית)
יח''צ: שומרי הבית

נישוב הוא תהליך של הזרמת הגז הטבעי בצנרת, במהלכו יפלטו לאוויר גזים וחלקיקים שברובם מזהמים ואף עלולים לגרום לתחלואה. תושבי מישור החוף שבין חדרה לחיפה חוששים מאד מפני הזיהום שייווצר בעת הנישוב, ולא מעטים מהם אף הודיעו כי יעתיקו את מגוריהם מרצועת החוף לפנים הארץ.

לאורך היום סיירו השר להגנת הסביבה זאב אלקין, שר האנרגיה יובל שטייניץ, ומנכ"לי המשרדים וצוותיהם בתחנות הניטור ובמרכז הבקרה של איגוד ערים שרון-כרמל. הבכירים קיבלו סקירה על פעילויות הניטור ובחנו את כלל המערכים הפועלים לטובת שמירת איכות האוויר של הציבור באזור.

מחאת תושבי עוטף לווייתן (צילום: שומרי הבית)
מחאת תושבי עוטף לווייתן | צילום: שומרי הבית

"לאחר הסיור אני יכול להגיד בצורה ברורה כי אנחנו בשליטה על שמונה תחנות הניטור הרלוונטיות באזור", אמר השר אלקין. "אני פוסל כל טענה של מי שמדבר על נתונים מזויפים, רוב הנתונים מגיעים מהאיגוד, שהוא של הרשויות ושל התושבים עצמם".

מחאות נגד הנישוב מאסדת הגז לוויתן (יח''צ: שומרי הבית)
יח''צ: שומרי הבית

לדבריו, "לא נראית שום סיבה להתפנות מהבתים ולסגור את מוסדות החינוך, כבר הסברנו וחשוב לנו לחזור על כך - אין סיבה לפאניקה. אני רואה את התושבים בהפגנה בתל אביב שמו מסכה, ובצדק- בתל אביב יש זיהום אוויר גבוה, הרבה יותר ממה שנראה כאן כרגע. הגז שנכנס כעת לישראל יחליף דלקים מזהמים יותר שהורגים בכל שנה כ-150 איש".

תחנת הניטור בחדרה
תחנת הניטור בחדרה

שר האנרגיה שטייניץ פנה לתושבים המבוהלים: "הגז הטבעי יחליף את הזיהום מתחנות הכוח. מדובר לא בדבר חדשני אלא הליך קיים בכל העולם המפותח ללא פגיעה בבריאות הציבור. חשוב להגיד כי יש אלפי מתקנים לטיפול בגז טבעי בעולם וזה עובד בסדר ואין סיבה שכאן יהיה אחרת".