חודשיים לבחירות ושבועיים לסגירת הרשימות, ליברמן מתחזק - ואיחודים בימין ובשמאל לא מספקים את התוצאות הרצויות לגושים: מסקר החדשות בשיתוף מכון מדגם בראשות מנו גבע ובשיתוף iPanel עולה כי המפתח להרכבת הממשלה הבאה מצוי בידיו של יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, שמתחזק ועולה למספר דו-ספרתי של מנדטים. המספר המקסימלי של מנדטים שגוש הימין-חרדים משיג ללא ליברמן עם או בלי איחוד הוא 55 בלבד - וגוש המרכז-שמאל לא גדל כתוצאה מאיחוד.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לו הבחירות היו נערכות היום, הליכוד בראשות נתניהו היה זוכה ב-31 מנדטים, רשימת כחול לבן הייתה גורפת 30 מנדטים. המפלגה השלישית בגודלה צפויה להיות הרשימה המשותפת - אם אכן יתרחש איחוד בין המפלגות הערביות - והיא מקבלת 11 מנדטים.

המפלגות המובילות - ללא איחודים (צילום: חדשות)
המפלגות המובילות - ללא איחודים | צילום: חדשות

ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן זוכה לראשונה מאז יצאה מערכת הבחירות הנוספת לדרכה למספר דו ספרתי של מנדטים: על פי הסקר שלנו, היא זוכה ב-10 מושבים בכנסת הבאה וצפויה להיות לשון המאזניים במו"מ הקואליציוני להקמת הממשלה הבאה.

מתאים יותר מגנץ. נתניהו (צילום: יונתן זינדל, נועם רבקין פנטון, פלאש90, חדשות)
55 מנדטים לכל גוש. נתניהו וגנץ | צילום: יונתן זינדל, נועם רבקין פנטון, פלאש90, חדשות



יהדות התורה שומרת על כוחה עם 8 מנדטים, ש"ס עם 7. במקרה שבו מפלגות השמאל לא יתאחדו ואם מפלגת העבודה תרוץ לבדה, היא תקבל רק 6 מנדטים - בדומה לכוחה כיום. המפלגות הפוטנציאליות לאיחוד עם העבודה, מרצ של הורוביץ וישראל דמוקרטית של ברק, נעות סביב אחוז החסימה עם 4 מנדטים כל אחת.

גם המפלגות שמימין לליכוד נעות סביב אחוז החסימה: הימין החדש של בנט (יחד עם שקד) עם 5 מנדטים לפי הסקר ואיחוד מפלגות הימין, לאחר סערת דבריו של יו"ר הרשימה, השר רפי פרץ, עם 4 מנדטים בלבד. מפלגת זהות של משה פייגלין לא עוברת את אחוז החסימה.

ליברמן עם מספר דו ספרתי של מנדטים (צילום: חדשות)
ליברמן עם מספר דו ספרתי של מנדטים | צילום: חדשות

ומה מצב הגושים על פי התוצאות הללו? גוש הימין עם 40 מנדטים ואם מצרפים אליו את החרדים - יש לגוש 55 מנדטים, מה שלא מספיק להקמת ממשלה. לגוש המרכז-שמאל יש 44 מנדטים, ואם מצרפים אליהם את 11 המנדטים של המפלגות הערביות - גם לגוש הזה יש 55 מנדטים. ישראל ביתנו של ליברמן עם 10 מנדטים וצפויה לשמש לשון מאזניים (אם כי גם במקרה שבו ליברמן חובר לגוש הזה, לא ניתן להרכיב ממשלה כיוון שהמפלגות הערביות לא יישבו בקואליציה).

איחוד בשמאל מחליש את כחול לבן - ולא מגדיל את גוש המרכז-שמאל

עוד שאלנו את הנסקרים למי היו מצביעים אם מפלגות העבודה, ישראל דמוקרטית של ברק ומרצ היו רצות ברשימה אחת (מבלי לשאול מי עומד בראש). במצב הזה, הליכוד עדיין זוכה ב-31 מנדטים ומפלגת כחול לבן יורדת מ-30 מנדטים ל-28 בלבד. המפלגה המאוחדת של פרץ, ברק והורוביץ הייתה זוכה ב-15 מנדטים - מנדט אחד יותר ממה שתניב ריצה בנפרד של שלוש המפלגות הללו.

איחוד בשמאל אפילו מחזק את ליברמן ומעלה אותו ל-11 מנדטים, אך לא משפיע על הרשימה המשותפת - שנותרת עם 11 מנדטים. יהדות התורה וש"ס עם 8 ו-7 מנדטים בהתאמה, הימין החדש עם 5 ואיחוד מפלגות הימין עם 4 - בדיוק כמו במקרה שבו לא יתקיימו איחודים באף גוש. גם במקרה הזה, מפלגת "זהות" של פייגלין לא עוברת את אחוז החסימה.

איחוד במרכז-שמאל - על חשבון כחול לבן (צילום: חדשות)
איחוד במרכז-שמאל - על חשבון כחול לבן | צילום: חדשות

שבועיים לפני שצריך להחליט סופית אם מאחדים כוחות או לא, איחוד בין העבודה, מרצ וישראל דמוקרטית אמנם מגדיל את כוחן במנדט, אך דווקא מחליש את הגוש. במקום 55 מנדטים, הוא זוכה ב-54. גוש הימין נותר עם 55 מנדטים - וליברמן שוב משמש לשון המאזניים - והפעם עם מנדט אחד יותר: 11 מנדטים.

עמיר פרץ, אהוד ברק (צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות)
איחוד בשמאל-מרכז כדאי? | צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות

איחוד בימין כדאי? כחול לבן המפלגה הגדולה, גוש הימין לא גדל

ולו הבחירות היו מתקיימות היום ואיחוד כוחות היה מתקיים בגוש הימין - בין איחוד מפלגות הימין, הימין החדש של בנט ועוצמה יהודית כשבראש הייתה עומדת איילת שקד, איך הדבר היה משפיע על מפת המנדטים? לא רק שאיחוד כזה לא מגדיל את גוש הימין, הוא גורם לכחול לבן לעקוף את הליכוד ולהפוך למפלגה הגדולה ביותר - שאלה שיכולה להיות משמעותית בזמן ההכרעה על מי להטיל את הרכבת הממשלה הבאה.

איחוד בימין - על חשבון הליכוד (צילום: חדשות)
איחוד בימין - על חשבון הליכוד | צילום: חדשות

במקרה של איחוד בימין, כחול לבן תזכה ב-30 מנדטים, הליכוד יסתפק ב-28 בלבד. מפלגת הימין המאוחדת תזכה ב-12 מנדטים ותהפוך לשלישית בגודלה בישראל. הרשימה המשותפת נותרת עם 11 מנדטים, ישראל ביתנו של ליברמן עם 10, יהדות התורה וש"ס עם 8 ו-7 בהתאמה, העבודה נותרת עם 6 מנדטים - ומרצ וישראל דמוקרטית עוברות את אחוז החסימה עם 4 מנדטים כל אחת. גם במקרה זה, זהות של פייגלין לא עוברת.

פרץ ושקד, ארכיון (צילום: מריים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
גם שקד לא עוזרת להגדיל את הגוש | צילום: מריים אלסטר, פלאש 90, חדשות

על פי התסריט הזה, תמונת הגושים נותרת זהה לחלוטין למצב שבו לא יהיו כלל איחודים בין מפלגות: גוש הימין-חרדים עם 55 מנדטים, גוש המרכז שמאל והערבים עם 55 מנדטים. ישראל ביתנו של ליברמן היא שוב לשון המאזניים עם 10 מנדטים.

מדד ההתאמה לראשות הממשלה: נתניהו מגדיל את הפער

תוצאות הסקר משקפות למעשה מצב שבו לא ניתן יהיה להרכיב ממשלה ביום שלאחר הבחירות - אלא אם כן מדובר בממשלת אחדות בין הליכוד לכחול לבן - ונראה שגם בשיתוף מפלגת ישראל ביתנו של ליברמן.

המפתחות בידיו. ליברמן (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90‎, חדשות)
המפתחות בידיו. ליברמן | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90‎, חדשות

בשאלת ההתאמה לראשות הממשלה, ראש הממשלה בנימין נתניהו שומר על יציבות ומוביל עם 40%, אלא שבהשוואה לסקר הקודם שנערך לפני כשבועיים - הוא מגדיל את הפער ממתחרהו העיקרי, יו"ר כחול לבן בני גנץ, שזוכה בסקר הנוכחי ל-28% התאמה לתפקיד (לעומת 30% בסקר הקודם). 22% השיבו שאף אחד מהם אינו מתאים לתפקיד ו-9% לא יודעים.