3 ימים בלבד נותרו עד ליום הבחירות, ואלה התרחישים האפשריים ליום שאחרי: ביום שלישי ב-22:00 בלילה, כשתתברר תמונת חלוקת המנדטים הראשונה לפי מדגם החדשות - ובטח לאחר שייחשפו תוצאות האמת ביום שאחרי, מדינת ישראל תקום למציאות פוליטית חדשה - ויחל המסע בדרך להרכבת ממשלה חדשה, שיוביל ראש הממשלה המכהן בנימין נתניהו או יו"ר כחול לבן, הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ. אז לאיזו מציאות נתעורר בבוקר שאחרי? עמית סגל ודפנה ליאל עם התרחישים

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות      

מתמונת הסקרים שפורסמו לאורך מערכת הבחירות, המצב נראה די יציב: מפלגת כחול לבן היא המפלגה הגדולה ביותר, אלא שגוש הימין מוביל בבטחה. אם המפלגה הגדולה ביותר תהנה גם מיתרון של 61 ממליצים - הסיפור גמור.

אם כחול לבן תהיה עם יותר מנדטים (אולי אפילו משמעותית יותר) והמחנה השני יהיה עם יותר מנדטים בגושים - אז זה יהפוך למעניין ואנחנו עשויים לעמוד בפני אותו תרחיש של בחירות 2009 - לא המפלגה הגדולה ביותר תקים ממשלה, אלא זו שלעומד בראשה יש את רוב הממליצים. "הסתבר במהלך השבוע הזה שיש קבוצה של 65 ח"כים, כולם גורמי ימין שהמליצו על נתניהו" אמרה אז יו"ר קדימה, ח"כ ציפי לבני, שזכתה במנדט אחד יותר מנתניהו בבחירות.

כחול לבן מובילה, אך גוש הימין גדול יותר (צילום: חדשות)
כחול לבן מובילה, אך גוש הימין גדול יותר | צילום: חדשות

אם עד עכשיו, הבחירות האלה התאפיינו בניסיון של המפלגות הגדולות "לשתות" את המנדטים של המפלגות הקטנות, אחרי הבחירות זו תהיה סחיטה - אבל בכיוון ההפוך. הקטנות יסחטו את הגדולות ויוכלו לבקש את תיקי הביטחון, האוצר והחוץ, גם כשלרשותן יהיו 4 מנדטים בלבד.

רוב מוצק לגוש הימין? יש נקודות תורפה

אלא שלא בטוח שאם גוש הימין יהיה הגוש המוביל, זה יבטיח לנתניהו את הרכבת הממשלה. גם בתוך מה שנחשב גוש הימין, יש כמה נקודות תורפה. למשל: הקשר החם למדי בין ליברמן ללפיד שרק השבוע תועדו במפגש במסעדה. או למשל יחסי פייגלין עם נתניהו - פייגלין הוא יריב מר שלו ויש הרבה דם רע ביניהם. ופייגלין כבר אמר שהוא לא בכיס של אף אחד ושיילך למי שירבה במחיר. "הוא אחרון הדמוקרטים - והוא עשה לי סיכול ממוקד שחבל על הזמן", אמר בעבר. 

יקבל סטירה... ברגליים? (צילום: החדשות)
עם מי הוא יילך? פייגלין | צילום: החדשות



אם יהיו לנתניהו יותר מ-67 מנדטים, אף אחד לא יוכל לסחוט אותו. השאלה היא האם תהיה לו "קואליציית כתב אישום", כזו שתגן עליו מפני אישום - ושחבריה יבטיחו לא לפרוש מהממשלה במקרה שבו יוחלט להגיש נגד נתניהו כתבי אישום לאחר שימוע.
 
גנץ, לעומת נתניהו, בבעיה הרבה יותר קשה. הוא בונה על המערך של יש עתיד ועל לפיד שיש לו חברויות עם הלל קוברינסקי ושלום שלמה שיש להם ניסיון במסדרונות הכנסת. קואליציה אפשרית של גנץ, לפי הסקר האחרון של החדשות שפורסם אתמול, עשויה להיות קואליציה בת 62 חברים עם העבודה, ש"ס, זהות, ישראל ביתנו ויהדות התורה - אם יסכימו לשבת באותה ממשלה עם לפיד.  

יו"ר כחול לבן, בני גנץ (צילום: תומר נויברג, חדשות)
הדרך שלו להרכבת ממשלה קשה יותר. גנץ | צילום: תומר נויברג, חדשות

אלא שלגנץ יש שני יתרונות אסטרטגיים: הוא יודע לעשות מו"מ ולהיות מאוד נדיב - ולכן הוא יכול לבוא ולהגיד לשותפות האפשריות: 'אני נותן לכם 4 שנים ונתניהו נותן לכם שנה וחצי'. אלא שגנץ בכל מקרה צריך את החרדים ומשימת הרכבת הקואליציה שלו תהיה הרבה יותר קשה.

ואחרי שאמרנו את כל זה: אל לנו לפסול אפשרות שנראה ממשלת רוטציה בין נתניהו לגנץ.