משה כחלון, אולם ארמון דוד, חדרה (צילום: טל שניידר)
תצביעו לי. משה כחלון, אולם ארמון דוד, חדרה | צילום: טל שניידר

יצאתי להתכחלן בחדרה. בכוונה עד לשם, כדי לפגוש את הציבור הישראלי, את אירועי הבחירות ובעיקר את הבוחרים במקומות הרחוקים ממרכז הארץ. כך הייתי אצל אלה הרואים עצמם מועמדים להיות שרי אוצר, טרכטנברג בכוכב יאיריאיר לפיד בכפר סבא, גלעד ארדן בקרית גת ומשה כחלון בחדרה. אירועי הבחירות שונים זה מזה. בעוד אצל המפלגות הגדולות, הליכוד והמחנה הציוני נפלתי על אירועים עם קבוצות יותר סגורות, עם שאלות ותשובות, הרי שאצל כחלון ולפיד - מדובר בהפקות גדולות. רמקולים, בלונים, במה, מיקרופונים והגברה, אנשי צוות הפקה רבים שמקדקדים על האירוע ועוד נפלאות קמפיין. 

עוד בבחירות:

כחלון אולי אינו האטרקציה הלוהטת של 1,000 איש באירוע, אך אינו טומן ידו בצלחת. גם הוא גורר רבים לשטח. המעניין הוא, שדווקא אצל משה כחלון, האיש עם המסרים הכלכליים-חברתיים הכי מפורטים בקמפיין הנוכחי, לא היה זמן לשאלות ותשובות. 

אצל כחלון בחדרה, קרה אתמול מה שמתרחש לפעמים באירועי קמפיין. אנשים שחזותם החיצונית מבשרת נורמליות מוחלטת, אפילו ממוצעות פרברית שכזו, תופסים לפתע את המיקרופון, ומשתלטים על הפקת הבחירות בצורה בלתי צפויה. כך גם אתמול. המנחה של הערב עמד על הבמה והבטיח ״שלוש שאלות קצרות מן הקהל, אבל אני מבקש. באמת. יש לנו זמן קצר רק לשלוש שאלות שיהיו קצרות״.

לאה אבוטבול, אחותו של משה כחלון (צילום: טל שניידר)
לאה אבוטבול, אחותו של משה כחלון. "מדברת רק בגלל יום האישה הבינלאומי" | צילום: טל שניידר

כחלון חייך לקהל והמנחה הוסיף ״אולי בגלל שהיום הוא יום האישה הבינלאומי, נאפשר רק לנשים לשאול״.

״בכיף״, חייך כחלון ופנה לשבת בשורה הראשונה. 

אבל אז הגיחה אישה נאה בחולצה לבנה ואחזה פרח אדום ביד אחת ותפסה את המיקרופון של האירוע ביד השנייה. ספק תומכת לפיד, ספק תומכת כחלון והתחילה לנאום. ״אני מבטיחה שיש לי שאלה בסוף הדברים״, היא אמרה ״אבל חשוב לי שתקשיבו לי רגע״. פצחה בנאום וכאשר שמה לב שכל הקהל נעמד על הרגליים והתחיל לנוע היא הוסיפה ״אבל רגע, אני בטוחה שאתם כולכם רוצים לשמוע מה שיש לי להגיד, איך התלבטתי, איך הלכתי לשמוע את יאיר לפיד ועכשיו אני פה ויש לי משהו להגיד לכם על משה האיש״. 

משה האיש ישב בשורה הראשונה ואפשר היה לראות שהוא כבר נע בחוסר נוחות. את משה האיש מכירים היטב בקהל. משה האיש אפילו סיפר בשלב הראשון של הערב, שזו חדרה, מחוז נעוריו ושבקהל נמצאים שלושה אחים שלו (עוזי כחלון, לאה אבוטבול ואח נוסף, שאת שמו איני זוכרת), אמא שלו, מיסה כחלון וכל כך הרבה בני מחזור שלו עד ״שאני מרגיש כאן כמו בכנס מחזורים״.

אבל האישה הנאה בחולצה הלבנה עם הפרח האדום המשיכה לדבר. ולא על משה האיש ״30 שנה אני חיה בחדרה, יש לי שלושה ילדים, אני באה ממשפחה של תשעה אחים, אני האישה הכי תוססת והכי מוכרת בחדרה. משה הוא ...״, ודווקא ברגעים הקריטיים שהיא פנתה לתת עדות אופי, מישהו בצוות ההפקה של הקמפיין הבין שהאירוע הולך להתמסמס ונתן את ההוראה ללחוץ על הכפתור.

הכפתור נלחץ. ההגברה הועלתה. עוד קצת למעלה עם החוגה, עוד קצת ווליום. וזהו. ״לשירת התקווה הקהל מתבקש לעמוד על רגליו״.

משה כחלון, אולם ארמון דוד, חדרה (צילום: טל שניידר)
משה כחלון, אולם ארמון דוד, חדרה | צילום: טל שניידר

ככה מתגברים באירועי קמפיין על תופעות בלתי נשלטות של שואלים מתרפקים מן הקהל. אחרי ההתרגשות הגדולה סביב ההמנון, כבר לא היה עם מי ואת מה לשאול שאלות. כולם התפזרו לכל עבר ואני - שרק רציתי לראות אנשים שואלים את כחלון את שאלותיהם נאלצתי להודות שכמעט באתי עד לחדרה לחינם. 

בלי חרדים, בלי ערבים

אז הלכתי להציל את הנסיעה האבודה במפגש על רגל אחת עם יואב גלנט. ישובים סביב שולחנות חתונה, בכסאות עם גב לבן, הצלחתי לשמוע מגלנט מעט על תכניות השטח של המפלגה ליום הבחירות. 

״יש לנו תקציב דל, בקושי 2.5 מליון ש״ח ליום בחירות עצמו. זה מעט מאוד בהשוואה למפלגות העשירות״ גלנט אמר.

אז מה אתם עושים עם הכסף? הסעות? פליירים? עובדי קמפיין?
"אנחנו בחרנו להעמיד אנשים בכניסה לקלפיות. הרוב יהיו בכלל מתנדבים ואנחנו מתמקדים בכל 2,000 אשכולות של קלפיות".

מה זה אשכולות?
"מקומות בהם יש יותר מקלפי אחת, נניח בבתי ספר, בהם יש כיתה אחר כיתה המון קלפיות. בחרנו 2,000 מקומות ושמה נשים דגש. להציב אדם ביום בחירות עולה 500 שקל. כפול שני אנשים בכל קלפי, זה 1,000 שקל למיקום, כפול 2,000, כבר הלכו 2 מיליון שקל. אנחנו לא יכולים להוציא כאלה כמויות של כסף. לא נשים כסף על הסעות. אנחנו בעיקר על מתנדבים. התחושה שלי היא שהדינמיקה היא מאוד חיובית. נסיים את השבוע הזה במספרים יותר גבוהים מן הסקרים״. 

אז איפה אתם מוותרים מראש?
"לא נלך לקלפיות של הציבור החרדי וגם לא לציבור הערבי, על אף שאני בונה בהחלט על הצבעה מסיבית עבור כולנו במגזר הערבי".

איך בדיוק עשיתם שם קמפיין?
"יש לי 200 קציני לשעבר שאני מכיר מן הצבא, דרוזים בעיקר, שהתגייסו לעזור לנו בבחירות".

מדוע? בגלל שיש לכם מועמד דרוזי במקום לא ריאלי ? (אכרם חסון, מקום 12 -  ט״ש).
"זה בכלל לא קשור לחסון. זה מבוסס על היכרות שלי אישית עם האנשים". 

יואב גלנט בסוף האירוע עם כחלון, חדרה, 8 במארס 2015 (צילום: טל שניידר)
יואב גלנט בסוף האירוע עם כחלון, חדרה, 8 במארס 2015 | צילום: טל שניידר

הצלחת לחשוב כבר על היום שאחרי?
"אני מסתכל רק שבוע קדימה...".

אני אבל יש לך טקס ב-31 במארס....
"איזה טקס יש ב 31 במארס?".

מה אתה לא יודע? אתה עומד להיות מושבע לכנסת. יש אירוע השבעה של הכנסת ה 20...עם חליפה ועניבה וזה.
"לא הגעתי לחשוב על זה". 

אתה יודע מה אתה רוצה? איזה שיבוץ? באיזה ועדה?
"לא עוסק בזה עכשיו".

איך זה שאתם לא לוקחים מנדטים מן הליכוד? לפי השטח שלהם, הייתם אמורים להיות במצב יותר טוב...
"שבועיים לפני הבחירות ב-2009, הליכוד היה על 32 וירד ל-27. ציפי לבני הייתה על 14-15 ועלתה". 

דובר מטעם הקמפיין (שישב לידנו): "יש לנו סקרים פנימיים. אנחנו רואים מספרים. בכל בחירות הליכוד מקבל הרבה פחות ממה שהסקרים מראים להם".

כחלון עזב את הליכוד ויעשה את כל הסיבוב הזה, בשביל לצאת ולחזור בסופו של דבר להיות שר מן הצד של נתניהו?
גלנט: "יש הבדל ענק בין להיות שכיר לבין להיות עצמאי. הפעם זה אחרת. מה שאפשר לעשות בתוך מפלגה זה לא מה שאפשר לעשות מחוץ למפלגה. בכל מקרה, אנחנו רואים את המספרים. אני מעריך שהדיל הראשון שאנחנו נעשה יהיה עם ליברמן והדיל השני שלנו יהיה עם הרצוג". 

טל שניידר, הפלוג הבלוג הפוליטי