"בתי אינה זכאית להתגייר, רק משום שאני אב יחידני ", כך סיפר אלון (שם בדוי), אב שהביא ילדה לעולם באמצעות פונדקאית בחו"ל. אלון חלם להקים משפחה מגיל צעיר ולכן, למרות שנותר רווק, החליט להפוך להורה. הוא יצא למסע פונדקאות מתרומת ביצית, ולפני ארבע שנים וחצי נולדה בתו, נטע. לאלון, שגדל והתחנך בבית מסורתי, היה חשוב שבתו תוכר כיהודייה במדינתה, ועם לידתה פתח עבורה תיק גיור, אלא שאז התחיל מסע ארוך ומפותל מול מוסד הרבנות. כעת הוא יוצא למאבק, ואף יזם גיוס המונים שיסתיים הלילה (חמישי).

"על אף שעמדתי בכל הדרישות המקובלות, חלף כמעט חצי עשור והרבנות מסרבת לגייר את בתי כיוון שאני אב יחידני", סיפר בכאב אלון לחדשות 12. "בכך הרבנות שוללת ממנה זכויות בסיסיות: להתחתן בישראל, להיקבר כיהודייה, ולהירשם כיהודייה במרשם האוכלוסין. הזכויות האלו ישללו גם מנכדיי לעתיד. תרמתי רבות למדינה ואחרי כל זה מנסים לנשל את הזהות והשייכות של צאצאיי".

אלון המשיך: "אפליה, השפלה, הסתרת מידע, והתעמרות שלא בתום לב מצד גוף ממשלתי בעל מונופול, שקובע באופן שרירותי כי בתי אינה זכאית להתגייר, משום שאני אב יחידני ולרב הראשי זה לא מתאים". אלון גם סיפר על הדרישות של הרבנות ממנו: "שלמתי אגרות, הגשתי מגוון מסמכים אישיים, כולל מסמכים שלא כתובים בשום נוהל ולא נדרשו מאף אחד אחר לפני, מילאתי דרישות הלכתיות הכוללות תפילות, מילאתי דרישות שאינן הלכתיות, השבתי גם לשאלות חטטניות ולא רלוונטיות, הגשתי המלצות רבים - זה לא עזר, הרבנות מסרבת לגייר את ביתי".

הרבנות הראשית, ירושלים (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
"זה לא מאבק דתי, זה מאבק כנגד אפליה" | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

בישראל חיים כ-400 אלף עולים מכוח חוק השבות עם זהות יהודית־ישראלית, שאינם מוכרים כיהודים לפי ההלכה, ולכן ילדיהם נזקקים לגיור. אלו ילדים שאומצו בחו"ל או כאלו שנולדו בהליך פונדקאי בחו"ל. למרות שאלפים זקוקים לחותמת של הרבנות, שם גיירו בשלוש השנים האחרונות רק עשרות בודדות.

"לא מאבק דתי"

לפני מספר חודשים יצא אלון בקמפיין גיוס המונים בתקווה שהציבור יסייע לו במאבקו המשפטי מול הרבנות. "זה מאבק אזרחי על עקרונות הדמוקרטיה: שוויון זכויות, חופש מידע, ומנהל תקין", הוא הסביר. "שוחחתי עם הורים רבים שהתייאשו מהתהליך, תוך ויתור על זכותם ופגיעה בזכויות ילדיהם. אפילו נתקלתי ביוזמה של רב שפתח להורים קורס בתשלום, שלכאורה אמור לסייע להם בגיור אך בפועל אין בכוחו להבטיח הצלחה. כשהבנתי שמדובר בתופעה נרחבת, החלטתי לעתור לבג"צ כנגד האפליה ולמען אלפי ילדים מעוכבי גיור בישראל ומשפחותיהם.

אך לאלון חשוב להבהיר כי "זה לא מאבק דתי, זה מאבק כנגד אפליה, כנגד טירטור האזרח והתחמקויות מגמתיות. כנגד הסתרת מידע. זה גם מאבק להכרה בזכויות של ילדים במשפחות אלטרנטיביות". אלון מקווה כי העתירה לבג"ץ "תוכיח את האפלייה ותסייע לאלפי הורים מעוכבי גיור ומשפחותיהם במאבקם במונופול הגיור. לעתירה תהיה השפעה מכרעת על כל מערך הגיור בישראל, והצלחתה תוכל לקדם בטווח הארוך עקרון הפרדת דת ומדינה".

עורכת דין בתיה כהנא-דרור  (יח''צ: אריאל אלון)
עורכת דין בתיה כהנא-דרור | יח''צ: אריאל אלון

עו"ד בתיה כהנא דרור, שתייצג את העותרים, אמרה: "הרבנות שולפת הנחייה בעל פה של הרב הראשי שספק קיימת ספק לא קיימת. טוענת שההנחיה הלא מנומקת והסודית הזו נמצאת בבירור אצל כב' הרב, ובעטיה מקפיאה תיק גיור ילדים כמעט 5 שנים.  מדובר במערכת משפט  שאינה ראויה במשטר דמוקרטי".

אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום