ב-23 במרץ יתקיימו הבחירות הכלליות לכנסת ה-24. ביום הבחירות, כלל אזרחי המדינה מגיל 18 ומעלה יכולים לממש את זכותם וללכת להצביע. חשוב שתדעו שלרוב ביום הבחירות אתם זכאים ליום חופש (שבתון) מבלי שינוכה לכם על זה יום חופש, ואם אתם עובדים ביום הזה אתם זכאים לתוספת שכר, אך גם כאן יש הפעם יוצאים מהכלל. לפני שנתחיל בחגיגה הדמוקרטית, ביקשנו מעו"ד ורו"ח נמרוד רטנר, סמנכ"ל חשבונתון (המרכז לחשבי שכר ומנהלי חשבונות) לעזור לנו להבין מהן הזכויות המגיעות לנו ביום הבחירות.

האם יום השבתון חל על כל העובדים במשק?

"סעיף 10 בחוק יסוד הכנסת קובע, כי יום הבחירות לכנסת יהיה יום שבתון".

האם יש עובדים שמוחרגים מיום השבתון? כלומר, כאלה שהמעסיק יכול לחייב אותם לעבוד ביום זה?

"כן. עובדים המועסקים בשירותי תחבורה (אוטובוסים, רכבות) ומי שנכלל תחת ההגדרה 'שירותים ציבוריים' יעבדו כרגיל, ולא תהיה להם הזכות ליום שבתון. עם זאת, המעסיקים חייבים לאפשר להם לצאת להצביע במהלך יום העבודה".

אתה יכול לפרט מה נכנס תחת ההגדרה "שירותים ציבוריים"?

"בגדול, רשימת סוגי השירותים שייחשבו כ'שירותים ציבוריים' ושעות הפעלתם נקבעים לפי הוראת שר הפנים. סוגי השירותים והמקצועות שעשויים להיכלל הם תיאטראות, בתי קולנוע, בתי קפה, מסעדות, כלי תקשורת (עיתונות, רדיו, טלוויזיה), תחנות דלק, מפעלי תעשייה וייצור, בתי מלון, עובדי כוחות הביטחון, שירותי קבורה ועוד. גם כל מי שעובד סביב מערכת הבחירות נכלל לרוב בהגדרה הזו (עובדי המפלגות, עובדי ועדת הבחירות המרכזית וכד'). בתי חולים ושירותי בריאות יוכלו לפעול במתכונת מיוחדת ומצומצמת".

ואם כבר התייחסת אליהם, מה הזכויות שחלות על מי שעובדים בוועדת הבחירות המרכזית או עבור המפלגות השונות ביום הבחירות עצמו? (קטינים שמחלקים פלאיירים, מבוגרים שיושבים בקלפי וכו').

"לפי החוק, חבר ועדת קלפי מרוויח 1,575 שקלים ליום הבחירות, ומזכיר ועדת קלפי מרוויח 2,200 שקל. עם זאת, הסכום הזה הוא ליותר מיום עבודה אחד, כי יש גם הכנה והדרכה מוקדמת". אך כדאי שלא תסתנוורו מהסכומים, שכן עו"ד רטנר מזהיר אותנו שזה לא הסכום שישאר לכם לבסוף בכיס: "בשני המקרים, מנוכה מס של 25% מהשכר".

"מי שעובד ביום הבחירות עצמו בלבד - למשל, בחלוקת פלאיירים עבור אחת המפלגות - זכאי לכל הזכויות של עובד רגיל שעובד ביום הבחירות. כלומר, זכאות לתוספת של 50% על השכר שהיה מרוויח לו היה מדובר ביום עבודה רגיל. הוא כמובן זכאי גם להפסקות, לתשלום שכר מינימום, לתשלום על שעות נוספות, לקבלת תלוש שכר וכו'".

עם הזמן, השתרש נוהג לפיו העובדים הזמניים ביום הבחירות זכאים ל-200% משכר המינימום, אך עו"ד רטנר מדגיש שזה לא הכל: "בנוסף לשכר ששולם לו, העובד זכאי ל'תמורת חופשה שנתית', שמהווה תוספת של לפחות 4% מעבר לשכר ששולם לו", מציין עו"ד רטנר, "אגב, שיעור המס שינוכה לעובד הינו בגובה 25%, כאשר שיעור המס כולל גם דמי ביטוח לאומי ומס הכנסה - ולא ניתן לדרוש החזר מס בשל המס שנוכה. אין חובה לנכות 25% מבני נוער שהועסקו ביום הבחירות".

האם מבודדים וחולים זכאים ליום שבתון?

יום השבתון "גובר" על דמי המחלה/דמי הבידוד שמקבלים המבודדים, ולכן הם יהיו זכאים לתשלום עבור "יום שבתון" ולא לדמי הבידוד/דמי המחלה. לדוגמה, אם יום השבתון חל ביום הראשון של המחלה/בידוד - העובד יהיה זכאי לשכר מלא על יום השבתון.

האם מובטלים זכאים ליום שבתון?

הזכאות לדמי אבטלה כוללת תשלום על יום השבתון ולכן הם יהיו זכאים לתשלום בגובה דמי האבטלה שהם זכאים לקבל.

איך מקבלים יום שבתון בחל"ת?

  • שימו לב: עובד בחל"ת לא זכאי לתשלום עבור יום השבתון, אולם יתכן שיהיה זכאי לדמי אבטלה (ראה תשובה קודמת).
  • עובד שחזר מחל"ת ולא השלים רצף עבודה של 14 ימי עבודה לרבות שבתות/מחלה/חופשה בתשלום לפני יום השבתון - לא יהיה זכאי לתשלום עבור יום השבתון.

בחירות 2019 - מה מגיע לעובדים? (צילום: Roman Yanushevsky | shutterstock)
האם עובד שעבד ביום הבחירות במקום עבודתו זכאי לתוספת שכר? | צילום: Roman Yanushevsky | shutterstock

האם המעסיק יכול להכריח אותי לעבוד ביום הבחירות?

"מי שזכאי ליום שבתון, המעסיק לא יכול לדרוש ממנו או להכריח אותו לעבוד. עם זאת, אם המעסיק והעובד שניהם מעוניינים שהעובד יעבוד ביום הבחירות, אין מניעה חוקית – ואין בעיה שהעובד יעבוד ביום הבחירות".

האם עובד שעבד ביום הבחירות במקום עבודתו זכאי לתוספת שכר?

"בגדול, בהתאם לחוק - עובד שהועסק ביום הבחירות זכאי לתוספת של 50% על השכר שהיה מרוויח לו היה מדובר ביום עבודה רגיל. עם זאת, הנוהג שהשתרש במדינה הוא שהמעסיקים משלמים לעובדים שמגיעים לעבודה ביום הבחירות גמול בשיעור של 200% (כלומר, שכר כפול על יום העבודה) או תשלום רגיל בתוספת יום חופשה בתשלום. אני ממליץ למעסיקים לאמץ את הנוהג הזה, כדי לא ליצור תחושת מרמור בקרב עובדיהם".

האם המעסיק צריך להפריש לי פנסיה על עבודה ביום הבחירות? 

"אין קביעה חד-משמעית בדיני העבודה", משיב עו"ד ורו"ח נמרוד רטנר, "עם זאת, לאחר פסיקה של בית הדין הארצי שקבעה שיש להביא בחשבון בהפרשות לפנסיה גם תשלומים ששולמו בעד חופשה, מילואים וחגים - שהם תשלומים המהווים תחליף לשכר עבודה - ניתן לומר כי תשלום בשל היעדרות ביום הבחירות הינו חלק מהשכר הקובע לפיצויי פיטורים ולהפרשות הפנסיוניות".

ומה באשר לעצמאיים או פרילנסרים שנשכרים לעבוד במיוחד ביום הזה? למשל מאפרות, צלמים ואפילו עובדי קייטרינג. האם גם הם זכאים לתוספת?

"עצמאים או פרילנסרים, בניגוד לשכירים, יכולים לתמחר את השירות שהם נותנים לפי ראות עיניהם ולפי המחירון שלהם", משיב עו"ד רטנר.

אם התחלתי לעבוד במקום עבודה חדש ממש בסמוך ליום הבחירות – האם אני זכאי לשכר עבור יום השבתון?

"סעיף 136 לחוק הבחירות לכנסת קובע, כי עובד שעבד אצל מעסיק לפחות 14 ימים רצופים סמוך ליום הבחירות, וכן עובד שעבד בעבודות יזומות אצל אחד המוסדות הציבוריים לפחות 14 ימים מתוך החודשיים שלפני יום הבחירות, המעסיק ישלם לו את השכר שהעובד היה משתכר אצלו ביום הבחירות אילולא שבת, כלומר - שכר עבודה רגיל".

"אגב, בפסק דין סע (ת"א) 4593-01-12‏ ‏אבישי פרוינד נ' המרכז האקדמי רופין, בית המשפט קבע כי גם עובד שאמור היה לעבוד 14 ימים רצופים ולא עבד לבסוף מסיבות אחרות (למשל: חופשה, מחלה, ימי מילואים וכו') – גם הוא זכאי ליום שבתון. מי שלא עומד בקריטריונים האלה – נניח, החל לעבוד במקום עבודה חדש 5 ימים לפני יום הבחירות – אינו זכאי לשכר עבור יום השבתון". אז אם אתם רוצים טיפ קטן מאיתנו: אל תעברו למקום עבודה חדש שבועיים לפני הבחירות, אם אתם בונים על השבתון הזה.

ומה קורה עם "עובדי משמרות"?

"במקרה הזה החוק אינו חד-משמעי. הפרשנות הרווחת לחוק מדברת על כך שיום השבתון חל רק בתווך השעות שהקלפיות פתוחות, כלומר מהשעה 7:00 בבוקר ועד השעה 22:00 בלילה. ולכן, עובד העובד באותו יום במשמרת שאינה חופפת את שעות הפעילות של הקלפיות, אינו זכאי ליום השבתון או לתשלום כפול על עבודתו. מטרת יום השבתון היא כמובן לאפשר לעובד לממש את זכות ההצבעה שלו, ולכן אם הוא עובד בשעות בהן הקלפיות סגורות – לא יוכל להצביע בכל מקרה".

אם בחרתי שלא להצביע, אני מאבד את הזכות ליום שבתון?

"לא. יום השבתון ניתן אוטומטית, והחוק אינו מתנה את הזכאות בהצבעה בפועל".

מה הדין לגבי עובדים שנמצאים ב"כוננות" ביום זה? (למשל – מלצרים, עובדי תחבורה ציבורית ועוד)

עו"ד ורו"ח נמרוד רטנר, מנכ"ל לשכת מומחי שכר (צילום: תמר מצפי)
עו"ד ורו"ח נמרוד רטנר | צילום: תמר מצפי
"בהתאם לפסיקה של בית הדין הארצי לעבודה, אם העובד לא שינה דבר מאורח חייו בשעות הכוננות ולא חלה עליו כל מגבלה באותן שעות - לא מדובר 'בשעות עבודה', ולכן התשלום עבור הכוננות לא יכלול תוספת שכר של יום שבתון. אולם, במידה ששעות הכוננות יחשבו כשעות עבודה רגילות – אז העובד ה'כונן' יהיה זכאי לתוספת תשלום של יום השבתון".

מה יעשו החיילים בצה"ל או השוטרים - כיצד יצביעו?

"חיילים בשירות סדיר ובצבא הקבע רשאים להצביע בקלפיות צבאיות. שוטר שביום הבחירות יוצב בתפקיד מחוץ למקום ההצבעה שבו הוא רשום בפנקס הבוחרים, יקבל 'תעודת הצבעה לשוטר' שתאפשר לו להצביע בכל קלפי. את התעודות הללו מנפיקה ועדת הבחירות המרכזית לכנסת, לפי רשימות שהיא מקבלת מהמשטרה".

ומה לגבי בני נוער העובדים ביום הבחירות?

רבים מבני הנוער, שחלקם כלל אינם בעלי זכות הצבעה, בוחרים לקחת חלק בחגיגה הדמוקרטית כשהם עובדים במטות של המפלגות השונות. עם זאת, חשוב לזכור שעבודה היא עבודה לכל דבר - ולכן כל חוקי העבודה והזכויות המגיעות לנערים עובדים תקפים גם ביום הזה. לפי נתוני הסתדרות הנוער העובד והלומד, שהינה הארגון היציג של הנוער והצעירים בישראל, בשיתוף אגף האכיפה וההסדרה במשרד העבודה, בבחירות הארציות שנערכו ב-2015 הגיעו כ-450 פניות של בני נוער שנוצלו בעבודה, מתוכן נפתחו למעלה מ-300 תיקים והושבו כ-300,000 ש"ח לבני נוער ששכרם הולן. 

"תופעת הניצול של בני נוער העובדים בבחירות היא תופעה חמורה ביותר. וניסיון העבר מלמד אותנו כי בכל מערכת בחירות מגיעות מאות פניות בנוגע לאי תשלום שכר או תשלום חלקי", מסר אורי מתוקי, ראש האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות הנוער העובד והלומד.

טיפים חשובים לבני נוער עובדים - נוסח ע"י הסתדרות הנוער העובד והלומד:

  • לא מתחילים לעבוד בלי טופס קבלה לעבודה – בטופס אמורים להיות מפורטים: היקף המשרה שלכם, השכר שאתם אמורים לקבל, הפרטים האישיים שלכם והפרטים של הרשימה. צלמו את הטופס.

  • לא חותמים על אישור שקיבלתם שכר, אם לא קיבלתם אותו!

  • רושמים את שעות העבודה - תאריך, שעות, הפסקות.

  • אסור לנכות לכם מהשכר! נער שמשתכר מתחת ל-7,613 ש"ח בחודש ונערה המשתכרת מתחת ל-8,516 ש"ח פטורים ממס הכנסה, ביטוח לאומי ודמי בריאות.

  • אסור לתת קנסות ועונשים כספיים, כולל ניכוי בגין נזק כספי שנגרם על ידי העובד. כמובן שאם התגלה שנעשה נזק בכוונה, העובד חשוף לתביעה. 

    נוצלתם? פנו לנוער העובד והלומד: בטלפון: *1121, בפייסבוק, באתר.

 לא בטוחים היכן הקלפי שלכם? באפליקציית איזי ריכזו את כל המידע: