איך יודעים שהחורף עוד רגע כאן? כשהווזלין חוזר להיות הדבר שאתם לא יוצאים בלעדיו מהבית. "יובש בשפתיים היא תופעה שרואים הרבה בתקופת החורף, כאשר מזג האוויר יבש והלחות יורדת, אבל זה כמובן יכול לקרות בכל זמן", אומר ד"ר רון יניב, מומחה לרפואת עור במכבי שירותי בריאות ומומחה לאסתטיקה רפואית. איך מצמצמים את התופעה למינימום, ומה הדרך הכי טובה לטפל בזה?

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק? 

שתו מים

אחת התופעות שקורות לנו כאשר אנחנו לא שותים מספיק היא שאנחנו מתייבשים, וזה יכול לקרות דווקא יותר בחורף משום שאנחנו פחות מודעים לשתייה כשלא חם לנו. כדי שלא תסבלו מיובש בשפתיים, כדאי להקפיד לשתות המון מים. "באופן כללי תמיד טוב לשתות מים כדי שהגוף לא יתייבש מבפנים", מוסיף ד"ר יניב.

כבו את המזגן

בימים שאנחנו נושמים אוויר מזגנים כל היום, יש סכנה שנסבול מיותר יובש. "מה שמזגן עושה לאוויר, גם בחימום וגם בקירור, זה להוריד את הלחות - בעיקר בחורף", אומר ד"ר יניב. לכן, כדאי לכבות את המזגן מדי פעם או להשתמש באביזרים להעלאת אחוזי הלחות באוויר. "אפשר להשתמש במכשירי לחות של אדים, יש כל מיני סוגים של מכשירים שמעלים את אחוזי הלחות באוויר".

שפתיים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אל תקלפו חתיכות סוררות, זה רק יחמיר את המצב | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אל תלקקו את השפתיים

"דבר ראשון שאנחנו נוטים לעשות כשיש יובש בשפתיים הוא ללקק את השפתיים", אומר ד"ר יניב. "אבל באופן פרדוקסלי, הרוק דווקא מייבש את השפתיים. לכן כדאי להימנע מכך ולשים תכשיר נגד היובש, משום שאם נמשיך ללקק את השפתיים ייווצר מעגל קסמים של עוד יובש ועוד ליקוק והמצב רק ילך ויחמיר". מרגישים קצת יובש? שימו וזלין ותרגיעו את יצר הליקוק שלכם.

עוד ב-mako בריאות:
>> טונה יכולה להאריך חיים, אפילו משימורים
>> איך באמת צריך להשתמש בחוט דנטלי?
>> אחת ולתמיד: איך להיפטר מהכינים?

לא משנה מה אתם עושים, אל תקלפו

הדבר הכי מפתה הוא לתפוס איזו פיסת עור מתקלפת ופשוט למשוך אותה, אבל כולנו יודעים שזו טעות בערך באמצע הדרך. "אם יש איזו פיסת עור שמבצבצת מהשפה אסור לתלוש אותה, כי זה גורם לדימום ולכאב, וזה רק מחמיר את היובש", אומר ד"ר יניב.

וזלין (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
השפתיים סדוקות? אולי כדאי שתשתו יותר מים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

תשמרו על זה פשוט

יש סוגים שונים של תכשירים לשפתיים, עם ריחות, טעמים וצבעים שונים, אבל במה הכי כדאי להשתמש? "אני תמיד ממליץ לקחת חומר פשוט ולבן בלי טעמים ותוספים", אומר ד"ר יניב. "היום יש מגוון אינסופי של תכשירים שחלקם מכילים תמציות טבעיות של מנטה, אקליפטוס, דובדבנים, וגם טעמים וצבעים שמוסיפים להם כדי להעלות את האטרקטיביות שלהם. הבעיה עם זה היא שהתכשירים האלה עלולים לגרום לתגובה אלרגית ולגירוי, וזה עלול לגרום להחמרה, בעיקר לאלו שרגישים לזה".

מה הקשר להרפס?

אם חשבתם שיש קשר בין היובש בשפתיים שלכם להרפס, שמתעורר פעמים רבות בעונות מעבר, דעו שלא מדובר בקשר ישיר. "וירוס ההרפס רדום בגוף ומתעורר במצבי סטרס גופני ונפשי. קור ויובש עלולים לעורר התפרצות", אומר ד"ר יניב.

האם וזלין מסרטן?

החשש שקיים מפני וזלין נובע מהעובדה שהוא למעשה תוצר לוואי של נפט. "נמצא כי בנפט יש חומרים מסרטנים", אומר ד"ר יניב, "אבל בחומר ממנו עשוי וזלין, שנקרא פטרוליטיאום, לא נמצאו חומרים מסרטנים. החומר עובר תהליכי זיקוק וסינון רבים, והוא מאושר על ידי מנהל הבריאות האמריקני וגופים נוספים. יש קונצנזוס לגבי בטיחות השימוש בחומר הזה, לכן אין צורך לדאוג". 

>> שוקינג: איברי המין שלא ידעתם שיש לכם