השבעת הממשלה ה-35 עוד רחוקה מהעין, אבל הציבור כבר יכול להתחיל לחלום איך תיראה הקואליציה המועדפת עליו. סקר של תנועת דרכנו מגלה כי ממשלת החלומות הזו לא תמיד מסתדרת עם התכניות של כמה מראשי המפלגות, וכי לפחות במקרה אחד השר החלומי שובר את החלוקה בין ימין ושמאל.

בכחול לבן מייעדים לתפקיד שר הביטחון את בוגי יעלון, אבל הסקר מראה כי איש המפלגה המועדף על הציבור הישראלי הוא דווקא גבי אשכנזי. אשכנזי זוכה בסקר ל-17.2 אחוזי תמיכה – קצת יותר משותפו בני גנץ (14.4%), והרבה יותר משר הביטחון הנוכחי, בנימין נתניהו (11%). נפתלי בנט, שמריץ את עצמו לתפקיד, זכה רק ל-12.6 אחוזים מהקולות. עם זאת, במגזר היהודי בנט גובר על גנץ, והוא גם המועמד המועדף לתפקיד על מצביעי הימין. במגזר הערבי מעדיפים לראות את גנץ כשר הביטחון, בהפרש ניכר מהמתחרים – ואפילו יותר מאיימן עודה (21%). יעלון כלל לא נמנה עם המובילים בסקר.

שר החוץ המיועד של כחול לבן, יאיר לפיד, זוכה גם בסקר למרב הקולות לתפקיד – 22.7%. עם זאת, במגזר היהודי נתניהו גובר במעט על לפיד (23.7% לעומת 23.1%). נתניהו מוביל גם בקרב מצביעי הימין, בעוד שמצביעי מרכז ושמאל מעדיפים את לפיד. המקום השלישי נחלק בין עודה, שזוכה במגזר הערבי ל-16% (פחות מלפיד), לאיילת שקד (9.9% במגזר היהודי, 8.7% בכללי).

שר האוצר משה כחלון זוכה לגיבוי מוחלט בסקר: 25.3 אחוזים מהמשיבים רוצים שהוא ימשיך בתפקידו – הרבה יותר מהמתחרים על התפקיד, אורלי לוי אבקסיס (7.9%) ואבי גבאי (6.1%). התמיכה בכחלון חוצה מחנות, אף שבין מצביעי השמאל נרשמת תמיכה גם בשלי יחימוביץ' ובסתיו שפיר.

לא בטוח שנתניהו מייעד תיק בכיר לגדעון סער, אבל אם זה תלוי בנשאלים – הם היו שמחים לראות את סער במשרד החינוך. סער, שכבר כיהן בתפקיד, זוכה לתמיכת 15.2 אחוזים מהנשאלים וגובר על שר החינוך הנוכחי, בנט (11.2%), שממילא מאס במשרד. איציק שמולי הוא המועמד המוביל לתפקיד בקרב מצביעי מרכז ושמאל, שתומכים גם בסתיו שפיר. איימן עודה מועדף על פני הציבור הערבי (17%). בסקר נרשמת גם התנגדות גורפת לאפשרות שבצלאל סמוטריץ' יזכה בתפקיד, כפי שסוכם לכאורה בין נתניהו לאיחוד מפלגות הימין: 53.4% מהמשיבים הביעו התנגדות לרעיון, לעומת 17.1% בלבד שתמכו בו.

אם לא יזכה בתיק החינוך, הסקר מציע לסער תפקיד אחר, שגם בו כבר כיהן בעבר: שר הפנים. סער הוא המועמד המוביל בסקר (12.8%), ונראה שהציבור העריך את עבודתו במשרדים שבהם כיהן ומזהה אותם איתו. גלעד ארדן, שהחליף את סער במשרד הפנים, ניצב במקום השני עם 10%. עמיר פרץ זוכה ל-8.1%, אך הוא לא המועמד המוביל בקרב מצביעי השמאל – הם מעדיפים את מירב מיכאלי וסתיו שפיר. פרץ הוא דווקא המועמד המוביל במגזר הערבי, שם הוא גובר גם על עודה.

איילת שקד זוכה לתמיכה רחבה בהמשך כהונתה במשרד המשפטים, ו-28.3% מהמשיבים רוצים לראות אותה ממשיכה בעבודתה. גדעון סער זוכה ל-12.2 אחוזי תמיכה, ומירב מיכאלי מובילה את מצביעי השמאל עם 8.7%. אעידה תומא סולימאן היא המועמדת המועדפת בציבור הערבי (26%).

המשבר במערכת הבריאות (כמו גם החשדות הפליליים) לא משפיע, על פי הסקר, על דעת הקהל בנוגע לשר הממונה. יעקב ליצמן זוכה ל-13.7 אחוזי תמיכה וגובר על שר הבריאות המסומן של העבודה, איציק שמולי – 11.7%. שמולי, אגב, איננו המועמד המועדף על מצביעי מרכז ושמאל; הם היו רוצים לראות בתפקיד את נשות כחול לבן מיקי חיימוביץ' או יעל גרמן. הציבור הערבי מעדיף – בפער עצום – את אחמד טיבי (27%).

תנועת דרכנו, שהזמינה את הסקר, היא תנועה חוץ-פרלמנטרית שהוקמה לאחר בחירות 2015. התנועה מגדירה את עצמה כמי ש"מארגנת, מגדילה ומפעילה את הרוב המתון הישראלי". יו"ר התנועה, איש העסקים קובי ריכטר, לקח על פי פרסומים חלק בניסיונות האיחוד של גוש המרכז-שמאל בבחירות.

מנכ"לית התנועה, פולי ברונשטיין, אמרה בתגובה לסקר: "עלינו, הרוב המתון שלכל אורך ורוחב קשת הדעות והעמדות, מוטלת האחריות לוודא שכל מי שתוטל עליהם מלאכת הרכבת הקואליציה הבאה, יראו עצמם מחויבים לציבור להקים קואליציה רחבה וחזקה, שלא תיאלץ להיכנע לתכתיבים של קבוצות סקטוריאליות או מפלגות מיעוט קיצוניות. עלינו כחברה לתת כוח לכל מי שיטפח ויחזק את המכנה המשותף הישראלי". 

הסקר נערך על ידי פאנל אינטרנט IPANEL ב-20-21 במרץ, וכלל 609 משתתפים (507 מהציבור היהודי ו-102 מהערבים) במדגם מייצג על פי מכסות מגדר, גיל, אזור מגורים ומידת הדתיות. טעות הדגימה הממוצעת: 3.97%.

עדכונים נוספים על בחירות 2019 ב-mako: