הממשלה אישרה היום (ראשון) הכרה ביישוב מבואות יריחו, בישיבה מיוחדת בבקעת הירדן. למרות שהיועמ"ש הביע התנגדות למהלך בשל העיתוי, יומיים בלבד לפני הבחירות, הוא הסיר את התנגדותו, אחרי שנתניהו אמר בישיבה כי ישנה סבירות גבוהה שתכנית המאה תגיע מיד לאחר הבחירות. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במהלך הישיבה נעשתה הפסקה לצורך התייעצות עם ראש הממשלה וראש המל"ל, לגבי יסוד הדחיפות בקבלת ההחלטה בנוגע להקמת הישוב. במסגרת ההתייעצות, הוצגו בפני היועץ המשפטי לממשלה התפתחויות מדיניות מן היממה האחרונה, לצד הערכת ראש הממשלה וראש המל"ל לפיה קיימת דחיפות בקבלת ההחלטה להקים את הישוב ע"י הממשלה בעת הזו.
 
בנסיבות אלו היועץ המשפטי לממשלה קבע כי על אף שקיימים קשיים משפטיים ניכרים נוכח הקירבה לבחירות, ניתן לקבל את ההחלטה.

בפתיחת הישיבה דיבר נתניהו על כך שבסוף השבוע האחרון שוחח עם הנשיא טראמפ על קידום ברית הגנה היסטורית בין ישראל וארה"ב. "זה מוסיף נדבך עצום של הרתעה אל מול איבנו לצד שימור חופש הפעולה של כוחותנו".

"הנדבך השני - ריבונות ישראלית בבקעת הירדן וצפון ים המלח. הכרזתי על כך בימים האחרונים ואני גאה לקיים את הישיבה דווקא בבקעת הירדן", אמר נתניהו והוסיף כי החלת הריבונות תבטיח שצה"ל יהיה פה לעד - "מדינה עם עומק אסטרטגי וגובה אסטרטגי". 

נתניהו דיבר על הצהרתו בדבר החלת ריבונות ישראלית על כל היישובים ביהודה ושומרון, מה שלדבריו יעלה לתוכנית המאה. "בנוסף להחלת הריבונות אני במידה ואבחר בממשלה הבאה אביא תוכנית נרחבת לפיתוח התשתיות ופיתוח בקעת הירדן, היישובים, התחבורה - זה ייתן פריחה חסרת תקדים", הוסיף רה"מ.

בחלק הסגור של הישיבת אמר נתניהו כי מידע שהגיע אליו ביממה האחרונה מעיד על כך שישנה סבירות גבוהה שתכנית המאה תגיע מייד לאחר הבחירות. לכן לדבריו ישנה חשיבות לאישור הקמת היישוב.

ההתיישבות במבואות יריחו החלה ב-1999, ועל פי ההצעה מתגוררות במקום כ-45 משפחות. כמו כן פועל ביישוב מוסד חינוכי לנערות ובו כ-40 נערות ואנשי צוות. להצעה להחלטת הממשלה צורפה חוות דעת של איתי אופיר, היועמ"ש של מערכת הביטחון, שקבע ש"קיימת מניעה משפטית לקדם את הצעת ההחלטה בעת הזו". עוד ציין יועמ"ש מערכת הביטחון כי לא התקבל כל נימוק שמצדיק את המהלך בעיתוי הזה.

בנוסח ההחלטה נכתב כי המהלך מתבצע "לאור מדיניות הממשלה לחיזוק ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון". עוד נכתב כי מדובר בקרקעות מדינה. לפי ההחלטה על שר הביטחון יוטל לקדם את הפעולות שנדרשות להקמת היישוב, כולל הצעת המיקום המדויק להקמתו, ועל משרד האוצר לקבוע מה התקציב שיידרש.

בקעת הירדן (צילום: פלאש 90, משה שי)
בקעת הירדן, ארכיון | צילום: פלאש 90, משה שי

ביום חמישי האחרון, יומיים לאחר ההצהרה הדרמטית של רה"מ, קבע היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כי לא ניתן להכריז על יישוב חדש בבקעת הירדן יומיים לפני הבחירות בשל המועד הרגיש והחשש לשיקולים לא ענייניים. היועץ העביר את חוות הדעת לקראת ישיבת הממשלה היום.

בהודעתו כתב היועץ כי מדובר ב"סמכותה של הממשלה, במסגרת מדיניותה לחיזוק ההתיישבות ביהודה והשומרון", וכי "החלטות מעין אלו מערבות שיקולים מדיניים כבדי משקל, אותם הממשלה נדרשת לשקול ולהכריע בהם".
ולצד זאת כתב היועמ"ש כי "מהבחינה המשפטית – אין מניעה עקרונית לקידום מדיניות כאמור. הדבר נעשה כעניין שבשגרה, במגוון רחב של הקשרים, בשיתוף עם הייעוץ המשפטי לממשלה".

הסיבה לכך שמנדלבליט מתנגד לזה היא התאריך הרגיש: "בתוך כך, בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון, במהלך תקופת בחירות, חובה על הממשלה היוצאת לנהוג בריסון ובאיפוק בכל הנוגע להחלטות המתקבלות ולהקצאת משאבים.

היועמ"ש אביחי מנדלבליט, ארכיון (צילום: פלאש 90, חדשות)
מתנגד למהלך. מנדלבליט | צילום: פלאש 90, חדשות

"הטעם לכך הוא כפול – ראשית, על הממשלה להימנע, כשהדבר לא נדרש, מהכרעות בלתי הפיכות שיקשו על הממשלה החדשה שתכהן מכוח אמון הכנסת הבאה לממש את מדיניותה לפי רצון הבוחר; שנית, יש להיזהר מפני עירוב של שיקולי בחירות מפלגתיים או מראית עין שכזו ביחס לנקיטת פעולות שלטוניות ושימוש במשאבי המדינה".

"לנוכח אופיה של ההחלטה ומהותה, קבלתה בעיתוי הנוכחי – יומיים בלבד לפני מועד הבחירות – מבלי שהוצגה ונדונה לעומק עבודת מטה שקדמה לה ומבלי שהוצגה כל תשתית המבססת דחיפות או חיוניות בקבלתה בעיתוי הנוכחי דווקא, מתעורר חשש כי ההצעה מונעת או למצער תיראה כמונעת משיקולים של התמודדות בבחירות הקרובות", סיכם מנדלבליט.

ישיבת הממשלה בבקעת הירדן (צילום: חיים צח לע"מ)
צילום: חיים צח לע"מ

דויד אלחייני, ראש המועצה האזורית בקעת הירדן מסר: "בקעת הירדן שלנו הפכה לסיפור הצלחה ישראלי החתום על ידי כל אחת ואחד מתושבי הבקעה לדורותיהם. ב-11 שנות כהונתי, שהיו רוויות דאגה לעתידה של הבקעה שלנו, אני מודה כי השבוע הזה הוא אחד החשובים והמרגשים ביותר שחוויתי כראש מועצה וכאזרח המדינה. אם הציניקים יגידו שאתה עושה זאת בגלל הבחירות, אל תתרגש מהם, הם כנראה לא מבינים איזה מהלכים מקדימים חייבים היו להיעשות כדי שהצהרה דרמתית כזו תבשיל ותתרחש".

"אנחנו כאן מפני שזו ארצנו וכאן ביתנו. אנחנו קו ההגנה האסטרטגי של ישראל. אני מבקש להציב לעצמנו אתגר אדוני ראש הממשלה; 15 אלף תושבים בעוד עשר שנים, זו המשימה שלנו ועל כך אני מוכן, יחד אתך להתחייב".