במרכז מערכת הבחירות הנוכחית עומד הקרב על "הקול הרוסי", או במילים אחרות - הקרב בין בנימין נתניהו לאביגדור ליברמן. בין אם מדובר בתחרות על הקולות שיכריעו את הבחירות, או במאבק אישי בין השניים על היום שאחרי, נתניהו עושה כעת כל מאמץ כדי לחזר אחר העולים. ליברמן מצדו מחזיר מלחמה בסרטונים אגרסיביים - ועד כה מכפיל את כוחו בסקרים. על רקע זה, בדקנו מה מתרחש מאחורי הקלעים במטה הבחירות של ישראל ביתנו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בליכוד סירבו להתראיין בנושא או לאפשר לנו לתעד את פעילות השטח שלהם, אם יש כזו. לעומת זאת, היריבים בישראל ביתנו פתחו את הדלת לרווחה - וכנראה שיש להם סיבה טובה. מאז שהחל הקרב מול הליכוד, ליברמן עולה בסקרים שמנבאים לו 10 מנדטים ועכשיו הוא מנסה לפרוץ אל מעבר למעגל הרוסי. במטה ישראל ביתנו פגשנו זה לצד זה פעילים דרוזים, דתיים וצעירים דור שני לעלייה - כולם נושאים את המסר שכבר לא מדובר במפלגה סקטוריאלית.

"אני לא הקול הרוסי", טענה בפנינו איזבלה קריבושאי, פעילת ישראל ביתנו. "אני צברית, נולדתי בארץ. אבל אני מחזיקה משקעים של המשפחה שלי. ואני לא פה רק בשביל לייצג את עצמי, אלא בשביל לייצג עוד הרבה שלא יכולים להגיד את מה שיש להם להגיד כי הם עכשיו בעבודה. בני 80 שצריכים לעבוד כמאבטחים וקופאיות כי הם לא הצליחו לצבור פנסיה".

ישיבת קמפיין במטה "ישראל ביתנו" (צילום: החדשות)
ישיבת קמפיין במטה "ישראל ביתנו" | צילום: החדשות

בישיבת קמפיין שנערכה במטה המפלגה, דנו הנוכחים בפנסיה לעולים מבוגרים ובדיור ציבורי - אך מעל ריחפה כל הזמן השאלה כיצד תתפתח המלחמה עם הליכוד. "הסכמה הזאת של 'גונבים מכם קולות' היא לא נכונה", הסביר אמיר שניידר, מנהל מטה המתנדבים. "מי שחי באשליה שהליכוד מעולם לא התעסק עם ציבור דוברי הרוסית - זה אשליה שביבי מנסה למכור".

בבניין המטה ברמת גן יושב גם אלכס גורודניצקי, מנהל קמפיין המפלגה למגזר הרוסי, ויחד עם עורכי הוידאו הם שוקדים על סרטוני התעמולה שמתפרסמים מדי שבוע בשפה הרוסית. השיטה שלהם פשוטה: להדגיש את המעשים של ליברמן ולהצמיד כל מחדל אפשרי ליריבם שמכהן כבר עשור שלם כראש ממשלה.

"בקמפיינים פוליטיים יש רק שני נתיבי, אין משהו אחר", הסביר גורודניצקי. "מי שנמצא בשלטון מוכר את היציבות, ומי שרוצה להגיע לשלטון מוכר את החלום. נתניהו עכשיו ממציא משהו שלא קיים - הוא נמצא 10 שנים בשלטון, ועדיין מוכר את החלום".

עריכת סרטונים במטה "ישראל ביתנו" (צילום: החדשות)
עריכת סרטונים במטה "ישראל ביתנו" | צילום: החדשות

"מפלגות אחרות לא רוצות את הרוסים"

תחת ההגדרה "הקול הרוסי" נכנס כל מי שעלה לארץ מברית המועצות לשעבר משנת 1990, כשבסך הכל מדובר בכ-800 בעלי זכות בחירה המהווים כ-13% מכלל המצביעים בישראל. על אף העובדה שרק חצי מהם טורחים להגיע לקלפי, הם אחראיים ל-14 מנדטים המתחלקים רובם בין הליכוד לישראל ביתנו.

בבחירות הקרובות בליכוד רוצים למשוך את המצביעים הרוסים בהמוניהם וכך גם להרוויח קולות וגם לפגוע בליברמן, ולמנוע ממנו להפוך ללשון מאזניים. במסגרת המאמצים הללו נתניהו הבטיח להשקיע 10 מיליון שקלים במטה הרוסי של הליכוד, ובתחילת השבוע אף נפגש עם קבוצת פעילים שהשתייכו בעבר לישראל ביתנו. ראש הממשלה אף מינה ליועץ את חבר הכנסת לשעבר, רוברט אילטוב, שחצה את הקווים.

אלכס טנצר, לשעבר יו"ר ועדת מעקב לביצוע ההבטחות לעולים הבהיר מדוע יוצאי ברה"מ מצביעים ברובם לשתי המפלגות: "זה כוח עצום, וכל הזמן שואלים: 'למה הרוסים מצביעים ליכוד וישראל ביתנו?'. התשובה פשוטה מאוד - המועמדים לכנסת (מהמגזר הרוסי) הם בליכוד ובישראל ביתנו. במפלגות האחרות אין, הן פשוט מחקו את עצמן ולא רוצות את הרוסים". צפו בכתבה המלאה