ביקור ראש הממשלה באוקראינה בשבוע שעבר עמד בצל שתי פרשות בכיכובה של רעייתו: הראשונה התרחשה, על פי דיווחים בתקשורת, עוד בשעת ההמראה מישראל, כששרה נתניהו דרשה להיכנס לתא הטייס לאחר שהקברניט לא בירך אותה במערכת הכריזה; השנייה התרחשה עם נחיתת המטוס באוקראינה, כשרעיית רה"מ השליכה לאדמה את פיסת החלה שהגישו לה ולבעלה נשים מקומיות כמחוות שלום.

נתניהו בחר להגיב לדברים בסרטון שצילם באוקראינה, ובו הוא התעלם מהתקרית הראשונה וביטל את השנייה. "אני פה בביקור היסטורי באוקראינה", אמר נתניהו בפתח הסרטון, "אבל ספק אם זה היה מקבל את השדרוג התקשורתי אלמלא מקרה החלה". בהמשך אמר נתניהו: "זה מזכיר לי שגם את הביקור ההיסטורי של ראש ממשלת יפן בישראל (...) אף אחד לא כיסה אלא רק את העובדה שהמנה האחרונה הוגשה בצלחת בדמוי נעל (השגיאה במקור – נ"ש)".

הטענה שהתקשורת לא מכסה את פגישותיו (לרוב "ההיסטוריות") עם פוליטיקאים בכירים מהעולם היא טקטיקה קבועה בשימושו של נתניהו. אבל בדיקת הביקורים והסיקורים מעלה שלטענה הזאת אין בסיס.

על אף שהיה מדובר בביקור בן יומיים בסך הכל, וגם לא ביקור "היסטורי" (נתניהו קיווה לחזור עם הצהרה על העברת השגרירות האוקראינית לירושלים אך נכזב), נסיעת רה"מ לאוקראינה סוקרה בכל אמצעי התקשורת. זו, אגב, גם הסיבה לכך שתקרית החלה תועדה – היא צולמה, בין השאר, על ידי כתב חדשות 12 יאיר שרקי שהתלווה לנסיעה.

לא מיותר לציין, כך נראה, כי הצטרפותו של שרקי לנסיעה נועדה כדי לסקר אותה, כך שהביקור היה ממילא זוכה לכתבה במהדורת החדשות (כפי שאכן קרה) אשר תופיע גם ב-mako. הביקור סוקר גם במהדורות החדשות של כאן ושל רשת, וכן ב"הארץ", ב"וואלה! News", ב-Ynet ב"גלובס" (וכמובן – ב"ישראל היום").

את הטענה על ביקור ראש ממשלת יפן שלא זכה לכאורה לסיקור נשא נתניהו גם בזמן אמת, במאי 2018. "היה פה ביקור של ראש ממשלת יפן", סיפר נתניהו לעוקביו בפייסבוק, "שמעתם על זה משהו בתקשורת? כלום". כמו קודמתה, גם זו טענה חסרת בסיס.

תקרית הנעל שבתוכה הגיש השף שגב משה את הקינוחים בארוחה הרשמית של הזוג נתניהו ואורחיהם מיפן אמנם זכתה לסיקור בולט, אבל היא לא באה על חשבון סיקור הביקור הרשמי. הביקור סוקר ב"הארץ", ב"וואלה! News" ועוד. העיתונאי איתמר אייכנר, ראש תא הכתבים המדיניים שסיקר את הביקור מטעם "ידיעות אחרונות", אף תקף את נתניהו בטוויטר וקרא לו "להפסיק עם הפייק ניוז" ו"למחוק את הפוסט המביך". חברת "יפעת מחקרי מדיה" בדקה את טענתו של נתניהו לבקשת תא הכתבים ומצאה שהביקור סוקר ב-56 כתבות (38 מתוכן בכלי תקשורת ארציים) - זאת למרות שסיקור הביקור הוגבל לשלושה כלי תקשורת בלבד, ושלא ניתנה לעיתונאים האפשרות להפנות שאלות אל ראשי הממשלה.

ראוי להזכיר שהפוסט של נתניהו על ביקור עמיתו היפני עלה בסמוך לפוסט שקרי אחר, ובו הוא כתב "בושה וחרפה" על שריקות בוז שנשרקו במהלך דקת דומייה לזכר קרבנות אסון נחל צפית במשחק כדורגל בין בני סכנין להפועל רעננה. הידיעה שאליה התייחס נתניהו לא נבדקה, כשהתברר שמדובר בדיווח שקרי נתניהו הסיר את הפוסט – מבלי להתנצל על דבריו.

ביבי נתניהו, רמ"מ יפן (צילום: קובי גדעון / לע"מ)
סוקר. נתניהו עם ראש ממשלת יפן | צילום: קובי גדעון / לע"מ

הנתונים הללו לא הפריעו לנתניהו להתלונן שוב, מאוחר יותר באותה שנה, על הסיקורים התקשורתיים. בישיבת סיעת הליכוד בדצמבר 2018 הוא סיפר על השגשוג ביחסי החוץ של ישראל ועל ביקורם הקרוב של מנהיגי יוון וקפריסין. "אני מבטיח לכם דבר אחד", אמר נתניהו, "אתם לא תשמעו על זה מילה בתקשורת. מילה". הביקור סוקר, כמובן, בין השאר ב"וואלה! News" וב-ynet.

באותה ישיבת סיעה הסביר נתניהו מדוע הוא יודע שהביקור לא יסוקר – "כי הייתי בכמה פסגות אחרות שלא שמעתם עליהם מילה בתקשורת". נתניהו הזכיר את ביקורו בפסגת המדינות הבלטיות, בפסגת מדינות הבלקן (קראיובה) ובפסגת מדינות מרכז אירופה (וישגרד). "אני מסופק אם תשמעו על הביקור הבא שאני הולך לעשות בחו"ל, וזה ביקור בברזיל", הוסיף ראש הממשלה.

נתניהו ועמיתיו מהמדינות הבלטיות, היום (צילום: עמוס בן גרשום לעמ, חדשות)
סוקר. נתניהו בפסגת המדינות הבלטיות בליטא | צילום: עמוס בן גרשום לעמ, חדשות

לא ברור מדוע חברי סיעת הליכוד לא שמעו על הביקור בפסגת המדינות הבלטיות – הוא דווקא סוקר בכלי התקשורת המרכזיים (בין השאר על ידי חדשות 12 ומאקו, בכאן 11, ב"וואלה! News" וב"הארץ"). גם הביקור בקבוצת קראיובה סוקר (בין השאר על ידי חדשות 12 ומאקו, בכאן 11, ב"וואלה! News" וב"הארץ"). ביקורו של נתניהו בקבוצת וישגרד סוקר בהרחבה גדולה אף יותר, בכל כלי התקשורת, ובנסיבות שראש הממשלה היה מעדיף לשכוח – הוא הוקלט בשיחה סגורה כשהוא תוקף את האיחוד האירופי ש"חותר נגד ישראל". השנה, אגב, בוטלה הוועידה (שהיתה אמורה להתארח בישראל) יום לפני פתיחתה בשל דברים שאמרו נתניהו והשר ישראל כץ על אחריות הפולנים לשואה.

גם הנבואה של נתניהו לגבי סיקור הביקור בברזיל התבדתה, והביקור סוקר בהרחבה בכל כלי התקשורת (ביניהם בחדשות 12 ומאקו, ב-ynet, ב"וואלה! News" וב"הארץ".

בני הזוג נתניהו מתקבלים בברזיל, היום (צילום: אבי אוחיון/ לע"מ, חדשות)
סוקר. הזוג נתניהו נוחתים בריו דה ז'נרו | צילום: אבי אוחיון/ לע"מ, חדשות

באותה ישיבת סיעה התלונן נתניהו גם על היעדר הסיקור של ביקורה של רעייתו בגואטמלה. זו טענה תמוהה - לא משום שאיננה נכונה, אלא משום ששרה נתניהו לא יצאה בשליחות רשמית מטעם מדינת ישראל. היועץ המשפטי לממשלה קבע שלאשת ראש הממשלה אין מעמד מיוחד, ולפיכך היא הצטרפה למשלחת כאזרחית מן השורה (עם זאת, המדינה חלקה עם גואטמלה את הוצאות הנסיעה).

ב-2016 פרסם נתניהו רשימה ארוכה של ביקורים דיפלומטיים שלא סוקרו בתקשורת לכאורה. כל טענותיו שגויות. "שמתי לב שהבחנתם בכך שרוב גורמי התקשורת כמעט ולא עסקו בביקור ההיסטורי שערכתי השבוע ב-2 מדינות מוסלמיות: אזרבייג'ן וקזחסטן", כתב נתניהו לעוקביו – והתעלם בכך, בין השאר, מהדיווחים ב"וואלה! News" וב-ynet. בהמשך כתב נתניהו: "רובם המכריע התעלמו גם מהפסגה המדינית שקיימתי (...) עם מנהיגי יוון וקפריסין" – פגישה שסוקרה, כאמור. "כך הם פספסו גם את הפסגה שקיימתי עם ראשי 7 מדינות באפריקה ואת הביקור שערכתי שם", כתב נתניהו על ביקור שסוקר בהרחבה (בין השאר ב"וואלה! News", ב"הארץ", ב-ynet). "הם כמעט התעלמו כליל מהנסיעה שלי לרוסיה", הוסיף נתניהו על עוד ביקור שסוקר (בין השאר ב"וואלה! News", ב"הארץ" וב"גלובס").

"הם מתעלמים", סיכם נתניהו את טענותיו. אבל המציאות מוכיחה שמי שמתעלם מהעובדות הוא דווקא ראש הממשלה.