הצפיפות בבתי החולים היא אחד הנושאים הבוערים שמלווים את ישראל בשנים האחרונות, ויש לכך סיבה טובה: בכל חורף חוזרות על עצמן התמונות הקשות של מאושפזים במיטות שנפתחו במסדרונות בגלל העומס הרב על בתי החולים השונים, שנאלצים להתמודד בחודשי החורף עם אחוזי תפוסה גבוהים בהרבה משהם יכולים לקלוט. 34 ימים לבחירות: מה כל מפלגה מבטיחה בנושא - ועד כמה זה ישים? "עמותת 121 – מנוע לשינוי חברתי" יצאה לבדוק עבורנו כל רשימה ורשימה – ואלה התוצאות.

"בוחרים בחיים" - החלק הראשון בסדרת הכתבות המיוחדת: שאלת הפיקוח וסבסוד מעונות יום

בסוף מאי האחרון, שלושה ימים בלבד לפני פיזור הכנסת, ישבו בכירי משרד האוצר ובכירי משרד הבריאות וניסחו יחד מודל חדש לתקצוב מערכת הבריאות. הנוסחה שהתגבשה במסגרת המשא ומתן הקואליציוני עם יהדות התורה הייתה חדשנית ממש.

אותה נוסחה, שנידונה במשא ומתן הקואליציוני, התבססה על הצעה מפורטת של האגף לתכנון אסטרטגי במשרד הבריאות להעלות את בסיס תקציב מערכת הבריאות ולהצמידו לגידול דמוגרפי, למדד יוקר הבריאות ולקצב ההתקדמות הטכנולוגית. ההצעה הגיעה לדיון אחרי הבחירות באפריל בדרישת סגן שר הבריאות ליצמן. משרד האוצר הסכים בדיונים לשינוי הנוסחה, בתמורה להעלאת מס הבריאות בכ-0.5%. אלא שפיזור הכנסת ה-21 קטע את המשא ומתן.

מה הסיכוי שאחרי הבחירות הנוסחה החדשה תיכנס להסכמים הקואליציוניים?
בדקנו. פורום חירום של ארגוני חולים, ארגון רופאי המדינה, הסתדרות האחיות וארגונים אזרחיים "5 מיליארד לבריאות" החתים גם את הימין החדש וגם את העבודה על התחייבות לקידום המודל אחרי הבחירות. גם יהדות התורה של ליצמן חתמה כמובן, והתוצאה היא התחייבות של שלוש מפלגות להגדיל את תקציב משרד הבריאות ב-5 מיליארד שקלים בשנה והוספה מיידית של 1,750 מיטות אשפוז, 500 רופאים ו-1,500 אחיות בכל הארץ.

בכחול לבן מבטיחים להנהיג תוכנית חירום לאומית שמטרתה להפחית את העומסים בבתי החולים וכן להגדיל את מספר הרופאים והאחיות ואת מספר מיטות האשפוז לממוצע במדינות המפותחות. עוד הבטיחו להקים בתי חולים חדשים בצפון ובדרום. גם במחנה הדמוקרטי מדברים על הגדלת כוח האדם הרפואי ועל תוספת של 600 מיטות בשנה לבתי החולים, כמו גם על הפרדה מוחלטת בין רפואה ציבורית ופרטית והנהגת תוכנית לאומית לצמצום פערים בבריאות.

בישראל ביתנו אומרים שבכוונתם לבנות תכנית אסטרטגית לפיתוח מערכת הבריאות, שתכלול הקמת בתי חולים חדשים והרחבת בתי חולים קיימים. בעבודה-גשר רוצים להוסיף 500 מיטות אישפוז בשנה ולקצר את זמני ההמתנה בחדרי המיון וקיצור ההמתנה לתורים לרופאים מקצועיים. ברשימה המשותפת מבטיחים שיפעלו להגדלת המימון למערכת הבריאות באמצעות מס בריאות על מעסיקים והקמת רשות לאומית לסגירת פערי הבריאות בין הפריפריה והמרכז במקביל להגדלת מספר הרופאים והאחיות.

הליכוד וש"ס לא התייחסו בכלל באופן פומבי לנושא.

אלא שאף אחת מהמפלגות לא מציגה פירוט של המקורות התקציביים שכה חסרים למערכת או לפחות תוכנית מפורטת שכוללת מתווה שיפתור את בעיית העומס בבתי חולים. התוכנית המפורטת ביותר שקיימת היא זו שניסח משרד הבריאות, שאותה כבר אימצו כאמור יהדות התורה, הימין המאוחד והעבודה-גשר.

מה הסיכוי שהממשלה החדשה שתוקם תשקיע את המיליארדים הדרושים?

אם עוד מפלגות יתחייבו לקדם את המתווה - שכבר קודם במשא ומתן הקואליציוני הקודם - ויהיו מוכנות גם להעלות את מס הבריאות בכ-0.5%, הסיכויים לשינוי מהותי גבוהים. העלאת המס תאפשר מקור תקציבי חדש ש"יעקוף" את המכשול הגדול של הגירעון התקציבי. המס אמנם ייפול על כתפינו האזרחים, אבל אם המהלך יצליח יביא לשינוי המערכתי הכה נדרש, הוא גם יכול לחסוך את הביטוחים הפרטיים בטווח הארוך, ולהחזיר למערכת הבריאות את השוויוניות והאמצעים שהיא זקוקה להם כדי להבטיח שירותי בריאות איכותיים לכולנו.

השורה התחתונה: ככל שיותר מפלגות יתחייבו למתווה משרד הבריאות לרפורמה בתקצוב מוסדות הבריאות, כך גדל הסיכוי שהנושא יוכנס להסכמים הקואליציוניים והצפיפות בבתי חולים תפחת בשנים הקרובות.

מה עוד מבטיחות המפלגות? למיפוי ההבטחות החברתיות של עמותת 121 לחצו כאן