בחירות בימי שלישי - בגלל השבת (צילום: פלאש 90, יוסי זליגר, חדשות)
צילום: פלאש 90, יוסי זליגר, חדשות

כל השנים שאלתם את עצמכם את השאלות האלה, עכשיו יש גם תשובות: יום הבחירות שוב הגיע ובטח לא נעים לכם להודות, אבל נכון שגם אתם שאלתם את עצמכם למה בחירות נופלות תמיד על יום שלישי? וגם מה זה בעצם מעטפות כפולות ומי הימאים האלה שמחכים כל כך לקולות שלהם? אז אספנו תשובות לשאלות שאולי התביישתם לשאול.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות     

למה הבחירות נערכות תמיד ביום שלישי?

חוק יסוד הכנסת קובע שבחירות לכנסת ייערכו ביום שלישי - השלישי בחודש חשוון - בשנה שבה תמה כהונת הכנסת היוצאת. אם השנה שלפניה הייתה שנה מעוברת - הבחירות יהיו ביום שלישי הראשון בחודש.

השנה, למשל, הבחירות לכנסת ה-21 היו אמורות להיערך ביום שלישי, 5 בנובמבר 2019, ז' בחשוון. אלא שהבחירות הוקדמו - כמו שקורה כמעט כל הזמן - אבל גם כשהן מוקדמות, הן תמיד נקבעות ליום שלישי (חוץ משני מקרים שבהם הבחירות נערכו בימים שני ורביעי).

קלפי צבאית בשלג (צילום: גיא ורון, חדשות 2)
קלפי צבאית בשלג | צילום: גיא ורון, חדשות 2



אז למה דווקא יום שלישי? הסיבה היא הרצון להימנע מחילול שבת: בחירות באמצע השבוע מאפשרות להיערך ליום הבחירות מבלי לחלל שבת, וגם נותר די זמן לחשב את התוצאות ולפרסם אותן רשמית עד לכניסת השבת שלאחר הבחירות. גם בארה"ב, אגב, נקבע שבחירות תמיד ייערכו בימי שלישי - רק ששם אין קשר לשבת.

מה זה בכלל מעטפות כפולות? ולמה קוראים לזה "קולות החיילים"/"קולות הימאים"?

שיטת הבחירות בישראל מאפשרת לכל בעל זכות הצבעה להצביע רק בקלפי שאליה הוא משובץ - הסמוכה למקום מגוריו. אלא שיש מצביעים לא מעטים שלא יכולים להצביע בקלפי שאליה שובצו - חיילים, שליחים של המדינה בחו"ל, אסירים, חולים ומאושפזים וגם ימאים. זו הסיבה שמשתמשים במעטפות כפולות - שיטה שמאפשרת לשמור על חשאיות ההצבעה ולמנוע כפילויות.

ההצבעה במעטפה כפולה היא כמו הצבעה רגילה, אבל במקום להכניס את המעטפה לקלפי - היא מוכנסת למעטפה נוספת, אטומה, שעליה נרשמים פרטי הזיהוי של המצביע. המעטפות הכפולות מועברות כולן יחד לוועדת הבחירות המרכזית ונספרות שם.

עיכובים בספירת הקולות (צילום: רויטרס, חדשות)
פתקי ההצבעה | צילום: רויטרס, חדשות
"ראוי שמילים ייבחרו בכובד ראש". ריבלין (צילום: Mark Neyman/לעמ, חדשות)
אחרי הבחירות, הכדור עובר לריבלין | צילום: Mark Neyman/לעמ, חדשות



בוועדת הבחירות מוודאים שהמצביע המזוהה על כל מעטפה לא הצביע כבר בקלפי הסמוכה לביתו, מסמנים אותו כמי שהצביע, ואז מוציאים את המעטפה האטומה עם פתק ההצבעה ומערבבים אותה עם מעטפות אחרות. לאחר מכן, סופרים את הקולות של כל המצביעים כמו בקלפי רגילה. הקולות במעטפות הכפולות זכו ברבות השנים לכינוי "קולות החיילים" ו"קולות הימאים" - הקולות שנספרים אחרונים.

יום הבחירות הסתיים, אז איך מוציאים מכל זה ממשלה?

האם ידעתם מה בדיוק קורה אחרי שהתוצאות מתפרסמות? איך בעצם מקימים ממשלה חדשה אחרי שכל חגיגת יום הבחירות מסתיימת? בדיוק ברגע הזה, ההכרעה עוברת מהאזרחים שהצביעו - לאזרח מספר 1, נשיא המדינה, שמטיל על אחד מחברי הכנסת שהסכים לכך את התפקיד להרכיב ממשלה, לאחר שהתייעץ עם נציגי הסיעות השונות שנבחרו לכנסת.

_OBJ

מקובל שהנשיא בוחר לתפקיד את יושב ראש המפלגה הגדולה ביותר וזה שקיבל את מספר ההמלצות הגבוה יותר, אך לנשיא יש שיקול דעת רחב בבחירה. לחבר הכנסת שעליו הטיל נשיא המדינה את התפקיד מוקצבים 28 יום להשלמת המלאכה. הנשיא רשאי להאריך תקופה זו בתקופות נוספות, ובלבד שלא יעלו יחד על 14 יום נוספים.

אם חבר הכנסת שעליו הוטלה מלאכת הרכבת הממשלה אינו מצליח במשימה - גם לאחר הארכה - מלאכת הרכבת הממשלה מוטלת על חבר כנסת אחר. לרשותו יעמדו 28 ימים בלבד, ללא אפשרות הארכה. אם גם הוא לא מצליח לעשות זאת, מתקיימות בחירות חדשות.