המערכת הפוליטית סוערת אחרי ההכרזה הדרמטית והצפויה של אהוד ברק על חזרתו לפוליטיקה הישראלית והקמת מפלגה חדשה. חברי כנסת ושרים משמאל ומימין הגיבו לנאום החזרה שלו. "ברק חושב שהציבור שכח את כהונתו הכושלת", כתבה איילת שקד. ח"כ סתיו שפיר כתבה: "מברכת על חזרת ברק לפוליטיקה ועל התגייסות גולן". ממפלגת הליכוד נמסר בתגובה: "אנחנו לא מתערבים באיך השמאל מחלק את המנדטים שלו בין אהוד ברק לבין לפיד וגנץ".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

המועמד לראשות מפלגת העובדה חבר הכנסת איציק שמולי כתב בחשבון הטוויטר שלו: "שוחחתי עם אהוד ברק וברכתי אותו על חזרתו למערכת הפוליטית. אמרתי לו כי עם בחירתי לראשות מפלגת העבודה, אפעל לשילוב ידיים ולשיתוף פעולה בין מפלגתו לבין מפלגת העבודה, במטרה לבנות את הפלטפורמה הרחבה ביותר למען החלפת השלטון".

שמולי: "מברך על חזרתו" (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
שמולי: "מברך על חזרתו" | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

שרת המשפטים לשעבר שקד התייחסה גם כן: "אהוד ברק חושב שהציבור הישראלי שכח את תקופת כהונתו הכושלת, ועקובת הדם שהביאה עלינו את האינתיפאדה השנייה, מהומות אוקטובר ונסיגות חד צדדיות". עוד כתבה בטוויטר: "גם החזות העסקית המצוחצחת, לא תשכיח מהציבור הישראלי, את הפער משחר של יום חדש לקטסטרופה לאומית".

חבר הכנסת לשעבר מטעם העבודה, עומר בר לב צייץ: "ברכות ל אהוד ברק על החלטתו לקפוץ בחזרה למאבק הפוליטי על דמותה של ישראל". הוא הוסיף: "אין לי ספק שעמיר פרץ לאחר שיבחר ליו"ר מפלגת העבודה ידע יחד איתנו לשתף פעולה עם ברק - כי מדינת ישראל ממלכתית יהודית ודמוקרטית יותר חשובה מכל אחד מאיתנו".

איילת שקד, ארכיון (צילום: פלאש 90, יונתן זינדל, חדשות)
שרת המשפטים לשעבר, שקד | צילום: פלאש 90, יונתן זינדל, חדשות

בצלאל סמוטריץ' הגיב לחזרתו של ברק לחיים הפוליטיים ובציוץ בחשבון הטוויטר שלו כתב: "מברך את ברק על חזרתו לחיים הפוליטיים במהלך לפיצול השמאל ועל זיהויו הנכון את הציונות הדתית כשחקן משפיע ומשמעותי בזירה הפוליטית". הוא המשיך: "לא עוד גלגל חמישי אלא שותף מרכזי בהנהגת המדינה. הוא ימשיך לצעוק באופוזיציה ואנחנו נמשיך בעזרת השם לעשות טוב לעם ישראל". 

"הקשבתי עכשיו להכרזה דרמטית של רמטכ"ל וסגן רמטכ"ל בדימוס, על הקמת מפלגה חדשה", כתב יו"ר מפלגת זהות פייגלין. "שניהם לא טרחו כלל, ולו ברמז, לומר מה בדיוק הם מציעים - בכלכלה, בחינוך, בבריאות - אפילו לא בביטחון". פייגלין טען כי בברק ובקבוצת האנשים שלצדו נותרה רק "השנאה והמיאוס עליה הם מנגנים". לסיום כתב: "זהות תמשיך לפרט את משנתה ולכבד את האינטליגנציה שלכם".

סתיו שפיר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
חברת הכנסת סתיו שפיר | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

"מברכת את אהוד ברק על חזרתו לפוליטיקה ואת יאיר גולן על התגייסותו", כתבה סתיו שפיר שמתמודדת גם כן על ראשות מפלגת העבודה. "שניהם מנהיגים מצוינים עמם אני מקיימת קשר רציף והם מסמנים כיוון של החזרת האומץ ורוח הלחימה לפוליטיקה, אותו הכיוון שאליו אקח את מפלגת העבודה כשאבחר. על חיבורים כולם יכולים לדבר, אבל בסוף אמיצים מתחברים רק עם אמיצים".

חבר הכנסת מטעם כולנו, אלי כהן, תקף את ברק וכתב שהיה ראש הממשלה הכושל בתולדות המדינה: "הוא מנסה ללמד את כולם איך צריך לנהל מדינה. שיא האבסורד. כמו פעם קודמת, ברק הופך את רה"מ נתניהו למוקצה, ובהזדמנות הראשונה יתחנן לתפקיד בממשלתו".

ח"כ מכולנו אלי כהן (צילום: דודי וקנין, חדשות)
ח"כ מכולנו אלי כהן | צילום: דודי וקנין, חדשות

חבר הכנסת הטרי מכחול לבן אסף זמיר הגיב בציניות לחזרתו של ברק וצייץ: "למה יש לי תחושה שבבלפור חיככו ידיים בהנאה כשראו היום את ברק". גם בנו של ראש הממשלה יאיר נתניהו תקף את ברק על רקע הצהרתו ובחלק מהדברים שכתב בטוויטר ציין: "אהוד ברק היה ראש הממשלה בזמן הלינץ' ברמאללה, ראה את זה בלייב בטלוויזיה ולא עשה כלום לעצור את זה".

עורך הדין איתמר בן גביר תקף את ברק וטען כי הוא משתלח בציונות הדתית: "בזמן שמפקיר חיילי צה"ל אהוד ברק משתלח בציונות הדתית, שאחוזי הגיוס ממנה ליחידות הקרביות הוא הגבוה ביותר, כדאי להיזכר באותה אמירה מביכה שלו: 'אם הייתי פלסטיני בגיל המתאים, הייתי נכנס בשלב מסוים לאחד מארגוני הסירוב'. אם זה הולך להיות האדם שיוצב בחזית קמפיין השמאל בבחירות הקרובות, השמאל הישראלי באמת נמצא בפשיטת רגל אידאולוגית".‎

אחרי חודשים של ספקולציות, אהוד ברק הודיע מוקדם יותר הערב באופן רשמי על חזרתו לחיים הפוליטיים במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס. ברק הכריז כי יקים מפלגה חדשה, בה יהיו חברים גם אלוף (במיל') יאיר גולן, פרופ' יפעת ביטון והטייס לשעבר ואיש העסקים בהווה קובי ריכטר. "נתניהו איבד את זה", אמר ברק.

"הניסיונות לשבש שוב ושוב תהליכים דמוקרטיים, לתעתע בציבור ולהציע שוחד פוליטי הם המשך הדרך של נתניהו לפלג ולקעקע את מערכות האכיפה והמשפט - והכל לתועלתו האישית, כדי להימלט מאימת הדין", האשים ברק. "אלו ימים חשוכים".

זמן קצר אחרי הצהרתו העניק ברק ריאיון מיוחד למהדורה המרכזית והבהיר כי בשום תרחיש לא יסכים לשבת בממשלת נתניהו, והבהיר כי פניו מועדות לעבר חיבורים בגוש המרכז-שמאל. ברק שיבח את ההישג שרשם יו"ר כחול לבן בני גנץ בבחירות האחרונות, שקיבל 35 מנדטים, אך מתח ביקורת על אופן ניהול הקמפיין. לדבריו, מה שמנע את בחירתו על פני נתניהו היה שהנהגת כחול לבן לא הפנימה שגודל הגוש זה מה שחשוב, ולא המפלגה הגדולה.